Armata din Gabon anunța luni dimineața că a preluat puterea, după 50 de ani în care statul african, bogat în resurse petroliere, a fost condus de familia președintelui, scriu BBC News și Reuters. Focuri de arme s-au auzit în Capitala Libreville, la postul național de radio, ocupat de militari. Ulterior, un purtător de cuvânt al guvernului a precizat pentru Reuters că toți cei cinci ofițeri care au inițiat tentativa de lovitură de stat au fost arestați, în frunte cu liderul lor care, inițial, reușise să fugă.

Protestatari din Gabon in fata Parlamentului EuropeanFoto: Mihai Ivascu / Hotnews.ro

UPDATE: Liderul grupului militar care a încercat să preia puterea a fost și el arestat, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului Guy-Bertrand Mapangou. Acestea este cel de-al cincilea ofițer care este reținut, el reușind inițial să scape.

Patru dintre cei cinci ofițeri care au încercat o lovitură de stat în primele ore ale zilei de luni au fost arestați la postul național de radio asupra căruia reușiseră să preia controlul pentru scurt timp, a spus oficialul Guy-Bertrand Mapangou citat de Reuters. Al cincilea ofițer a reușit să scape și este căutat, a adăugat el.

Oficialul a mai susținut că guvernul este în funcție și tentativa a eșuat, situația fiind sub control.

Aproximativ 300 de oameni s-au adunat în fața radioului, în sprijinul tentativei de lovitură de stat, însă soldații i-au dispersat cu gaze lacrimogene.

În mare parte, atmosfera din capitală rămâne însă una calmă, în pofida prezenței masive pe străzi a poliției și forțelor armate, orașul fiind survolat de elicoptere.

Soldații au susținut că au lansat o lovitură de stat pentru ”a restaura democrația” în statul situat pe coasta de vest a continentului african.

Armata a preluat controlul asupra postului național de radio luni, la primele ore, anunțând, într-o scurtă declarație de presă, că a constituit ”Consiliul Național pentru Restaurație”.

Capitala Libreville a fost invadată de tancuri și vehicule militare.

Președintele Ali Bongo a preluat puterea în 2009, iar în octombrie anul trecut s-a spus că ar fi suferit un atac cerebral și se află la tratament în Maroc.

Bongo a încercat să pună capăt speculațiilor privind starea sa de sănătate printr-un mesaj adresat națiunii cu ocazia Anului Nou, în care spunea că se simte bine.

Armata a transmis că mesajul nu este altceva decât o încercare patetică de a se agăța de putere.