Corespondență din Roma

VIDEO Maşini cu număr românesc, ridicate în Italia de către poliţie, ca urmare a schimbării Codului Rutier

de Miruna Căjvăneanu     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 16:29 Actualitate | Esenţial


Masina cu nr de Romania, ridicata in Italia (sursa - Romulus Flonţas)
Foto: Facebook
“Atenţie, este un echipaj de poliţie lângă Piazza Sempione, controlează maşinile cu număr românesc!”- pe reţelele de socializare curg în ritm alert sute de mesaje ale românilor din Italia, care circulă cu maşini înmatriculate în România.

Pe 4 decembrie, a intrat în vigoare „Decretul cu privire la siguranţă”, care poartă numele vicepremierului Matteo Salvini.

În decret sunt introduse schimbări ale Codului Rutier Italian (articolul 93), prin care se limitează drastic circulaţia maşinilor înmatriculate în străinătate de către şoferii care au reşedinţa în Italia de cel puţin 60 de zile. Mai precis, după cum informează Ambasada României în Italia, se interzice „persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat”.

Un exemplu: într-un video obţinut de Hotnews.ro, înregistrat pe 7 decembrie, se poate vedea un vehicul cu număr românesc, oprit şi confiscat de un echipaj de la poliţia rutieră. Romulus Flonţas, cel care a filmat episodul, ne-a spus: „S-a întâmplat ieri (7decembrie, n.r.) la Santa Palomba, lângă Roma. Era o maşină cu număr de Bucureşti, poliţia a oprit maşina şi încărcat-o pe platformă”.În multe regiuni din Italia s-au înregistrat deja cazuri de maşini cu număr românesc confiscate, iar şoferii au primit amenzi de cel puţin 500 de euro (dacă plata se face pe loc). Potrivit poliţiei, au avut loc ample operaţiuni de control şi s-au depistat numeroase în regiunile Lazio, Emilia Romagna, Toscana, când maşinile cu număr românesc au fost confiscate.
 • Şofer român amendat: „Am plătit pe loc 498 de euro”
„Pe 7 decembrie am fost oprit pe autostradă, mi-au verificat actele şi mi-au spus că nu mai am voie să circul cu maşina”, ne-a declarat Marian Iancu, român care locuieşte lângă Bologna. „Am plătit pe loc amenda de 498 de euro, voiau să cheme o platformă pentru a duce maşina la un depozit. Avem copilul cu febră, iniţial mi-au spus să chem o salvare, apoi mi-au dat voie să plec cu maşina, scriind în procesul verbal că o pot conduce doar până acasă, pe motiv de urgenţă. Eu nu am ştiut nimic de această lege, am fost cu procesul verbal la carabinieri, nici ei nu ştiau până la acel moment. Am un prieten căruia i-a fost confiscată maşina şi care a luat amenda chiar pe 4 decembrie (data intrării în vigoare a legii, n.r.) la ore 12:00”.
 • Amendă între 712 şi 2848 de euro, pericol de confiscare a maşinii
Ce riscă automobiliştii români? „Pentru cazurile de încălcare a interdicției de circulație a vehiculului înmatriculat în străinătate, amenzile administrative variază între 712 și 2.848 euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, vehiculul este confiscat”, informează Ambasada României.
 • Care sunt condițiile în care un român mai poate circula cu o mașină cu număr românesc?
„Articolul 132 al Codului Rutier italian prevede că vehiculul înmatriculat în străinătate, pentru care au fost îndeplinite formalitățile vamale și cele prevăzute de articolul 53 Cod Rutier, poate circula în Italia timp de un an pe baza certificatului de înmatriculare din statul de origine, cu îndeplinirea tuturor obligațiilor vamale și plata taxelor de vânzare-cumpărare. După încheierea perioadei de un an, titularul vehiculului trebuie să solicite autorităților italiene competente o foaie de parcurs și înregistrarea vehiculului pentru a putea părăsi teritoriul italian”.

De asemenea, mai pot circula automobilele în leasing sau şoferii care prezintă un contract de „comodat” gratuit de la o firmă.
 • Protestele românilor
Mulţi conaţionali au protestat, pe reţelele de socializare, faţă de noile prevederi ale legii, considerate discriminatorii la adresa străinilor, în special români, din Peninsulă. Însă părerile sunt împărţite. La un sondaj ad hoc lansat de Hotnews.ro printre 40 de români din Italia, circa 60% au fost de acord cu noile modificări ale legii, în timp de 40% s-au declarat împotrivă.

