Tonul cel mai dur este adoptat de Le Monde (considerat de centru-stânga), care a publicat miercuri un editorial cu titlul „Îngrijorătoarele derive antieuropene la București”.
Marele ziar francez notează că țara este pregătită din punct de vedere tehnic, dar problema este una politică: De la victoria în alegerile din 2016, PSD s-a lansat într-o vastă ofensivă împotriva justiției, cu un scop nemărturisit: acela de a-l scăpa de închisoare pe liderul său, Liviu Dragnea.
Potrivit sursei citate, Dragnea este în curs de a muta România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală, care nu ezită să slăbească statul de drept, pe modelul Poloniei și Ungariei. Iar Bucureștiul va trebui să decidă în lunile următoare dacă va înscrie pe ordinea de zi a Consiliului European procedura de sancționare față de Varșovia și Budapesta pentru afectarea independenței justiției.
Le Monde arată că, într-o țară profund europeană, PSD a reușit să avanseze ideea euroscepticismul, criticând Bruxellesul, iar discursul împotriva „influențelor din străinătate” găsește ecou în rândul populației sărace și rurale, în timp ce clasa medie și mai înstărită din zona urbană a obosit să iasă în stradă pentru a protesta.
Comisia Europeană nu a rămas tăcută, dar s-a ferit să declanșeze procedura Articolului 7, în lipsa unei majorități suficiente.
Și totuși, există mijloace de acțiune. După ce a sesizat Curtea de Justiție a UE, Comisia a reușit recent să oblige Varșovia să facă un pas înapoi în reforma care viza pensionarea judecătorilor de la Curtea Supremă. Această decizie și consecințele sale au fost atent observate de magistrații români, care au multe speranțe de la un astfel de recurs, arată Le Monde.
Cealaltă armă - banii. Cazul român este simbolul perfect al acestor suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE, criticând-o în același timp, subliniază Le Monde. Într-unul din dosarele de corupție care îl vizează, Liviu Dragnea este acuzat că a participat la deturnarea a 21 de milioane de euro din fondurile europene.
Serviciul antifraudă al Comisie a transmis dosarul justiției române și așteaptă acum decizia unor eventuale sancțiuni financiare. Dar puterea judiciară este sub presiunea executivului și ar fi periculos pentru Comisie să aștepte, arată Le Monde. „UE nu poate cu siguranță să împiedice unul dintre membri săi să asigure președinția rotativă, dar nu este obligată să se arate naivă în fața celor care o amenință din interior”, este încheierea acestui editorial, semnat Le Monde.
România, o bătaie de cap în plus pentru Europa
Le Parisien notează că România preia președinția UE pentru șase luni decisive pentru bătrânul continent.
„Deja mobilizată de Brexit (sfârșitul lui martie) și de avansul populismului, în condițiile în care alegerile europene bat la ușă în 26 mai, Europa are acum o altă grijă: de marți, trebuie să se acomodeze cu președinția României”, scrie cotidianul francez, care notează că este pentru prima oară când această țară preia președinția UE.
Potrivit sursei citate, PSD, moștenitorul Partidului Comunist și teoretic orientat spre stânga, „a efectuat în ultimele luni un viraj spre populism și naționalism, pe modelul vecinilor ungari și polonezi”, iar țara, care era până recent una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit una dintre cele mai critice voci față de Bruxelles. „Care nu mai avea nevoie decât de asta”.
Liviu Dragnea este descris de cotidianul francez drept omul forte de la București, care a fost împiedicat de o condamnare la închisoare cu suspendare să devină premier, fiind vizat în același timp de alte două proceduri judiciare pentru corupție. Aceste lucruri nu îl împiedică însă să tragă sforile guvernării în încercarea de a promova o reformă a sistemului judiciar pentru a reduce la tăcere judecătorii. Populația, exasperată, a ieșit masiv pe străzi.
