Procurorii care s-au ocupat de dosarul violențelor din 10 august, cercetați disciplinar

de MH     HotNews.ro
Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:13 Actualitate | Esenţial


Gaze lacrimogene la protestul din 10 august
Foto: AGERPRES
Șeful Secției Parchetelor Militare din Parchetul General și alți doi procurori militari care au instrumentat dosarul violențelor de la mitingul din 10 august sunt cercetați de Inspecția Judiciară. Unul dintre ei este cel care a fost la mitingul diasporei și apoi a decis să se sesizeze din oficiu. Doi dintre procurori sunt acuzați că ar fi delegat alți magistrați să lucreze în acest dosar, încălcând astfel decizii interne ale procurorului general, iar procurorul care a mers în Piața Victoriei este acuzat că nu ar fi trebuit să meargă acolo fără să își anunțe superiorii.

Inspecţia Judiciară (IJ) a anunțat marți că a fost declanșată acțiunea disciplinară în cazul şefului Secţiei Parchetelor Militare din Parchetul General, Gheorghe Cosneanu și a procurorilor Codruț Mihalache şi Bogdan Ciprian Pîrlog de la Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti (PMTMB).

Acestora li se impută că nu au respectat dispoziţiile și deciziile cu caracter administrativ dispuse de procurorul general, în gestionarea dosarului privind violențele din 10 august.

În ceea ce îl privește pe procurorul Codruţ Mihalache, inspectorii susțin că acesta a dispus delegarea procurorilor Ionel Corbu, Radu Cazacu şi Adrian Mihai Vornigescu de la PMTMB, încălcând un ordin al procurorului general prin care se interzice efectuarea actelor de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea unui dosar.

În ceea ce îl priveşte pe procurorul Gheorghe Cosneanu, Inspecția Judiciară spune că acesta i-a desemnat pe procurorii Ionel Corbu şi Marian Văetişi, delegaţi de la PMTMB la Secția Parchetelor Militare (SPM) să instrumenteze acest dosar, încălcând ordinul procurorului general.

Potrivit IJ, inspectorii au constatat că, "prin raportare la situaţia personalului şi a volumului de activitate constatate la SPM şi PMTMB, delegarea procurorilor nu numai că nu se impunea, dar a fost chiar lipsită de oportunitate".

"Prin eludarea dispoziţiilor ordinului încălcat, inclusiv de către un procuror cu o funcţie de conducere, inspectorii au apreciat că se creează un precedent privind lipsa de subordonare a procurorilor şi suspiciunea lipsei de imparţialitate în soluţionarea cauzelor", spune IJ.

În privinţa procurorului Bogdan Pîrlog, inspectorii susțin că și acesta a încalcat un ordin al procurorului general legat de Regulamentul de ordine interioară al parchetelor. Lui i se impoută că în 10 august 2018, fiind planificat de serviciu pe unitate, în afara orelor de program, ca procuror cu funcţie de execuţie, a mers în Piaţa Victoriei, unde a stat în spatele dispozitivului de jandarmi, "cu scopul declarat de a percepe „cu propriile simţuri ce se întâmplă”, deşi nu existau indicii privind săvârşirea vreunei infracţiuni".

"Cu această ocazie a făcut inclusiv scurte recomandări comandanţilor trupelor de jandarmi, în sensul respectării legii. Cu privire la toate aceste activităţi, procurorul nu l-a informat pe superiorul său ierarhic afirmând, cu ocazia întocmirii procesului verbal de sesizare din oficiu cu privire la evenimentele din 10 august 2018, că luase act de amploarea acestora din mass-media", afirmă Inspecția Judiciară.

Instituția susține că, potrivit ordinului menţionat, procurorul care efectuează serviciul în afara programului de lucru trebuie să ia măsuri pentru informarea de îndată a conducătorului unităţii din care face parte cu privire la evenimentele deosebite și trebuie să informeze superiorul ierarhic în cazul în care există date sau indicii privind săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se efectuează de către procuror, pentru a fi dispuse măsurile necesare. La terminarea serviciului, acesta trebuia să întocmească, conform ordinului, un proces-verbal în care să se consemneze datele prevăzute în art. 2 alin. 4 din acelaşi ordin. Totodată, în conformitate, cu prevederile art. 89 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, atribuţiile procurorilor militari, aceleaşi cu ale celorlalţi procurori, nu prevăd participarea acestora la evenimente publice ori sesizarea din oficiu cu privire la posibile infracţiuni aflate în desfăşurare, mai susține IJ.

