Un mormânt datând de peste 2.000 de ani a fost dezvăluit vineri de Ministerul egiptean al Antichităţilor din provincia Sohag (Suhaj, centru), unde autorităţile speră să atragă turişti, informează France Presse, citată de Agerpres.

Piramidele egipteneFoto: Radio Romania

Pentru a revigora sectorul turistic muribund, guvernul egiptean dezvăluie periodic presei "descoperiri arheologice", considerate mai mult sau mai puţin importante de către specialişti, scrie agenţia citată.

"Arheologii au descoperit un mormânt incredibil datând din epoca Ptolemeică (323-30 î.Hr.)", a afirmat ministerul într-un comunicat. Acest mormânt este situat în Al-Diabat, în oraşul Akhmim (guvernatul Sohag), a precizat el. O mumie umană şi peste 50 de animale mumificate - şoareci, şoimi şi pisici - au fost găsite acolo, potrivit ministerului.

Potrivit ministerului, mormântul ar fi aparţinut unui înalt funcţionar al vremii. Mumia soţiei sale nu a fost găsită. Ministerul a adăugat că evenimentul de vineri a avut ca scop "atragerea atenţiei lumii asupra civilizaţiei şi antichităţilor Egiptului".

Tot vineri, în aceeaşi provincie, ministrul antichităţilor Khaled al-Anany a deschis, după 80 de ani, o cameră funerară simbolică a lui Osiris, zeul egiptean al morţilor, după ce a fost scăzut nivelul apelor subterane, informează Xinhua.

"Picturile şi inscripţiile din camera unde se crede că a fost înmormântat Osiris detaliază călătoria în viaţa de apoi, Apusul şi Răsăritul", a explicat ministrul. El consideră această construcţie ca fiind cel mai vechi şi mai frumos edificiu din Egiptul antic. Aceasta era o clădire secretă care a fost construită cu 13 metri sub nivelul deşertului.

Osiris este principalul zeu din Abydos, devenit centru de cult al acestui zeu, locul de înmormântare al regilor din Dinastia I şi al II-lea şi al demnitarilor înalţi în timpurile faraonilor, a declarat pentru Xinhua Ashraf Okasha, şeful zonei arheologice Abydos. Autorităţile şi-au consolidat considerabil comunicarea în legătură cu descoperirile arheologice, dar ţara a fost adesea acuzată de neglijenţă şi lipsă de rigoare ştiinţifică.

Siturile arheologice reprezintă un argument major pentru Egipt în faţa concurenţei altor destinaţii turistice. Instabilitatea politică şi atacurile au dat o lovitură dură turismului ţării de la revoluţia din 2011. Cu toate acestea, sectorul a înregistrat o îmbunătăţire relativă în ultimii ani.