Situația este cu atât mai complicată cu cât România este marcată de o coabitare tumultuoasă cu un președinte de centru dreapta opus guvernului, „foarte pro-europeanul Klaus Iohannis”, arată Le Parisien.
În iulie, Finlanda va prelua președinția rotativă a UE. „Dar, până atunci, cele șase luni sub președinția română se anunță foarte lungi„, mai notează cotidianul francez.
Courrier International preia un articol din presa italiană, scriind că România preia președinția rotativă a UE iar acest lucru nu este foarte liniștitor.
Și vorbim de un semestru care se anunță foarte încărcat: intrarea în vigoare a Brexitului și alegerile europene, asupra cărora planează amenințarea populistă și eurosceptică.
Cotidianul La Repubblica este cel puțin circumspect, notează courrierinternational.com.
România trăiește “un conflict permanent între, pe de o parte, majoritatea social-democrată condusă de Liviu Dragnea – 56 de ani, puternic și fără scrupule, de stânga - și, pe de altă parte, șeful statului, Klaus Iohannis, 59 de ani, de centru dreapta și pro-european.
La Libre preia criticile lansate la sfârșitul anului trecut de șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: "România este pregătită tehnic […]. Cred totuși că guvernul de la București nu a înțeles deplin ce implică președinția statelor membre"
Dacă rolul unei președinții rotative este astăzi limitat, România, a cărei guvernare și-a multiplicat diatribele eurosceptice și populiste, o începe pe a sa cu un deficit de imagine important, arată ziarul belgian.
1 Parlament de 300 Oameni nu jigodii si infractori, parveniti ( adica fara penel£, ald£, , p$d,pemepe, iudmere, la unul din capitolele mentionate intra si usere)
2 Confiscarea averilor TUTUROR politicienilor din 1990 ytd pana la rudele de gradul al IV lea inclusiv
3 Proclamatia de la Timisoara in constitutie + Legea Ticu
4 puschcarie pe viata la nea nelu, petrica si liota lor din decembrie 1989
5 Natzionalizarea Activelor Varanullui
6 impozitarea timp de 30 de ani a activelor BOR si a profitului din activitatile economice inregistrate la ANAF dar scutite de taxe
Si avem speranta !
Partea buna e ca atunci cand o vor face, va fi foarte usor sa ii identificam.
"România, „sinonimă cu corupția"
Bravo!
Adevarul ca generatiile scolite in comunism, cam ies la pensie, rezervorul de resursa profesionala a cam secat, pamanturile cumparate, fabricile si uzinele disparute, sau detinute de multinationale....de acum ura si la gara....eventual vedem cum suntam si acordarea pensiilor si gata...touchee
Este evident ca pt alte tari, UE a insemnat o schimbare reala dar pentru noi nu s-a schimbat nimic din 2007 pana in prezent: avem acelasi stat puturos care traieste pe spatele celor care muncesc, aceleasi servicii medicale de ev mediu, drumuri ramase in urma cu 50 de ani fata de necesarul actual, acelasi invatamant primitiv.
Probabil romanii s-au saturat si de exploatarea salbatica din multinationale, de demagogia politrucilor de la Bruxelles, de imposibilitatea reala de a accesa mult laudatele fonduri pentru dezvoltare.
Sunt convins ca multi romani au vazut in UE un garant al statului de drept si o suprastructura care nu va mai permite risipirea banului public. Insa ceea ce le-a pus capac la toate a fost tocmai distrugerea Justitiei si statului de drept cu tacerea complice a UE. Ne-au ajuns doi ani de "urmarim cu preocupare si interes". In popor a fost o sete nestinsa de dreptate sociala, iar cand oamenii vad ca lucrurile nici acum nu merg in directia buna, ba dimpotriva, atunci in ce sa mai spere?
Asadar, asta e cauza euroscepticismului romanesc, lipsa schimbarilor si reformelor reale, pe care fiecare roman spera sa le simta in viata sa, la care se adauga intoarcerea fulgeratoare a tarii in urma cu 30 de ani.
