Zeci de mii de persoane au asistat sâmbătă, de Ziua Naţională a României, la cea mai amplă paradă militară organizată vreodată în "Oraşul Marii Uniri", Alba Iulia, ceremonial la care a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care atât înainte, cât și după acest ceremonial a făcut "o baie de mulţime", şeful statului fiind salutat şi aplaudat de către cei prezenţi la eveniment, relatează Agerpres.

Klaus Iohannis la Alba IuliaFoto: Presidency.ro

La parada militară au asistat, printre alte oficialităţi, Patriarhul Daniel, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice, Claudiu, comisarul european Corina Creţu, procurorul general Augustin Lazăr, ambasadorul SUA, Hans Klemm, miniştrii Ecaterina Andronescu, Daniel Breaz şi Gabriel Leş, preşedintele PNL Ludovic Orban, senatori şi deputaţi.

Timp de o oră, au defilat pe Bulevardul "1 Decembrie 1918" peste 1.600 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei şi Serviciul Român de Informaţii, precum şi în jur de 150 de mijloace tehnice. În blocul de ceremonie s-a regăsit şi un detaşament al armatei poloneze, dislocat în garnizoana Craiova.

************

UPDATE 16.15: Parada militară de la Alba Iulia s-a încheiat. Președintele Iohannis a făcut încă o baie de mulţime: a dat mâna cu localnicii, care l-au aplaudat și i-au scandat numele.

După parada militară, șeful statului și-a continuat drumul pe jos, s-a oprit lângă oamenii adunați pe stradă și a dat mâna cu mulți dintre ei.

Mai multe persoane au aplaudat și au scandat „Iohannis, Iohannis”.

************

Președintele Klaus Iohannis a ajuns sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15.00, la Alba Iulia, pentru a participa la manifestările de Ziua Națională, respectiv inaugurarea Monumentului Unirii și parada militară.

Înainte de sosirea președintelui, un bărbat din public i-a strigat senatorului PSD Şerban Nicolae „Rușine să vă fie”, relatează Mediafax.

Șeful statului s-a oprit la Catedrala Încoronării, unde a depus o coroană de flori, la statuia Regelui Ferdinand.

După depunerea de coroane, președintele a mers către Podul Unirii pentru a inaugura Monumentul Unirii. Ulterior, președintele va merge spre Bulevardul 1 Decembrie, acolo unde se va desfășura parada militară de anul acesta.

Parada militară începe la ora 15.30 și cuprinde 23 de detașamente de defilare pe jos și 18 detașamente de defilare pe jos, 185 de mijloace tehnice și 23 de aeronave militare.

Președintele Klaus Iohannis a fost aplaudat de mulțime și a dat mâna cu mai mulți oameni. În același timp, din mulțime s-au auzit câteva scandări „PSD - ciuma roșie”.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, au fost executate 21 de salve de tun. Obiceiul provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

UPDATE - Iohannis, la Alba Iulia: Trăim împreună emoția de a ne afla în locul în care acum un secol se proclama Unirea

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în discursul susținut la Alba Iulia, că prin tot ce fac oficialii acestor vremuri trebuie să arate că sunt continuatorii proiectului Marii Uniri, scrie Mediafax.

“Trăim împreună emoția de a ne afla în locul în care, acum un secol, 1.228 de delegați, reprezentând toate straturile societății, proclamau Unirea. Un destin modern și european - România. Noi, cei de azi, avem privilegiul de a fi moștenit rodul celui mai concret proiect. Este datoria și responsabilitatea noastră de a omagia trecutul și de a insufla generațiilor următoare idealurile reîncărcate cu noi semnificații. Sunt foarte bucuros să trăiesc momentele în mijlocul dumneavoastră", a declarat Iohannis.

"Iuliu Maniu se întreba cum poate mulțumi sorții pentru împlinirea unirii. Tot el răspundea: „Mulțumirea pentru grația providenței nu o putem demonstra decât pentru a ne dovedi vrednici de însemnătatea timpurilor pe care le trăim”. Sensul e la fel de valabil. Trebuie să arătăm generațiilor viitoare că noi suntem, prin ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri. (...) România noastră, pe care dorim să o transmitem, este o țară demnă și puternică, bine integrată, prin educație, cultură și creativitate, într-o Europă a valorilor”, a declarat șeful statului la Alba Iulia.

Redăm integral alocuțiunea susținută la Alba Iulia de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul inaugurării Monumentului Marii Uniri (sursa - Administrația Prezidențială):

„Dragi români,

Onorată asistență,

Trăim împreună emoția de a ne afla în locul în care, acum un secol, 1228 de delegați, reprezentând toate segmentele şi straturile societăţii, proclamau unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului, Sătmarului şi Crişanei cu Regatul României.

Se încheia astfel, printr-un act de voință populară, unificarea provinciilor istorice într-o singură țară, cu un destin modern și european, România.

Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moștenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri. Este datoria și responsabilitatea noastră de a omagia trecutul și de a insufla generațiilor viitoare idealurile naționale, reîncărcate cu noi semnificații.

Sunt onorat să fiu Președinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri și sunt foarte bucuros să trăiesc aceste momente în mijlocul dumneavoastră, pentru a celebra împreună un secol de la nașterea statului nostru unitar modern.

Prin elitele intelectuale, politice, culturale şi religioase prezente, cât şi prin numărul impresionant de participanţi, Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 dovedește entuziasta şi covârşitoarea susținere pentru unire.

Din cuvântările de la Alba Iulia de acum un secol, la fel ca cele din Iaşi, Chişinău ori Cernăuţi, răzbate asocierea dintre unitatea naţională şi dezvoltarea ţării.

În viziunea fruntaşilor politici ai momentului, precum George Pop de Băseşti, Ştefan Cicio – Pop, Iuliu Maniu ori Vasile Goldiş, statul naţional reprezenta, prin domnia legii şi democratizare, instrumentul realizării unei armonii sociale şi calea unei modernizări de factură occidentală.

Datorită angajamentului conducătorilor săi, contribuţiei intelectualilor şi voinţei populare, Marea Unire a valorificat apropierea dintre români şi minorităţile naţionale, pentru construirea unui stat al demnităţii umane, al bunei convieţuiri şi al toleranţei.

Dragi români,

La 1 Decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba cum poate mulţumi sorţii pentru împlinirea unirii. Tot el răspundea: „Mulțumirea şi recunoştinţa noastră faţă de această graţie a Providenţei nu ne-o putem arăta decât dovedindu-ne vrednici în aceste sărbătoreşti clipe de însemnătatea timpurilor pe care le trăim”. Sensul profund al acestor cuvinte este la fel de valabil și astăzi.

Trebuie să arătăm generaţiilor următoare că noi, cei care aniversăm Centenarul, suntem, prin ceea ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri.

Simbolul acestei zile, Monumentul Centenarului Marii Uniri, întruchipează îmbrăţişarea de acum un secol dintre românii aflaţi de o parte şi de alta a Carpaţilor.

Vă chem să păstrăm în suflete recunoştinţa noastră pentru făuritorii modernităţii României, construind în acelaşi timp un viitor mai bun pentru cetățenii ei!

România noastră, pe care dorim să o transmitem urmașilor noștri, va fi o ţară demnă şi puternică, bine integrată, prin educație, cultură și creativitate, într-o Europă a valorilor, prosperității și libertății.

La mulți ani, dragi români!

La mulți ani, România!