"În mod concret, procurorul care constată că, în prezenţa sa, se comite o infracţiune, este martor la aceasta şi nu poate deveni, concomitent, organ constatator al unor fapte penale", adaugă Inspecția Judiciară.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va lua o decizie în acest caz.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului diasporei din 10 august, din Piaţa Victoriei. La Secția Parchetelor Militare au fost înregistrate aproape 800 de plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit după ce jandarmii au intervenit în forță pentru dispersarea manifestanților.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17328 vizualizari

 • +38 (52 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:17)

  DiDiRo [anonim]

  • +8 (12 voturi)    
   discotecile poate (Marţi, 15 ianuarie 2019, 17:38)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   Discotecile pot fi umplute nu si strazile ...
   Durerea'n cur e mare in tarisoara noastra...
   • +1 (1 vot)    
    Vom umple si puscariile cu timpul (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 15:44)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    borfasii n-au ce cauta acolo, pentru ca sufera abominabil.
    E loc de aia care gandesc si indraznesc sa-l contrarieze pe ochi de peste mort.
  • +11 (15 voturi)    
   Tergiversarea arestarii jandarmilor si sefilor psd (Marţi, 15 ianuarie 2019, 17:42)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   Procurorii trebuiau cercetati pentru ca au tergiversat, de atitea luni, trimiterea in judecata a jandarmilor, care i-au atacat pe demonstrantii pasnici. Jandarmii vinovati si sefii lor ar fi trebuit arestati chiar in acea noapte, faptele lor fiind flagrante.
   Procurorii trebuiau cercetati si pentru ca nu i-au trimis, pina acum, in judecata pe cei care au organizat si au coordonal atacul huliganilor, menit sa justifice interventia jandarmilor.
   • +7 (7 voturi)    
    Ba unii au fost avansați, nu sancționați! (Marţi, 15 ianuarie 2019, 21:17)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    Nu-și lasă ciuma roșie cățeii de izbeliște.
    • 0 (0 voturi)    
     Precum odinioara Maromet (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 15:45)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui prec

     care indeplinea cu cinste si abnegatiune sarcinile sfinte trasate de partid.
 • +30 (40 voturi)    
  Era buna o paiatza, in locul Generalului Ciuca? (Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:23)

  pedepsitorul [utilizator]

  Acum intelegeti, de ce PSD avea nevoie de o sluga politica in loucul Sefului Armatei Romane?

  Cateva ordine in dosare, at fi salvat de la puscarie... orice mafiot administrativ pesedist!
 • +8 (16 voturi)    
  Yeey ! (Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:25)

  lalaverim [utilizator]

  Foarte tare frate !
 • +31 (41 voturi)    
  Priviti cum cei pe care i-ati votat va tradeaza. (Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:27)

  emil bobu [utilizator]

  Si pentru a cata oara?

  Cand va veti invata minte si veti vota impotriva mafiei PSD?
 • +42 (50 voturi)    
  IJ, singura care comite abuzuri (Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:29)

  arap [utilizator]

  trebuie desfiintata si toti de acolo anchetati pentru subminarea statului de drept.
 • +22 (36 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:38)

  qwerasdf [anonim]

 • +29 (39 voturi)    
  Sobolanii (Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:43)

  loveparade [utilizator]

  rosii rod la temelie
 • +27 (37 voturi)    
  deci.. (Marţi, 15 ianuarie 2019, 16:51)

  gdcos [utilizator]

  ... omuletii care ancheteaza bataile sunt anchetati fiindca unii au delegat si altul nu si-a anuntat superiorul cand vazu bataia?!
  OK.. si dosarele in sine?! Sau nu fu nimic? Nu de alta dar in continuare analfabetii guvernamentali si sustinatorii lor de pe aici sustin ca ce fu la noi se chema lovitura de stat. Adica na, nu a daramat nimeni nimic, nu au fost masini incendiate ca la Macrou, nici macar morti, dar jandarmul roman e preventiv, bre. El bate inainte sa se intample toate astea. Si fiindca se pot intampla, de aia.
  • +8 (8 voturi)    
   iti recomand (Marţi, 15 ianuarie 2019, 17:16)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui gdcos

   omul demolat :P (alfred bester)

   cam asta face jandarmeria... numai ca in roman aia chiar citeau gandurile si stiau cine o sa faca o crima...

   jandarmii doar presupun... si probabil au dreptate din 100k gazati (myself included) sigur o sa fie un procent oarecare care o sa incalce la un moment legea :P acum ca ei gazeaza aiurea 99% din oameni?! ce conteaza...

