Cine va deveni stapinul dosarelor Securitatii?  Guvernul vrea sa-si subordoneze arhiva CNSAS

de Andreea Pora     HotNews.ro
Sâmbătă, 2 februarie 2008, 12:34 Actualitate | Esenţial


Decizia Curtii Constitutionale de a declara intreaga lege CNSAS neconstitutionala duce autormat la suspendarea activitatii institutiei. Care sint solutiile pentru ca, totusi, deconspirarea Securitatii sa continue?

Membrii CNSAS atrag atentia ca lupta se va da pentru arhiva CNSAS, unde se afla acum peste 2 milioane de dosare, si pe controlul informatiilor.

Solutia avansata de Guvern: o
Ordonanta de urgenta care sa transforme CNSAS intr-o anexa a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului inseamna trecerea arhivelor in subordinea executivului.

Cititorii Hotnews.ro sint invitati sa vina cu solutii si idei pentru ca deconspirarea Securitatii sa nu fie defintiv blocata
.

Guvernul si parlamentul au la dispozitie 45 de zile pentru a impiedica desfiintarea definitiva a CNSAS. Aceasta inseamna elaborarea unei initiative legislative, fie ea un nou proiect de  lege, fie o Ordonanta de urgenta. Intre timp, soarta milioanelor de dosare ramine incerta, la fel si cea a celor citeva sute de investigatori, istorici si cercetatori ai CNSAS.

1. Ordonanta de Guvern

Executivul si-a anuntat deja intentia, prin vocea consilierului pe probleme de securitate nationala al premierului, Marius Oprea, de a elabora o Odonanta de urgenta care sa asigure continuitatea Consiliului.
Acest lucru, a spus Oprea, ar insemna 'preluarea personalului, bugetului si arhivei CNSAS la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului", institutie pe care  o conduce si se afla in subordinea Executivului. "Ma voi autopropune administrator general al Arhivelor CNSAS", a declarat Oprea pentru un cotidian central.

Ordonanta isi va produce imediat efectele, dar trebuie aprobata ulterior de Parlament, unde poate suferi modificari de esenta.

Consecinte

-Institutul nu va putea da verdicte de politie politica, acest lucru fiind declarat neconstitutional de Curte.
-Nu va face verificarea din oficiu a candidatilor la alegeri.
- Intreaga arhiva a CNSAS, peste 2 milioane de dosare aflate la sediul din Popesti Leordeni si alte citeva milioane la arhivele judetene ale serviciilor secrete, vor trece automat in subordinea Guvernului si, implicit a PNL.
- Deconspirarea s-ar putea face prin publicarea dosarelor.

Neclaritati

-Cine va stabili care dosare se fac publice si care nu.
- Cum va fi prevenita scurgerea de informatii din dosare si folosirea acestora ca instrumente politice intr-un an electoral.
- Va mai fi posibila verificarea persoanelor care detineau functii publice in stat, de la presedinte, membrii guvernului, secretarii de stat, prefectii, primarii, directorii servicilor secrete si ai Ministerului de Interne, Garzii Financiare si institutiilor aflate in subordinea guvernului, sau personalul diplomatic, magistratii, sefii bancilor, ai partidelor politice, bisericii, televiziunii si radioului public.
- Informatiile privind eventuala colaborare cu Securitatea a tuturor acestor persoane vor mai fi aduse la cunostiinta opiniei publice si in ce forma.
- Ce se va intimpla cu accesul la propriul dosar si dreptul cetatenilor de a-si cunoaste turnatorii si tortionarii

Avantaje

Faciliteaza o rezolvare rapida a situatiei si poate asigura interimatul.

2. Proiect de lege

 -Varianta Nicolae Serban

In momentul de fata exista deja o initiativa legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae, care elimina deciziile de politie politica si transforma institutia intr-un gestionar al arhivei cu dosare.

Nicolae, sustinut de Conservatori, PRM si PSD, propune ca dosarele unor politicieni sa fie publicate,  dar cu acordul respectivului.

In acelasi timp, deciziile date pina acum ale Colegiu sau cele care se afla in diferite faze de contestare, vor fi anulate, cu exceptia cazului in care persoana doreste continuarea procesului. In vigoare ramin doar deciziile definitive si irevocabile ale instantelor.

Propunerea legislativa a lui Nicolae Serban seamana izbitor cu motivarea Curtii Constitutionale.

- Varianta Dancu

Liderul PSD, Vasile Dancu, a anuntat ca va propune constituirea unei comisii parlamentare care sa eleboreze un nou proiect de lege. Din comisie ar urma sa faca parte reprezentanti ai tuturor partidelor, iar Comisia ar trebui sa-si inceapa activitatea saptamina viitoare.

