O tânără de 21 de ani din Nepal a murit asfixiată într-o colibă unde sunt izolate femeile în perioada de menstruație, potrivit unei practici vechi care a fost interzisă prin lege. Din cauza frigului, tânăra a aprins focul în interiorul colibei pentru a se încălzi, a precizat poliția.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parwati Bogati a fost găsită de soacra sa în momentul în care s-a dus să verifice ce face, relatează BBC News.

Incidentul a avut loc în districtul Doti, la câteva săptămâni după ce o mamă și cei doi fii ai săi au murit într-un mod similiar.

Ofițerul de poliție locală Lal Bahadur Dhami a precizat pentru AFP că, cel mai probabil, tânăra a murit din cauza inhalării fumului: ”Credem că a murit din cauza inhalării fumului și sufocării pentru că a închis ușa colibei și a aprins focul pe podea pentru a se încălzi peste noapte”.

Potrivit unui obicei străvechi din Chhaupadi, femeile care sunt la menstruație sau care sunt lăuze sunt considerate impure sau aducătoare de ghinion. Din acest motiv, ele sunt obligate să doarmă afară, în colibe sau grajduri, și nu au voie să atingă anumite mâncăruri, obiecte de cult religios sau bărbați.

Pe lângă faptul că aceste colibe pot fi extrem de friguroase, femeile sunt expuse și unor posibile atacuri. Mai multe femei și-au pierdut viața sufocate și cel puțin o adolescentă a murit după ce a fost mușcată de un șarpe.

Autoritățile din Nepal au interzis această practică de izolare a femeilor și fetelor aflate la menstruație încă din 2005, iar în 2017 obiceiul a devenit chiar infracțiune. Cu toate acestea, tradiția rămâne larg răspândită în zonele rurale.