Aproximativ opt ani de rotaţii regulate ale militarilor Infanteriei Marine cu Forţa de Rotaţie a Mării Negre sau BSRF se apropie de sfârşit, în timp ce militarii forţei îşi extind prezenţa în nordul extrem, în Arctica. Ultima posibilă rotaţie a câtorva sute de puşcaşi marini cu BSRF, în România, s-a încheiat în septembrie - exact când militarii se pregăteau să lanseze prima lor prezenţă extinsă în Norvegia, potrivit Military Times, citat de Rador.

Infanteristi marini pe DunareFoto: Ionut Felea / Fortele Navale Romane

Infanteria Marină a trimis continuu un mic detaşament de militari şi marinari în regiunea Mării Negre, ca parte a BSRF, din 2010. Aceste forţe s-au concentrat pe exerciţii de cooperare în domeniul securităţii şi instruirii şi pe consilierea forţelor naţiunilor partenere din Ucraina şi Georgia. Dar Forţa îşi concentrează acum atenţia asupra flancului nordic al Europei, cu o amprentă aproape dublată, de aproximativ 700 de militari care se angajează în antrenamente la temperaturi extrem de scăzute, în Norvegia.

În timp ce Forţa îşi schimbă unităţile în tundră, angajamentul militar al SUA în România a crescut, potrivit oficialilor militari. Va exista o prezenţă crescută a forţelor de rotaţie comune ale SUA în România, a declarat Beth E. Clemons, purtătoarea de cuvânt a US Army Europe, pentru Marine Corps. "La recomandarea guvernului român, Comandamentul European al SUA s-a angajat cu o forţă de luptă de înaltă pregătire şi capacitate, compusă din militari ai Armatei, Marinei şi Forţelor Aeriene ale SUA desfăşuraţi în România, cea mai cuprinzătoare şi mai letală forţă văzută în regiune, de ani de zile", a spus ea.

Tensiunile din regiune au ajuns la apogeu în urma unei confruntări navale de duminică, între vase ruseşti şi ucrainene, în apropiere de strâmtoarea Kerci, care separă Marea Neagră de Marea Azov. Rusia a tras asupra a trei nave ucrainene şi le-a capturat cu tot cu echipaje. BBC a informat că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut NATO să trimită nave în Marea Azov. NATO a cerut Rusiei să elibereze navele şi echipajele, numind atacurile nejustificate, într-un comunicat de presă, marţi.

Dar sfârşitul rotaţiilor cu BSRF nu este legat de provocările recente dintre forţele militare ruseşti şi ucrainene. Retragerea forţelor din România, în luna septembrie, a fost programată regulat, conform lui Maj. Adrian Rankine-Galloway, purtător de cuvânt al US Marine Corps Forces Europe & Africa. "SUA rămân angajate în securitatea NATO şi au poziţionat o capabilitate de luptă pe deplin pregătită de forţe de rotaţie în regiunea Mării Negre. Militarii Armatei, Marinei şi Forţelor Aeriene ale SUA care sunt desfăşuraţi în România şi în alte locuri din regiunea Mării Negre demonstrează angajamentul nostru solid de a ne apăra alianţa", a declarat Rankine-Galloway.

Comandantul Marine Corps, generalul Robert B. Neller, a sugerat sfârşitul rotaţiei BSRF în această vară, în timp ce vorbea la Colegiul de Război Naval, când a spus audienţei că mai multe sute de militari ai Marinei din România vor acoperi o prezenţă extinsă în Norvegia. Pe 1 octombrie, Forţa a anunţat că prima rotaţie extinsă a 700 de militari ai Batalionului 3, unitatea a 8-a a Marinei de la Camp Lejeune, Carolina de Nord, a ajuns în Arctica pentru a începe instruirea pe vreme rece, ca parte a Forţei de Rotaţie a Marinei în Europa. Este cea de-a patra rotaţie a Forţei în Norvegia.

Rotaţiile anterioare ale militarilor Marinei în regiune au fost de doar câteva sute. "Statele Unite au o relaţie îndelungată şi strânsă cu Norvegia în probleme de apărare şi securitate. Începând cu ianuarie 2017, militarii au fost repartizaţi pe o bază rotativă în Norvegia, consolidând aceste legături, lucrând împreună cu armata norvegiană, "Succesul Forţei de Rotaţie a Marinei în Europa le-a permis militarilor să beneficieze de antrenamente de clasă mondială de luptă de munte, pe vreme rea, să participe la o serie de exerciţii valoroase şi să solidifice relaţiile de lucru strânse cu omologii lor norvegieni", a spus el. Şi, deşi militarii nu vor opera în regiunea Mării Negre în cadrul BSRF nu înseamnă că participarea Forţei în regiune sau că exerciţiile viitoare de instruire sunt lipsite în totalitate de militari ei.

În această săptămână, infanteriştii marini s-au aflat în România pentru un eveniment ceremonial în onoarea Zilei Naţionale a României, a spus Rankine-Galloway. Military Times (preluare rador)