- Varianta unei initiative cetatenesti

Potrivit articolului 74 (al. 1) din Constitutie, cel putin 100.000 de ceteni au dreptul de a initia o lege, conditia fiind ca intr-un judet sa fie inregistrate minimum 5.000 de semnaturi. Desigur, si o asemenea inititiva s-ar izbi in final de votul parlamentarilor.

Ea ar avea insa avantajul unui proiect de lege alcatuit de societatea civila si care sa continue nu doar principiul deconspirarii Securitatii, ci sa institutie un organism scos de sub influenta politica.

In cursul acestui week-end, PNL si PSD au Delegatii Permanente unde se va discuta situatia CNSAS si a arhivei.

Cititorii HotNews. ro sint invitati sa vina cu solutii si idei pentru ca deconspirarea Securitatii sa nu fie definitiv blocata la 18 ani de la Revolutie.  
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1862 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  propuneri (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 13:15)

  iulian [anonim]

  1. trebuie facut un apel clar factorului politic responsabil guvern si parlament pentru a crea o lege noua care sa acopere si cerintele (nu comentez cat de drepte sunt) ale Curtii constitutionale
  2 . arhivele sa nu cada in mana unui singur sau catorva partide ci toate partidele reprezentate, in legatura cu societatea civila trebuie sa faca un efort care inclusiv oamenilor politici le-ar aduce mult mai mult bine dacat daca nu l-ar face in directia evitarii scandalurilor si deturnarii demersului exclusiv pe care a fost construita legea deconspirarii
  3. concret CNSAS are acum toate mijloacele materiale (sediu, dosare, si infrastrutura pe care cand legea a intrat in vigoare la sfarsitul lui 1999 nu le avea) dar trebuie lasata sa -si faca treaba (acea activitate care se va constitui ca un corolar al intelegerii intre partidele politice din actualul arc, societatea civila si institutiile cu drept de supraveghere)
  4 Juristii de renume din acesta tara ar trebui sa se sesizeze persoanl si institutional si sa inceape actiuni concrete de avaluare a justetii deciziei CCR pentru CNSAS/ in caz afirmativ reprezentarea intereselor ei pentru ca altfel pe acest precendent este probabil sa inchidem peste jumatate din institutiile din Romania devenind o tara bananiera cu puterea calorica concentrata inntr-o singura institutie.
 • +3 (3 voturi)    
  CNAS independent (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 13:38)

  ina eyre [utilizator]

  Solutia Nicolae e pe placul lui Ilici. Finul poate sa ingroape, in fine, dosarul nasului. Coroborat cu deschiderea arhivelor fostului PCR, asta ar insemna ca, Ilici chiar poate iesi cu picioarele inainte din politica. Ca asta va dura, e subsidiar.
  Chiar, cînd scăpăm de generaţia lui Papasa, intreba cineva pe un alt forum?

  Istorici independenti ar fi solutia si nesubordonarea consiliului. Nici lui Kuki, nici celor 322 plus, mai nou Eckstein, nici Preşedintelui.
  Ne trebuie o comisie Gauck!
 • -2 (2 voturi)    
  Dosarele (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 13:42)

  In ale cui maini? [anonim]

  Nu va este clar eram pe aproape sa scapam de ei si s-au regrupat?

  Ei -securistii - au condus intotdeauna si ce fac acum este pentru ca ajunsese funiz la par si nu mai aveau scapare.

  Ce nu este clar oameni buni?

  Pe cine reprezentau Basescu,Voiculescu s.a.?
  Care Romanie? A ajuns presedintele tarii cel care reprezenta regimul ceausist -el fiind un brav securist al acelui regim.
  Lupta dintre ei este joc de fatada,regizat cu metode securiste pentru a ne tine pe noi Romanii angrenati in probleme care sa ne abata atentia in alta parte...

  Motivul principal/vital,pentrru care l-au impuscat pe Ceausescu acesta a fost!

  Sa domoleasca pe eventualii tradatori din randul lor si sa scape de a fi demascati chiar de catre Ceausescu intr'un eventual proces,daca ar fi avut loc.

  Unde sunt imensele fonduri PCR di cotizatii si ale securitatii,sindicatelor de atunci,s.a.?
  Asa se explica cum "unii"Roamani au ajuns super bogati intrru'n timp in care in America -de exemplu-oameni de afaceri/capitalisti au ajuns in 25 de ani.
  Au fost ei asa de prosti sau Romanii nostri asa de destepti?
  NU!
  Acolo erau/sunt deja legi care reglementeaza economia de piata -cu toate ale ei- pe cand la noi era/este legea facuta de catre ei.

