Judecătoarea Lia Savonea, care candidează pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii, spune că vârfurile din Justiție trebuie să reprezinte repere și că "nu este nevoie de ostentație și jubilație", așa cum se întâmplă acum în săli de judecată sau uneori în mesajul public. Judecătoarea a mai susținut că există încălcări ale legii care sunt intenționate, lucru care este extrem de grav, și că justiția se confruntă cu o criză de încredere din cauza abuzurilor și a erorilor.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Savonea a spus, în ședința Secției pentru judecători a CSM care stabilește candidatul pentru șefia CSM, că are cinci obiective importante: protecția și independența justiției, modul în care funcționează justiția, rezolvarea problemelor din justiție, leadership și comunicare.

"Cea mai importantă componentă este independența justiției, pentru că e cea mai importantă valoare. De aceea cred că trebuie să funcționeze toate puterile, societatea și magistrații însăși", a declarat Lia Savonea, potrivit Mediafax.

Ea a spus că cei aflați la conducerea Justiției trebuie să fie repere și că justiția nu se poate înfăptui pe modele teoretice.

"Îmi doresc un Consiliu pe care procurorii și judecătorii să îl vadă ca partener, dar care să și asume felul în care funcționează justiția. Cred că justiția are nevoie de figuri care să își impună respectul. Justiția nu are nevoie de jubilație, ostentație. Uneori am văzut în sala de judecată, dar și în mesajul public al liderilor de vârf din justiție. Vârfurile din justiție trebuie să ne fie repere. Sunt ele azi?", s-a întrebat Lia Savonea.

Judecătoarea a mai susținut că există încălcări ale legii care sunt intenționate, lucru care este extrem de grav, și că justiția se confruntă cu o criză de încredere din cauza abuzurilor și a erorilor.

Judecătorul Lia Savonea și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Consiliul Superior al Magistraturii își alege miercuri noua conducere, iar la ședință va participa și președintele Klaus Iohannis.