„Dacă noi românii suntem cetățeni europeni, atunci cu ce ne ajută Comunitatea Europeană dacă noi nu putem circula cu mașinile înregistrate în România pe teritoriul altor state europene?”, întreabă Ionică Pop.
 • „Modificarea legii deschide calea către abuzuri”
Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, critică dur modificarea: „În 2010, printr-o colaborare la o investigaţie jurnalistică, am descoperit că românii plăteau cu circa 20% mai mult la asigurările din Italia, faţă de italieni. Noi am semnalat acea discriminare la nivel european. Legislatorul italian trebuia să rezolve mai întâi acea problemă, avem impresia că noua lege protejează mai degrabă interesele companiilor de asigurări. De asemenea, nu pot să accept o lege care poate duce la comportamente discriminatorii: cred că ar fi fost necesară o abordare diferită. Aşa, se deschide calea către abuzuri, pentru cine are resentimente faţă de români. În acest moment, noi, ca Asociaţie, ne consultăm cu experţi în materie, pentru a verifica dacă legea e constituţională. Am şi eu o maşină înmatriculată în România, momentan nu mai circul cu ea”, ne-a declarat Eugen Terteleac.
 • Avocat italian: „E o modificare foarte, foarte restrictivă”
Am discutat cu avocatul italian Giuseppe Zangaro în legătură cu noile modificări. L-am întrebat ce trebuie să facă un cetăţean român, care circulă în Italia cu maşina înmatriculată în ţară. „Sunt două cazuri. Dacă şoferul e proprietarul maşinii, rezident în Italia, are un an de zile pentru a alege între două variante: prima e să înmatriculeze maşina în Italia, mergând la Autoritatea competentă (Motorizazzione) sau printr-o agenţie care se ocupă de aceste operaţiuni. A doua variantă este să părăsească teritoriul naţional: atunci trebuie să predea plăcile de înmatriculare ale maşinii, să obţină o foaie de plecare (foglio di via) tot la Autoritatea Rutieră (Motorizazzione), cu care poate circula până în ţara de destinaţie, unde îi vor fi date înapoi numerele de înmatriculare. Dacă nu e proprietarul maşinii, respectiv are maşina închiriată, în leasing sau dată spre folosire de proprietar (comodato d’uso), atunci termenul limită pentru a respecta legea se reduce la 60 de zile, variantele rămânând cele de mai sus”.

Avocatul confirmă că pedepsele aplicate sunt severe: „începând de la 712 euro, împreună cu oprirea automobilului cu finalitate de confiscare în 180 de zile. Dacă nu sunt îndeplinite formalităţile de înmatriculare în Italia sau nu se obţine foaie de plecare din Italia, automobilul va fi confiscat de stat. Legea se aplică evident şi maşinilor care sunt parcate pe strada publică”.
 • Ce trebuie să facă un şofer român căruia i s-au aplicat sancţiunile?
„Trebuie să plătească amenda, plus cheltuielile legate de ţinerea maşinii în depozit şi în 180 de zile trebuie să-şi reglementeze situaţia”.

Potrivit avocatului italian, „e vorba de o lege foarte, foarte restrictivă, care îi vizează mai ales pe cei care au maşina cu contract de folosire şi trebuie să-şi rezolve poziţia administrativă în 60 de zile. Înainte, legea era mult mai permisivă dar acum s-a trecut de la o extremă la alta. Explicaţia ar fi legată de regimul de asigurări: în caz de accidente e dificil să fie reperate datele utile pentru recuperarea daunelor, însă poate fi şi o explicaţie cu finalitate electorală”.

Unele aspecte ale legii sunt însă neclare, de aceea, spune avocatul italian, „va trebui să aşteptăm să vedem cum se va aplica, dacă normativa va fi interpretată în sens restrictiv sau permisiv, însă e nevoie să treacă puţin timp”.