  Ne aflam in perioada similara de dupa alegerea lui Cuza...Atunci interesele boierimii,acum interesele securistilor...

  Si... o sa le fie si mai bine,pentru ca Romanul s-a obisnuit cu firimituri...

  Hai sa invatam pe derost IMNUL TARII si sa ne gandim ce avem de facut,pentru noi si copii nostri,pentru ROMANIA VIITOARE.

  DESTEAPTATE ROAMANE!
  • 0 (0 voturi)    
   In ale cui maini? (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 16:24)

   Dosarele [anonim] i-a raspuns lui In ale cui maini?

   De vazut!

   -1-minus unu- repede tintit,repede lovit...
   Aceasta este dovada sigura la ce-am scris mai sus referitor la dosare.

   Bravo tovarasi! Dovediti-inca odata-ce spirit de observatie aveti.Sunteti vigilenti.Sunteti la post.

   Continuati,continuati,continuati...

   Cu nestima,

   nartip
   • -1 (1 vot)    
    Iarta-i (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:22)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Dosarele

    Nu-i baga in seama, sint asemenea lui basescu.
    O sa ii vedem peste putin timp cind o sa urle de foame si cind o sa-si dea seama ce prostie au facut.
 • -1 (1 vot)    
  CNSAS (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 13:45)

  Dumitriu [anonim]

  CNSAS a fost ingropat de doua persoane.Basescu care la folosit ca arma politica si Dinescu care prin declaratiile de genul "sa prajim niste berbecuti in sutana" a atras antipatia multora. Exemplul polonez este cel mai bun: Publicarea in totalitate a dosarelor pe internet.
  • +1 (1 vot)    
   "De PC ne desparte doar nuante" (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:23)

   Ilia [anonim] i-a raspuns lui Dumitriu

   spunea Norica nicolai membra PNL despre Voiculescu si PC.

   1. Conducerea CNSAS e dominata de PSD-PNL-PRM care au cei mai multi reprezentanti in colegiu - incerci sa il tragi pe Basescu in asta ca sa acoperi interesele si responsabilitatea PSD-PNL.

   2. Miza este faptul ca in CNSAS exista chiar si sub dominatia PSD-PNL un control reciproc, existau oameni care faceau parte din PDL, si din comisiile mixte SRI-CNSAS si astfel dosarele nu puteau fi facute prea usor sa "dispara".

   3. Voiculescu este prietenul politic al lui tariceanu, "autenticul" de dreapta Iliesciana; asadar au stiut foarte clar si au premeditat aceasta decizie a CCR in care majoritatea apartine PSD.
   • -1 (1 vot)    
    Slab comentariu (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:25)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Ilia

    Nu este la obiect, cred ca autorul este PD-ist. Cert este ca nu stim daca este treaz sau beat, sau doar incrincenat.
    Sigur a dat putin pe la scoala.
 • +2 (2 voturi)    
  principalul vinovat (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 13:45)

  GEO [anonim]

  Poate nu toata lumea stie ca javra de Ilici si-a impins finul pesedist, pe Serban Nicolae, un pic prea devreme sa ceara frezarea dintilor CNSAS, asa ca acesta a facut propunerea inaintea neprevazutei interventii a sclerozatilor securisti.

  Natiunea romana are urgent nevoie de o ideie geniala avocateasca pentru a remania intai fantomele care ne bantuie in robe comuniste.

  Urmatorul pas, nici o clipa de ezitare in pensionarea Maestrului Comunist cu diploma hidrotehnica.!
  • +1 (1 vot)    
   Acum se vede raul facut de liescu (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:28)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui GEO

   Poate ca asa ne trebuie - un basescu dupa un iliescu.

   Cu siguranta noi facem tam-tam degeaba, derbedeii din parlament o sa-si faca bani in continuare.
 • -1 (3 voturi)    
  Redefinirea colaborarii (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 13:46)

  Alex [anonim]

