Publicația israeliană Haaretz scrie despre demolarea porții de intrare în Cimitirul Evreiesc din Iași, în urma deciziei primăriei, care a stârnit numeroase critici, și citează un rabin, care spune că ceea ce se întâmplă este "o crimă". Primăria Iași susține că Poarta Cimitirului Evreiesc - care datează din anii ’80 - va fi restaurată și mutată pe un nou amplasament, iar lucrările se vor finaliza cel târziu la jumătatea lunii iunie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poarta de la intrarea în Cimitirul Evreiesc din Iași a fost demolată de Primărie luni, iar Haaretz publică un articol pe această temă, afirmând că decizia autorităților locale a fost luată împreună cu reprezentaţii comunităţii evreieşti din Iaşi.

Jurnaliştii îl citează pe rabinul Jacob Solomon, care a vizitat Iaşiul în această săptămână şi s-a arătat “şocat” de acţiunea municipalităţii.

“I-am prins în flagrant, este o crimă”, a spus rabinul, care precizează că poarta era unul dintre vechile simboluri evreieşti ale oraşului. De asemenea, Jacob Solomon s-a arătat nemulţumit de promisiunea Primăriei că va reconstrui edificiul.

Autorităţile locale au demolat, luni, coroana porţii de acces în Cimitirul Evreiesc din municipiu, decizia stârnind controverse și critici pe reţelele de socializare, primarul Mihai Chirica fiind acuzat că a cedat în faţa unor investitori care ar avea interese imobiliare în zonă.

Liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a afirmat că “dărâmarea porţii monumentale a Cimitirului Evreiesc în aceasta manieră barbară, doar pentru a servi dezvoltatorilor imobiliari care doresc să construiască în acea zonă, reprezintă expresia cea mai clară a ceea ce a ajuns oraşul: un sat fără câini, cu o Primărie captivă samsarilor imobiliari“.

Măsura a fost criticată și de senatorul USR Vlad Alexandrescu: "Primăria Iaşului alege buldozerul. Monument cu monument, le vom distruge până nu va mai rămâne nimic din istoria noastră. Astăzi, au demolat portalul de la intrarea în Cimitirul Evreiesc din Iași, acelaşi cimitir în care au fost îngropate în gropi comune victimele Progromului din 1941. Tot primăria ne asigură că va "reconstrui" portalul în altă parte a cimitirului. Eventual, cu termopane şi polistiren roz, că atâta sunt ei în stare".

Reprezentanții Primăriei Iași susțin că "toate detaliile arhitecturale sunt demontate şi conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistenţă nouă şi solidă".

Primăria Iași a anunțat, miercuri, pe Facebook, că primarul Mihai Chirica a verificat lucrările de reconstrucție și mutare a porții Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari.

"Astăzi, în prezența edilului-șef, a fost stabilit noul amplasament al porții, iar lucrările pentru fundația acesteia vor demara joi, 10 ianuarie, urmând să fie finalizate la sfârșitul lunii mai - mijlocul lunii iunie. Noua poartă va avea o structură din beton, însă elementele arhitecturale de valoare au fost deja demontate și conservate, urmând să fie montate pe noua construcție. Reamintim că actuala poartă a Cimitirului Evreiesc este o construcție care datează din anii ’80 (1980-1989) și a fost realizată în urma mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași. Întrucât singura proprietate din zonă a Comunității Evreilor o reprezintă Cimitirul Evreiesc și parcarea aferentă, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului", a transmis Primăria Iași.

În Cimitirul Evreiesc din Iași sunt înhumați aproximativ 150.000 de evrei, acolo fiind îngropate şi victimele Pogromului de la Iaşi din1941.