"În dauna Bucureştiului, sunt alţii în lumea largă care sprijină candidatul României. Nu îţi e un pic ruşine?", a descris Cristian Diaconescu audierea Codruţei Kovesi din comisia LIBE a Parlamentului European. Fostul ministru al Justiţiei şi de Externe Cristian Diaconescu a vorbit despre această situaţie spunând la Digi24 că este "aberantă".

Cristian DiaconescuFoto: Agerpres

"Câştigarea din punctul de vedere al unui stat a unei zone de influenţă a unei instituţii cu competenţe extinse la nivel european sau global e una din temele pe care politica externă a statului respectiv o are cu prioritate. E o bătălie formidabilă în a te poziţiona cu reprezentanţi cât mai buni în poziţii cheie", a afirmat Cristian Diaconescu.

El a spus că în 99% din cazuri statele se luptă pentru candidaţii lor şi încearcă prin toate mijloacele pe care le au la dispoziţie să îi impună în posturile respective, iar situaţiile în care statele sunt principalii contracandidaţi ai propriilor cetăţeni pot fi numărate pe degete într-o istorie.

"În dauna Bucureştiului, sunt alţii în lumea largă care sprijină candidatul României. Nu îţi e un pic ruşine? Dincolo de toate problemele reale sau ireale, imaginate sau concret plauzibile, nu ţi-e ruşine să o sprijine alţii împotriva ta?”, a declarat Cristian Diaconescu.

Concluzia fostului ministru: "Cât există în competiţie un reprezentant pentru o instituţie nou creată, este aberant să nu lupţi pentru el, nu mai vorbesc să încerci să îl blochezi!".

Marți, candidatul român pentru funcția de procuror-șef european, Laura Codruța Kovesi, s-a aflat, aproape o oră, sub tirul întrebărilor deputaților europeni, dar și ale presei, la Parlamentul European, unde a fost audiată, alături de contracandidații săi la funcția de procuror-șef european, Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). În comisia CONT, Kovesi a câștigat decizia, cu 12 puncte, în timp ce Bohnert a obșinut 11 voturi, iar Ritter, unul singur. Miercuri, la ora 12,00, și Comisia LIBE este așteptată cu un vot.