Hotnews.ro a luat legătura cu comandamentul Poliţiei Rutiere, prin Ministerul de Interne, cerând o statistică cu privire la numărul de amenzi şi maşini puse sub sechestru, dar datele solicitate nu au fost primite până la data publicării articolului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15045 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  nimic surprinzator (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 16:36)

  ContHotnews [utilizator]

  in germania exista o lege similara de multi ani. nici o problema insa, o sa sara in aer comodatele, trist ca le-a facut asta dupa ce s-au intors din concedii...
  • +15 (21 voturi)    
   nici nu seamana (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 21:33)

   cchris [utilizator] i-a raspuns lui ContHotnews

   In germania exista asa ceva demult, dar nu te deranjeaza nimeni. Termenul de inmantriculare e de 6 luni. Daca te opreste Politia (care nu te opreste niciodata decat daca faci prostii) iti da o amenda cel mult. In Italia totul e asa cum e in Italia, adica haotic. Fie e totul negrelementat fie e cu specific nationalist. 500€ pt asa ceva? E jaf la drumul mare. In germania nu stiu cat e dar ma astept la 40-50€, dat fiind ca pt viteza am luat ultima data 15€. In schimb in Germania daca chiar ai facut ceva si ai numere de Ro te gasesc ei, fii fara grija, ceea ce italienii nu sunt in stare de haotici ce sunt.
   Romani din Italia, sincer, nu va inteleg de ce stati in tara aia.
   Pe de alta parte puteti si voi sa intrati in legalitate si platiti naibii atata cat e asigurarea si gata, dormiti linistiti. Nu-i mai simplu asa? Lasati naibii mentalitatea de om sarac. Nu sunteti saraci, sunteti mai bogati decat va credeti.
  • +16 (16 voturi)    
   si in Belgia (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 21:43)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui ContHotnews

   Si in Belgia e la fel, ai 90 de zile la dispozitie sa-ti transcri masina dupa ce te-ai inscris in Be. Folosesti infrastructura in tara respectiva, platesti taxele acolo.
   Ar fi f bine sa se faca sin romania o lege similara
  • +8 (8 voturi)    
   Franta, Olanda (Duminică, 9 decembrie 2018, 10:34)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui ContHotnews

   Și în Franța și Olanda este o lege asemănătoare, vrem să trăim in Vest unde este civilizație, dar după modelul neaoș românesc.

   Mie mi se pare normal sa înmatriculezi mașina in țara unde locuiești și unde lucrezi, chiar dacă pretinzi că este temporar.
  • +2 (2 voturi)    
   ce e surprinzator, sa poate nu (Duminică, 9 decembrie 2018, 14:36)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui ContHotnews

   e ca se poate (in ate tari) sa se treaca la impunerea legii imediat dupa aprobare.

   nu comentez legea in sine, dar sa te apuci de facut controale, dat amenzi etc incepand chiar din ziua cand ai intrat legea e ceva de nemaiauzit in Romania noastra.

   Am zis-o si o mai repet: civilizatia nu se face prin educatie, se face prin legi aplicate scurt si la obiect, pana intra in mintea si obiceiurile tuturor. Degeaba ii povestesti doctorului de juramantul lui hipocrat (il pui sa si jure), ca de doua zi se apuca de dosit gaina si urca de la baba venita la consult.
  • +5 (5 voturi)    
   Sper (Duminică, 9 decembrie 2018, 22:48)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui ContHotnews

   Sper sa bage si in Romania o lege asemanatoare, sa dispara toate masinile cu numere de BG ... inclusiv SUV-ul de zeci de mii de euro a ministresei mediului (fosta).
 • -22 (28 voturi)    
  . (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 16:50)

  Sarmat [utilizator]

  Incalca legea nazisti din guvernul italiei! Fratilor, ia veniti cu expertiza castigata acolo, veniti acasa, sa lasati-i pe nemernicii aia.
  • -1 (3 voturi)    
   Haha (Duminică, 9 decembrie 2018, 0:26)

   ovidiub781255638850764 [utilizator] i-a raspuns lui Sarmat

   Ce minus-uri ti-ai luat ... Cele mai multe din thread

   De la cine? De la cei din Italia care stramba din nas ca le-ai zis sa se intoarca? Sau de la cei de aici care nu ii vor de fapt inapoi? :)))
  • 0 (2 voturi)    
   hahaha (Duminică, 9 decembrie 2018, 15:57)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Sarmat

   Viva Salvini!
 • +10 (24 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 16:59)

  gorky.park [anonim]

 • +16 (44 voturi)    
  Unde-i lege nu-i tocmeală (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:01)

  prec [utilizator]