Iar daca nu Dragnea&co sunt "suveranistii", atunci cine: romanii? Daca e asa, atunci articolele jignesc si dezinformeaza fara rusine. In conditiile in care economia romaneasca e toata in mainile Occidentului, iar profiturile sunt externalizate fara jena, si accesam procente hilare din fonduri, sa ne explice cineva cum anume ne imbogatim (in cifre daca se poate) si mai ales in ce se reflecta aceasta imbogatire. In emigratie si in depopularea tarii?
La noi doar “jurnalistii” romani platiti de politicieni si afaceristi “patrioti” nu vad si nu simt evidenta: pe cine nu bagi la puscarie, nu te lasa sa traiesti. Azi banii, maine sanatatea, poimaine copiii. Borfasii nu au decat o limita: gratiile.
Europa are din pacate griji mult mai mari decât sa se incurce in barfele provicialilor romanasi, le iarta marlania si prostia, dar nu uita evidenta ingrijoratoare: o tara europeana este captiva unui grup infractional organizat. Si nimeni din tara asta numita Romania pare ca nu face nimic! Cel putin nu suficient! Tristetea cea mare e ca suntem o dezamagire pentru noi insine, ca ne lasam calariti de talhari si ... nu facem nimic. Na, noi cei multi, prinsi cu munca si treburile... nici nu prea avem cand ori ce. Insa cei care ar trebui sa faca... unde sunt?
Iuţela pretidigitatorului impostor din această "alba-neagra" suprarealistă şi tragică, ne dovedeşte sinistrul politicii teleormănene.
Câţi dintre noi am putea avea acces la aceste alegeri preferenţiale şi care, dacă lucrurile nu se vor schimba curând, oricum nu vor reusi să condamne decisiv această pegră din jurul lui Dragnea.
Căci, nu uitati, dragi compatrioţi, nu Dragnea e problema ! Nu vă lăsaţi mistificaţi de aparenţe. Dragnea este un escroc minabil, student mediocru, hrăpareţ şi însetat de puterea care să-i diminueze complexele de inferioritate.
Problema (aceeaşi ca si pentru Ceauşescu) sunt cei câteva zeci de mii (poate sute...) de profitori "oportunişti" de "la vârf" sau "din teritoriu" în frunte cu Marii "trăgătorii de sfori"din umbră, ciurucurile regimului comunist, cinice şi descurcăreţea rămase "pe posturi" si care NE EXPLOATEAZĂ CREDULITATEA ŞI LAŞITATEA NATIVĂ.
Nu este vorba de un truism, pe care avem obiceiul să-l repetăm la nesfârşit, în lipsă de o judecată personală eficace. Este vorba de un mare adevăr. El trădează putreziciunea morală a majorităţii populaţiei acestei ţări blestemate.
Vreţi să fiţi mândrii de faptul de a vă fi născut întâmplător pe-ăst picior de plai? Patrioţi ? Iubitori de moaşte inutile? Fiţi, atunci!.
Da' nu uitati să fiti şi demni, şi cinstiţi, şi omenosi, şi curajoşi, aşa cum vrem noi să ne credem si să descriem prin cărţile apocrife ale murdăriei travestite.
Un guvern sa conducă alte guverne timp de 6 luni ?
Este o eroare gravă , ca sa nu mai vorbim de furtul din visteria Europei in aceasta perioada de “ conducere”
Un hot sa păzească banca Europei !?!?
Ca asa e in tenis!
A.M.R. 178! Hai liberare!
Presedentia asta poate fi o sansa pentru noi sa aratam ca putem, la nevoie sa ne mobilizam in ciuda criticilor externe dar mai ales interne, si sa facem o treaba ca lumea.
E o sansa sa devenim mai cunoscuti si mai apreciati.
Sa nu o irosim !
PS Bulgarii au putut, noi de ce nu am putea ?!