Ministrul Justiției, Tudorel Toader, face publică o corespondență între el și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind discutarea cererii de revocare și audierea procurorului general Augustin Lazăr, care arată că audierea lui Lazăr în CSM, programată inițial pentru 13 noiembrie, a fost amânată la cererea acestuia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Justiției face, pe Facebook, "simple precizări pentru a se vedea cine a solicitat CSM să amâne termenul de audiere a procurorului general".

El face public comunicatul CSM din 25 octombrie, în care era anunțat că Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca solicitarea ministrului justiţiei de avizare a revocării din funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr să fie analizată în şedinţa din 13 noiembrie la ora 10.00, iar avizul motivat să fie înaintat Ministerului Justiţiei în 21 noiembrie.

Tudorel Toader spune că audierea lui Augustin Lazăr în CSM a fost amânată însă la solicitarea procurorului general, Toader publicând o adresă din 1 noiembrie în care CSM îi aduce la cunoștință că ședința a fost reprogramată pentru 20 noiembrie, ora 10.00. "Stimate domnule Ministru, Vă aducem la cunoştinţă faptul că, urmare a solicitării domnului procuror general, Augustin Lazăr, şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia se va analiza avizarea propunerii ministrului justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost programată pentru data de 20 noiembrie 2018 - ora 10.00", se arată în adresa trimisă ministrului Justiției de către CSM.

De asemenea, Toader a publicat și răspunsul său către CSM, în care cere reprogramarea la o altă dată a ședinței din 20 august, "având în vedere agenda prestabilită" și propune "stabilirea de comun acord a şedinţei". "Stimate domnule Ministru, Urmare a solicitării dumneavoastră, vă aducem la cunoştinţă faptul că şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia se va analiza avizarea propunerii ministrului justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost programată pentru data de 19 noiembrie 2018 - ora 11.00 ", ar fi răspunsul trimis de CSM ministrului Justiției.

Secția pentru procurori a CSM a amânat luni pentru 19 noiembrie audierea procurorului general Augustin Lazăr în vederea avizului privind solicitarea de revocare înaintată de ministrul Justiției Tudorel Toader, fără a da însă și un motiv pentru această decizie. Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanșată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcție declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcție a fost stabilită pentru data de 20 noiembrie. Procurorul general a depus o plângere prealabilă și la Ministerul Justiției împotriva raportului.