Curtea Constituţională va dezbate pe 12 decembrie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Legii 35/1997, prin care funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu funcţia de ministru, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestuia, printre care şi pensie specială, au declarat, pentru Agerpres, oficiali din CCR.

Victor CiorbeaFoto: Agerpres

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, luni, Curtea Constituțională, în privința modificărilor aduse legii Avocatului Poporului, între acestea fiind și instituirea pensiei speciale pentru șeful instituției.

Potrivit sezizării șefului statului, legea stabilește că Avocatul Poporului, precum și persoanele care au exercitat funcția de Avocat al Poporului, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior acordate, beneficiază de pensie stabilită și calculată conform legii CCR. Însă, spre deosebire de pensia stabilită pentru judecătorii Curții Constituționale, este neclar dacă acest drept se cuvine inclusiv persoanelor care au deținut funcția de Avocat al Poporului și au pierdut această calitate datorită revocării lor din funcție de către Parlament ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, în condițiile stabilite de lege, precizează președintele.

Iohannis critică și modificarea conform căreia pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale și se impozitează conform legii.

"Analizând aceste dispoziții în coroborare cu cele prevăzute la art. I pct. 8 referitoare la stabilirea și calculul pensiei de serviciu al Avocatului Poporului, considerăm că textele sunt neclare în ceea ce privește cuantumul pensiei rezultate, întrucât nu reiese dacă aceasta se va stabili și se va actualiza în raport cu indemnizația Avocatului Poporului sau cu indemnizația judecătorilor Curții Constituționale. În atare condiții, rezultă că art. I pct. 8 și pct. 9 din legea criticată sunt neclare în ceea ce privește condițiile și procedura de stabilire a pensiei Avocatului Poporului prin raportare la condițiile și procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curții Constituționale și, prin urmare, contravin cerințelor de claritate și previzibilitate instituite prin art. 1 alin. (5) din Constituție", potrivit sursei citate.

De asemenea, Iohannis critică și pensia anticipată de care ar putea benficia adjuncții Avocatului Poporului.