  Meltenii din Rrromânistan trebuie să învețe să respecte legea, oriunde ar fi ei!
 • +29 (47 voturi)    
  E simplu.... (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:01)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Romanu vrea sa plateasca 100 euro asigurarea la masina in Romania pe in an de zile ( in loc de 1000 in Italia) si vrea sa polueze toata europa cu cazanele alea de 300 euro . Bravo Italia ! Ai rezidenta, ai cetatenie, cand vii acasa la 3 cuvinte romanesti spui unul in italiana, faci bani acolo (??), supune-te la legile de acolo, daca nu treci acasa in tara infractorului dragnea ...
  • +6 (14 voturi)    
   O să le înmatriculeze pe firmă și gata (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 18:24)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Nu s-a întâlnit hoțul cu prostul :)
 • +18 (22 voturi)    
  ma intreb si eu asa, (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:04)

  fvb [utilizator]

  oare exista UE?

  Inteleg ca e o problema legata de asigurari. De ce nu se discuta la nivel european sa se rezolve problema asta?

  Aceeasi problema e si cu masinile de la noi inmatriculate in Bulgaria. In caz de accident, ghinion.

  De ce europenii nu discuta impreuna problema asta?

  Asa cum exista moneda unica, o piata economica unica, sa existe si o piata unica a asigurarilor, o baza de date unica, etc. Se poate chestia asta?
  • +10 (22 voturi)    
   Se poate, dar nu se dorește. UE se termină la bani (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 18:22)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui fvb

   Fiecare țară din UE vrea să pună ea taxe discreționare și să își jumulească cetățenii proprii, despre asta e toată povestea. Românii scăpau de jumuleală până acum.
  • +1 (3 voturi)    
   Cum rezolvi problema? (Duminică, 9 decembrie 2018, 10:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui fvb

   Vrei sa iti includa in polita RCA asiguratorul din Romania riscul de accident in Italia, chiar daca tu nu o sa treci niciodata pe acolo si sa-i scada soferului italian polita pentru ca e posibil sa aiba un accident in Romania, unde reparatiile si costurile medicale sunt mai ieftine?
   • 0 (2 voturi)    
    are dreptate (Duminică, 9 decembrie 2018, 23:36)

    manu144x [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    UE cu asta trebuia început, cu consolidarea chestiilor ăstora.

    Cu ce e mai mare un risc în românia decât în italia? Cu ce e mai mare un risc în italia decât în românia?

    Piesele la mașini au aceleași prețuri și în românia și în italia. Manopera e mai mare, dar nu cu mult.

    Aici discutăm de service-uri și reprezentanțe care lucrează cu asigurările, deci totul merge pe prețuri originale, cu factură și garanție. Nu de prețurile de service-uri de cartier.

    Are dreptate cetățeanul de mai sus, și marii ăștia gânditori UE, vor piață unică, dar fiecare și-ar jumuli cetățenii cum poate.

    Ori suntem uniune, ori nu mai suntem. Ar trebui să avem deja demult numere de înmatriculare de UE, taloane, permise, așa cum un permis e valabil și în românia și în italia, de ce nu și nu numărul de înmatriculare?

    E piață unică la ce le convine lor, dar în rest suntem mai fragmentați ca arabii.
    • +1 (1 vot)    
     cum naiba are dreptate? (Luni, 10 decembrie 2018, 18:32)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui manu144x

     Tu ai iesit din tara doar cu autocarul?...

     Pai daca toate costurile sunt la fel, de ce oare insista romanii stabiliti in Italia sa isi tina masinile inmatriculate in Romania?

     Asta cu suntem uniune, deci toate trebuie sa fie la fel este argumentul fatal. Daca suntem "uniune" poate ar trebui sa vorbim si o singura limba?..
 • +19 (25 voturi)    
  Asa e (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:10)

  Liv0007 [utilizator]

  si in Germania. Daca esti descoperit ca ai resedinta in Germania si masina inmatriculata in Romania, amenzile sunt usturatoare. Esti acuzat de evaziune, urmand sa platesti impozitul, cu penalizari, pe toata perioada in care trebuia sa ai masina inregistrata in localitatea de resedinta.
  • +2 (2 voturi)    
   pai (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 22:32)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Liv0007

   zi un caz in germania care a fost exact cum prezinti tu aici. macar unul...
 • +22 (26 voturi)    
  Normalitate (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:10)

