Șeful Secției Parchetelor Militare din Parchetul General și alți doi procurori militari care au instrumentat dosarul violențelor de la mitingul din 10 august sunt cercetați de Inspecția Judiciară. Unul dintre ei este cel care a fost la mitingul diasporei și apoi a decis să se sesizeze din oficiu. Doi dintre procurori sunt acuzați că ar fi delegat alți magistrați să lucreze în acest dosar, încălcând astfel decizii interne ale procurorului general, iar procurorul care a mers în Piața Victoriei este acuzat că nu ar fi trebuit să meargă acolo fără să își anunțe superiorii.

Gaze lacrimogene la protestul din 10 augustFoto: AGERPRES

Inspecţia Judiciară (IJ) a anunțat marți că a fost declanșată acțiunea disciplinară în cazul şefului Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul General, Gheorghe Cosneanu și a procurorilor Codruț Mihalache şi Bogdan Ciprian Pîrlog de la Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti (PMTMB).

Acestora li se impută că nu au respectat dispoziţiile și deciziile cu caracter administrativ dispuse de procurorul general, în gestionarea dosarului privind violențele din 10 august.

În ceea ce îl privește pe procurorul Codruţ Mihalache, inspectorii susțin că acesta a dispus delegarea procurorilor Ionel Corbu, Radu Cazacu şi Adrian Mihai Vornigescu de la PMTMB, încălcând un ordin al procurorului general prin care se interzice efectuarea actelor de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea unui dosar.

În ceea ce îl priveşte pe procurorul Gheorghe Cosneanu, Inspecția Judiciară spune că acesta i-a desemnat pe procurorii Ionel Corbu şi Marian Văetişi, delegaţi de la PMTMB la Secția Parchetelor Militare (SPM) să instrumenteze acest dosar, încălcând ordinul procurorului general.

Potrivit IJ, inspectorii au constatat că, "prin raportare la situaţia personalului şi a volumului de activitate constatate la SPM şi PMTMB, delegarea procurorilor nu numai că nu se impunea, dar a fost chiar lipsită de oportunitate".

"Prin eludarea dispoziţiilor ordinului încălcat, inclusiv de către un procuror cu o funcţie de conducere, inspectorii au apreciat că se creează un precedent privind lipsa de subordonare a procurorilor şi suspiciunea lipsei de imparţialitate în soluţionarea cauzelor", spune IJ.

În privinţa procurorului Bogdan Pîrlog, inspectorii susțin că și acesta a încalcat un ordin al procurorului general legat de Regulamentul de ordine interioară al parchetelor. Lui i se impoută că în 10 august 2018, fiind planificat de serviciu pe unitate, în afara orelor de program, ca procuror cu funcţie de execuţie, a mers în Piaţa Victoriei, unde a stat în spatele dispozitivului de jandarmi, "cu scopul declarat de a percepe „cu propriile simţuri ce se întâmplă”, deşi nu existau indicii privind săvârşirea vreunei infracţiuni".

"Cu această ocazie a făcut inclusiv scurte recomandări comandanţilor trupelor de jandarmi, în sensul respectării legii. Cu privire la toate aceste activităţi, procurorul nu l-a informat pe superiorul său ierarhic afirmând, cu ocazia întocmirii procesului verbal de sesizare din oficiu cu privire la evenimentele din 10 august 2018, că luase act de amploarea acestora din mass-media", afirmă Inspecția Judiciară.

Instituția susține că, potrivit ordinului menţionat, procurorul care efectuează serviciul în afara programului de lucru trebuie să ia măsuri pentru informarea de îndată a conducătorului unităţii din care face parte cu privire la evenimentele deosebite și trebuie să informeze superiorul ierarhic în cazul în care există date sau indicii privind săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se efectuează de către procuror, pentru a fi dispuse măsurile necesare. La terminarea serviciului, acesta trebuia să întocmească, conform ordinului, un proces-verbal în care să se consemneze datele prevăzute în art. 2 alin. 4 din acelaşi ordin. Totodată, în conformitate, cu prevederile art. 89 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, atribuţiile procurorilor militari, aceleaşi cu ale celorlalţi procurori, nu prevăd participarea acestora la evenimente publice ori sesizarea din oficiu cu privire la posibile infracţiuni aflate în desfăşurare, mai susține IJ.

"În mod concret, procurorul care constată că, în prezenţa sa, se comite o infracţiune, este martor la aceasta şi nu poate deveni, concomitent, organ constatator al unor fapte penale", adaugă Inspecția Judiciară.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va lua o decizie în acest caz.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului diasporei din 10 august, din Piaţa Victoriei. La Secția Parchetelor Militare au fost înregistrate aproape 800 de plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit după ce jandarmii au intervenit în forță pentru dispersarea manifestanților.