​Președintele rus Vladimir Putin va vizita joi Serbia, în încercarea de a consolida relațiile de cooperare cu țara balcanică ce dorește integrarea europeană. Vizita delegației consistente a Kremlinului vine în contextul în care Putin a acuzat Occidentul că ar încerca destabilizarea Balcanilor.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Măsurile de securitate din Belgrad sunt foarte stricte, 7.000 de polițiști fiind mobilizați, iar averonava lui Putin va fi escortată de avioane MiG.

Locuitorii din capitală au fost sfătuiți să nu stea la balcoane pentru a privi coloana oficială a liderului de la Kremlin, scrie BBC News. Poliția de la Belgrad a anunțat și că ar fi dejucat un atentat la adresa președintelui rus, arestând un suspect, simpatizant al Statului Islamic.

Măsurile de securitate vin în contextul în care belgrădenii protestează de săptămâni întregi împotriva președintelui sârb Aleksandar Vucic și a partidului său de guvernământ, manifestanții acuzând puterea de atacuri la adresa libertății presei și a opoziției.

În ciuda acestor măsuri, zeci de mii de oameni sunt așteptați să îl întâmpine pe Vladimir Putin la Biserica Sf Sava, cea mai mare biserică ortodoxă din Serbia.

În pofida faptului că Serbia candidează pentru statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, rămâne un aliat apropiat al Moscovei.

Înaintea vizitei sale, Putin a acuzat ”SUA și alte state occidentale” că încearcă să își consolideze dominația în Blacani prin integrarea Muntenegru în NATO și prin încercarea de a coopota în alianța nord-atlantică și Macedonia.

De asemenea, președintele rus a susținut că Rusia respectă cursul aderării la UE pe care l-a ales conducerea de stat sârbă. Acesta a adăugat că, spre deosebire de partenerii occidentali nu încearcă să pună Serbia în faţa unei alegeri artificiale, respectiv sau sunteți cu Rusia sau sunteți cu UE. ”În Balcani avem mulți prieteni, dar Serbia este partenerul nostru strategic, a spus Putin.