Președintele Klaus Iohannis, care va face o vizită oficială în Franța la începutul săptămânii viitoare, a evitat să comenteze recentele proteste violente care au avut loc în Paris, precizând că o să vadă ”first hand” cum stau lucrurile, dar nu va face aprecieri cu privire la modul în care alții își gestionează problemele interne.

HotNews.roFoto: Hotnews

”O să le vad, cum se spune, first hand, probabil. Știți bine că eu nu comentez ce fac alții în politica lor internă și de securitate internă, așa că nici să nu vă așteptați să comentez aceste lucruri. Fiecare cu abordarea lui. Eu sunt cu abordarea mea și voi comenta ce facem noi în România pentru România. Iar dacă merg în Franța nu o să auziți niciun comentariu din partea mea care se referă la ceea ce fac francezii în țara lor”, a declarat șeful statului, chestionat de jurnaliști în legătură cu violențele din capitala Franței.

Iohannis va pleca de la Bruxelles, unde a participat la summitul UE pe tema Brexit, în Franța. Președintele face marți o vizită oficială, în cadrul căreia va avea discuții cu omologul francez Emmanuel Macron, la Palatul Elysee.

Acesta va oferi și un dejun de lucru, iar cei doi vor susține alocuțiuni la Centrul Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou, vor participa la Concertul dedicat comemorării celor căzuți în Primul Război Mondial și vor lansa un timbru cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Parisul s-a confruntat cu demonstranții care au culminat cu ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine. Manifestanții protestează față de creșterea taxelor la carburanți și au cerut demisia președintelui francez Emmanuel Macron.

Sâmbătă, 8.000 de persoane au blocat Champs Elysee și cel puțin 130 de protestatari au fost reținuți de poliție.