Fostul lider al PSD Adrian Năstase susține că inițiativa lui Liviu Dragnea de repatriere a 95% din aurul depozitat de România în străinătate este "de bun simț", "cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat ca aurul de la Moscova să fie «repatriat» la Londra, ci la București". El admite că este posibil ca ideea să fi fost lansată de actualul președinte al PSD pentru a schimba agenda dezbaterilor legate de candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce a scris Adrian Năstase pe blog:

  • "Când am citit inițiativa legislativă a lui Liviu Dragnea și a lui Șerban Nicolae, mi-am spus, imediat, "De ce nu?".
  • În definitiv, România nu mai este în situația de la sfârșitul anilor ’90. În plus, Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, unele evoluții recente ne arată că, în anumite situații, pentru diverse motive, mai întemeiate sau nu, unele rezerve pot fi sechestrate.
  • În perioadă comunistă, era la modă sechestrarea unor nave românești pentru datorii ale unor întreprinderi de stat – considerate datorii ale statului. E adevărat, au mai plecat rezerve de aur din România la Londra. Dar asta s-a întâmplat în timpul razbuiului când tezaurul polonez a fost evacuat, cu sprijinul României, în Marea Britanie".

Fostul premier admite că este posibil ca inițativa să fi fost lansată pentru a schimba agenda publică, în contextul candidaturii Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

  • "Unii spun că această inițiativă a fost lansată pentru a schimba agenda dezbaterilor publice – în condițiile în care, la Parlamentul European, obiecțiile referitoare la numirea, că procuror-șef european, a Laurei Codruța Kovesi nu avuseseră succes. Posibil...
  • Rămâne însă chestiunea de principiu – ideea repatrierii aurului BNR – care mi se pare de bun simț. Cu atât mai mult cu cât nimeni nu a solicitat că aurul de la Moscova să fie «repatriat» la Londra, ci la București!".

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține.

Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României. Mai exact, la articolul 30, după alineatul 3 se adaugă următorul alineat: "Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă".