După trei ani de procese cu Primăria Iași, un bărbat căruia i-a căzut un copac peste mașina parcată a obținut câștig de cauză. Printr-o sentință definitivă, el trebuie să primească despăgubiri de peste 8.000 de euro pentru mașina distrusă, scrie Ziarul de Iași.

copac cazut peste masinaFoto: Hotnews

În 18 ianuarie 2016, ieşeanului i-a căzut un salcâm peste maşina parcată regulamentar. El a apelat la o firmă specializată care a constatat distrugerea maşinii, un Volkswagen, şi a calculat o pagubă de aproape 40.000 lei, sumă care reprezenta contravaloarea pieselor şi a manoperei necesare reparării. În mai 2017, Judecătoria Iaşi i-a dat câştig de cauză ieşeanului şi a obligat Primăria la plata daunelor, însă municipalitatea a făcut recurs la Tribunal şi apoi la Curtea de Apel. În 31 ianuarie 2019, judecătorii ultimei instanţei au păstrat sentinţa iniţială, prin care bărbatul trebuie să primească despăgubiri de 40.000 de lei.

Ieşeanul a depus la dosar mai multe expertize, precum şi fotografii de la momentul incidentului. "După restul de cioată identificat la locul unde a căzut copacul, s-a stabilit că acesta era uscat, iar trunchiul cu interiorul în stare avansată de putrefacţie, situaţie în care căderea arborelui putea să se producă în orice moment şi fără influenţa unor factori externi. Tot expertul a arătat că asupra vegetaţiei (...) în ultimii 5 ani nu s-au efectuat toaletări sau recoltări de arbori uscaţi”, se arată în decizia instanţei.

Primăria Iaşi a încercat să se apere pasând responsabilitatea către Servicii Publice, dar judecătorii au respins această idee. "Transferul activităţii de doborâre a arborilor cu risc de prăbuşire denotă tocmai asumarea de către pârâtă (Primăria, n.r.) a obligaţiei generale de întreţinere a parcurilor şi vegetaţiei forestiere din perimetrul acestora”, se precizează în sentinţă. În acelaşi timp, juriştii municipalităţii au susţinut în faţa instanţei că "acţiunea apare ca o încercare de mărire a patrimoniului reclamantului”. Totodată, ieşeanul nu ar fi făcut dovada împrejurărilor în care s-a produs incidentul şi nu ar fi probat plata sumei de aproape 40.000 lei pentru repararea maşinii. "Dovada acestei plăţi nici nu era necesară pentru a se stabili caracterul cert al prejudiciului”, au mai arătat judecătorii. Curtea de Apel a mai decis obligarea municipalităţii şi la plata cheltuielilor de judecată (1.000 lei).