   ei merg dupa principiu "decat sa scape un anti-psdist, mai bine gazam 100k nevinovati"
   evident cand e vorba de psd e zicala ailalta "mai bine eliberam 10000 de criminali decat sa lasam un frate psdist la puscarie"
   • 0 (0 voturi)    
    Si nu orice frate (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 16:00)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    ci unul nevinovat.
    Considerand ca pesedimea este o casta care a suferit destul de-a lungul secolelor...
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 ianuarie 2019, 17:37)

   [anonim] i-a raspuns lui gdcos

 • +8 (10 voturi)    
  asta e romanica.... (Marţi, 15 ianuarie 2019, 17:12)

  liviu_ [utilizator]

  daca vrei sa aplici legea in romania e naspa!
  ca doar legea e incalcata de infractori si infractorii conduc tara!
 • +10 (12 voturi)    
  prostia la putere (Marţi, 15 ianuarie 2019, 17:22)

  MG [utilizator]

  toata planeta a vazut cine a fost agresorul in 10 august, doar psd se acopera de penibil cu toti mediocrii sus-pusi
 • +5 (5 voturi)    
  Istoria se repeta (Marţi, 15 ianuarie 2019, 17:42)

  Liliputan [utilizator]

  Ce se intampla acum cu justitia pare sa reflecte scenariul filmului "De ce eu".
 • +7 (11 voturi)    
  Incepem usor sa o luam la vale! (Marţi, 15 ianuarie 2019, 18:17)

  V. Istina [utilizator]

  Cand procurorii sunt intimidati si “cercetati disciplinar” pentru ca isi fac treaba... e mult mai urata si mai bolnava treaba in tara asta decat pare!

  Si in dictatura se traia bine, spun unii... Azi Realitatea a fost inchisa (doar 10 min) ... in curand va urma demonizarea manifestantilor si pasul urmator- la penitenciar, unde ar trebui sa stea ei.

  Cand vor incepe sa ne aresteze, sa vedeti cu ce viteza vor ridica puscarii incapatoare!
  • +3 (3 voturi)    
   Nu mi-e teama de PSD. (Marţi, 15 ianuarie 2019, 21:15)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Mai ales acum, cand lumea incepe sa vada ce psihopati sunt in PSD.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu te insela (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 16:03)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    s-ar putea ca proprii tai parinti sa-ti spuna si atunci: de ce mai tii cu neamtul mai, nu vezi ca e nazist dovedit ? nu vezi ca astora chiar le pasa ? de ce distrugi, de ce te opui ca satana ?
    E fix situatia din anii 40, prostimea ajunsese prin spalarea pe creier si ororile razboiului sa-i vada pe interbelici ca fiind raul absolut, vanduti satanei americane (din ghinion, ne si bombardau)… si mai era si eliberarea rusa. Acum, eliberarea rusa e la parghiile politico-economice, si are o buna parte din presa.
 • +9 (11 voturi)    
  Este foarte normal... (Marţi, 15 ianuarie 2019, 18:55)

  PANA...MEA [utilizator]

  Intr-o tara in care Infractorii sunt alesi! Al doilea si al treilea politician ales in structura parlamentului, unul condamnat penal si celalalt cercetat penal ne spun cu ajutorul jandarmeriei: Aveti doar dreptul sa suferiti in liniste! Poporul Roman - oitele lui Jiji Becali)! Iesiti in strada si redeveniti OAMENI!
 • +5 (5 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Marţi, 15 ianuarie 2019, 18:59)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  treaba devine si mai sulfuroasa decat este...
 • +3 (9 voturi)    
  Vestitul CNA a sanctionat Realitatea TV cu (Marţi, 15 ianuarie 2019, 19:12)

  ty [utilizator]

  suspendarea transmisiei pentru 10 minute.
  Sancțiunea are legatură cu modul în care postul a acoperit evenimentele de la mitingul diasporei din 10 august 2018. De asemenea, CNA a decis că în cazul Antena 3 nu se impune nicio sancțiune, în timp ce pentru România TV a fost dispusă o amendă 15.000 de lei amendă.
 • +4 (4 voturi)    
  Dupa Dictatura Pantofarului (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 1:35)

  Parzivall [utilizator]

  Urmeaza cea a Porcarului. Romania a ajuns tara bananiera de rit bullshevin, ratacita prin UE!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Ii zici pantofar (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 16:04)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   de la cate suturi a luat in puscarii, ca altfel nici o talpa nu stia sa lipeasca.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by