  Pierrotlefou [utilizator]

  Este o lege normala, este o aliniere a legislatiei italiene la cea europeana.
  Ce-i drept, romanii s-au obisnuit cu nr de BG in RO.
  Eh, e momentul sa va treziti si sa nu mai fentati.
  P.S. E o lege ce se aplica in Franta, Belgia, Norvegia, Suedia etc.
 • +32 (34 voturi)    
  Daca ai rezidenta in Italia (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:12)

  banel [utilizator]

  Nu vad de ce ai tine masina cu numere romanesti, in afara de situatia in care vrei sa eviti taxele. Ori, cum noua nu ne plac cele cu numere de Bulgaria, cred ca nici lor nu le plac cele cu numere de Romania.
 • +20 (26 voturi)    
  te buseste un rroman (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:24)

  Kosmos [utilizator]

  De asta jmeker cu nr de Ro si mai pupi tu despagubiri la sfintu Asteapta
 • +15 (19 voturi)    
  se termina si visul italian (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:38)

  Je__ [utilizator]

  pai marea afacere era impozitele si asigurarile platite statului roman

  acum, romanii aia care castigau 700-1000EUR pe luna, trebuie sa plateasca impozite si asigurari italiene

  Deja prevad cativa care se cam intorc ca se cam spulbera si visele europene, Nici nu avem nevoie de Teodorovici sa dea legi idioate
 • +21 (23 voturi)    
  ruse (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:46)

  rsbl [utilizator]

  va plac masinile care circula la noi cu numar de bg sau de uk?
 • +7 (11 voturi)    
  Normal... (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:47)

  Stef_and [utilizator]

  Expatriotii- adica un fel de diaspora-sunt cand e de beneficiat ba romani ba italieni.
 • +16 (20 voturi)    
  si unde e problema (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 17:52)

  Drago65 [utilizator]

  Nu prea inteleg unde e problema.Daca asta e legea ar trebui sa fie respectata ca altfel ajungem ca in Romania unde legea nu se aplica si pentru politicieni. Nu v-ati saturat de descurcareti? Eu m-am saturat.
 • +16 (18 voturi)    
  Modificare (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 18:12)

  Herscovici [utilizator]

  Asa o modificare trebuie si la noi aplicata, asa am scapa de masini cu numere de bulgaria, uk etc.
 • +13 (15 voturi)    
  HAI SI LA NOI CU LEGEA (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 18:18)

  elysyum [utilizator]

  Sa scapam de evazionistii la taxa auto si fara asigurare valabila si cu nr de bulgaria sau alte tari...
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 19:02)

  [anonim]

 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 19:19)

  [anonim]

 • +2 (8 voturi)    
  suna a Times New Roman (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 21:02)

  beeeeeenar [utilizator]

  ei se credeau in romania. saracii..
 • -1 (1 vot)    
  Un termen rezonabil? (Sâmbătă, 8 decembrie 2018, 23:05)

  elenapop [utilizator]

  Nu inteleg de ce dau amenzi si confisca masini din prima zi de publicare a noilor reglementari? Nu era normal sa dea un termen limita pentru conformare???
 • +1 (1 vot)    
  Sunt curios cum se fac verificarile (Duminică, 9 decembrie 2018, 5:54)

  rocj [utilizator]

  Daca mergi in excursie in Italia cu masina personala si te opreste politia cum demonstrezi ca esti in tara de mai putin de 60 de zile? Am fost in Italia vara aceasta si daca m-ar fi oprit politia nu cred ca aveam cum sa demonstrez ca sunt in tara numai de cateva zile.
  • +1 (1 vot)    
   Este simplu (Duminică, 9 decembrie 2018, 23:38)

   manu144x [utilizator] i-a raspuns lui rocj

   Este foarte simplu, îți verifică pe baza buletinului dacă ești înregistrat ca rezident în Italia.

   Dacă nu ești rezident, n-ai nici o treabă.
 • -1 (1 vot)    
  Un termen rezonabil? (Duminică, 9 decembrie 2018, 9:13)

  elenapop [utilizator]

  Nu inteleg de ce aplica amenzi si confisca masini din prima zi de modificare a legislatiei! Ar fi normal sa dea un termen de bun simt pentru intrarea in legalitate, dar...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by