Magistrații Curții de Apel București trimit înapoi la Alba Iulia dosarul privind cererea lui Augustin Lazăr de revocare a procedurii de suspendare din funcție declanșată de ministrul Justiției. De asemenea, s-a decis să fie sesizată instanța supremă cu privire la soluționarea conflictului de competență.

Augustin LazarFoto: Facebook/ Ministerul Public

Curtea de Apel București a admis excepția necompetenței teritoriale și a decis să returneze Curții de Apel Alba Iulia acest dosar. De asemenea, magistrații au decis și sesizarea Înaltei Curți de Casație, privind conflictul de competență. În același timp, va fi sesizată Curtea Constituțională, care să decidă dacă Lazăr poate fi citat ca persoană fizică sau în calitate de procuror general.

"Sesizeaza Curtea Constituțională cu exceptia de neconstituționalitate a art.10, alin.3 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează ca persoana fizică ce ocupă o funcție sau o demnitate publica nu poate fi titulara unei acțiuni in contencios administrativ intemeiate art.1 si 8, respectiv pe art.10, alin.3, teza I din Legea nr.554/2004. Admite exceptia necompetentei teritoriale. Declina competenta de judecare a cauzei in favoarea Curții de Apel Alba Iulia. Constata ivit conflictul negativ de competența. Sesizează Inalta Curte de Casatie si Justiție - sectia de contencios administrativ si fiscal în vederea solutionarii conflictului”, este decizia Curții de Apel București, potrivit Mediafax.

Decizia este definitivă.

Avocații lui Augustin Lazăr au cerut, la termenul de miercuri al procesului de la Curtea de Apel București, sesizarea Curții Constituționale pentru a se decide dacă Lazăr poate fi citat ca persoană fizică sau în calitate de procuror general.

Acțiunea în contencios administrativ prin care Augustin Lazăr cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie a fost deschisă în 2 noiembrie la instanţa din Alba Iulia, oraş în care Lazăr îşi are domiciliul. Lazăr a cerut şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii de revocare, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială. Augustin Lazăr argumentează că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. Ulterior, Curtea de Apel Alba Iulia a declinat dosarul către Curtea de Apel București.

Procurorul general Augustin Lazăr declara pentru HotNews că soluționarea dosarului în care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie va fi un "test de independență"pentru justiția din România.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Președintele Klaus Iohannis spunea că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și lăuda din nou prestația acestuia. "Despre activitatea domnului procuror general am mai spus - este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.