​Numărul produselor contrafăcute confiscate de poliţiştii de frontieră s-a dublat în anul 2018, anunță Poliția de Frontieră. Cea mai mare parte a produselor contrafăcute a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, potrivit Mediafax. Produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor: jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, produse cosmetice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile.

Politia de frontieraFoto: Politia de Frontiera

În primele 11 luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au depistat 348 fapte de natură infracţională, de două ori mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, când au fost depistate 173.

În urma acestora au confiscat – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, respectiv peste 130.000 de articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 120.000 perechi încălțăminte și peste 23.000 de produse cosmetice şi de parfumerie.

De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de articole diverse, susceptibile a fi contrafăcute, constând în jucării pentru copii, produse de uz casnic sau de igienă personală etc.

În perioada similară din 2017 au fost depistate 52.100 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 16.200 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie și 7.000 perechi încălţăminte.

În mare parte, cetăţenii implicaţi în aceste activităţi proveneau din România, China, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova.

”Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare, Turcia-România. Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită şi în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu”, arată Poliția de Frontieră.

Produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, produse cosmetice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de ”punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”.

Printre cazurile semnificative sursa citată menționează un caz din 26 noiembrie, când în Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov s-au prezentat pentru a intra în țară trei microbuze și trei semiremorci înmatriculate în Ucraina la volanul cărora se aflau doi cetățeni ucraineni în vârstă de 40 de ani, respectiv 32 de ani și un cetățean român în vârstă de 27 de ani. Existând suspiciuni cu privire la mărfurile transportate, poliţiştii de frontieră i-au condus în Portul Constanța Sud - Agigea în vederea efectuării unui control fizic asupra vehiculelor şi remorcilor acestora. Astfel, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au descoperit 4.154 articole vestimentare susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute.

Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă se ridică la suma totală de aproximativ 728.300 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către lucrătorii vamali, iar poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, în toate cele trei cazuri.

Totodată, în perioada 5-6 decembrie, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au descoperit, în compartimentele de bagaje a șapte autocare, cantitatea totală de 8.472 articole textile, încălțăminte, genți și parfumuri, bunuri inscripţionate cu numele unor firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute. La cercetări, polițiștii de frontieră au stabilit că posesorii bunurilor sunt patru cetățeni turci și trei cetățeni români, cu vârste cuprinse între 32 și 62 de ani. Persoanele în cauză au declarat că o bunurile respective erau transportate pentru diverse persoane, respectiv intenționau să le comercializeze, nu dețineau documente de proveniență pentru acestea și nu aveau cunoştinţă despre faptul că sunt susceptibile a fi contrafăcute. Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, se ridică la suma totală de 1.170.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.