  Cred ca trebuie plecat de la definirea notiunii de colaborator / informator / ofiter / membru PCR / nomenclaturist.
  Trebuie facuta distinctie clara intre cei care au facut note informative constrinsi si care nu au dezvaluit nume si actiuni ale unor persoane - adica au scris generalitati, si cei care au identificat in notele lor persoane si actiuni care au adus atingere statului comunist - gen Mona Musca, care a creat probleme pe viata unor persoane / colegi.
  Trebuie definita notiunea de membru al spionajului extern. S-a ajuns in situatia ca un sofer de TIR, conductor de tren sau un derbedeu ca Basescu sa aiba dosare clasificate. Acesti oameni erau folositi pentru a verifica anumite obiective, nu pentru a face spionaj - ceea ce presupune mult mai multe. Nu se poate compara activitatea acestora cu cea a unui "atasat cultural" al ambasadelor romane din diverse tari.
  Trebuie plecat de la primele notiuni ale legii Ticu, discutat cu cei citiva fosti detinuti politici anticomunisti ramasi in viata care pot face o definire clara a unor termeni si situatii specifice. Trebuie evitat sa se ajunga la maina secaturilor din Parlament.
  Societate civila nu mai exista in Romania care sa poata dezbata aceasta problema si sa propuna o lege, sigur ca derbedeul de Basescu se va folosi de asa ceva in putinele lui momente de luciditate.
  Durerea este ca un individ ca Voiculescu, care poate a facut sau nu a facut politie politica, a ajuns, prin furt inca nedovedit, sa dea lectii de morala. Un spion ca el nu putea face avere doar din relatiile persoanale pe care le avea, sigur a devalizat niste conturi.
  Cazul fratelui lui Ceausescu de la Viena, gasit spinzurat in subsolul ambasadei romane.
  Ce om se spinzura la subsol si nu in biroul lui, a fost cumva torturat ? Sint niste intrebari.
  Cred ca este bine sa se faca o pauza de verdicte politice pentru alegerile locale si parlamentare care urmeaza, sa se faca un cadru legal solid si stabil si apoi sa se treaca la ceva serios.
  • -1 (1 vot)    
   "Trebuie evitat sa se ajunga la maina secaturilor (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:32)

   Ilia [anonim] i-a raspuns lui Alex

   din parlament"

   Derbedeul basescu nu face legi si nu poate manipula colegiul CNSAS care e dominat de PSD-PNL-PRM

   Guvernul in schimb FACE LEGI - asa cum se si pregateste deja - si legile astea se numesc Ordonante de urgenta.

   Tariceanu se si pregateste sa faca o astfel de OUG prin care sa ia la guvern toata arhiva CNSAS si s-ao gestioneze el "in liniste" impreuna cu derbedeii din PSD.

   MONA MUSCA nu a facut rau nimanui; in cazul ei decizia CNSAS a fost una pur politica, pt. ca nu a fost gasit vreun prejudiciu ever cauzat vreunei persoane. Dimpotriva.

   Mai, voi nu v-ati saturat sa mintiti asa LA NESFARSIT ???

   De ce Voiculescu a obtinut desfiintarea CNSAS in timp ce Mona Musca s-a retras din politica ?

   Cine altcineva minte la nesfarsit si cu tupeu daca nu securistii ?
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns punctual (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:19)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Ilia

    Nimeni nu poate manipula colegiul CNSAS, citeste legea si vezi daca se aplica sau nu.

    Esti naiv daca crezi ca tariceanu sau vreo forta politica / partid are interes de control al dosarelor - exceptie face PSD-ul.
    Daca tu tii minte, cu siguranta nu tii minte pentru ca nu ai stiut vreodata, primul avocat la poporului numit de Iliescu - Paul Mitroi - a avut tot felul de presiuni pentru a bloca actiunea CNSAS-ului. Plus a fost solicitat sa "spele" niste tovarasi. I s-a platit chiar o operatie la inima in USA pentru a fi santajabil. Tipul nu a cedat. Drept pentru care, multi atoatestiutori asemenea tie, nu au aflat nimic. Tipul si-a facut treaba fara tam-tam.

    Pentru cei asemenea tie, indivizi cu scoala facuta pe net, este greu sa explici pe forum ce nu ai invatat.

    Intelege ca datorita unui betivan ca basescu, care nu respecta nimic si pe nimeni, s-a ajuns in situatia cind fostii colaboratori ai securitatii au strins rindurile si ne dau cu democratia in cap. Daca cei ca tine ar fi avut bunavointa sa se mai instruiasca un pic cu siguranta era mai bine. Pentru noi toti.

    Apropo de Mona Musca, chiar stii cine a fost ? Sau ai citit in ziare si pe net ? Stii cine a fost cel de-al doilea sot al ei ? Ai discutat cu fostii colegi ? De la facultate ? De la serviciu ? Fosti prieteni ? Stii tu care este reversul medaliei daca raminea in politica MM ? Nici dusmanilor sa nu doresti sa treci prin ce a trecut ea.

    Apropo de minciuna, ce crezi ca vei face cind o sa afli minciuna continua a derbedeului de basescu ?

    Situatia in care s-a ajuns este din cauza lipsei de educatie si a oportunismului majoritatii oamenilor politici si formatorilor de opinie din viata publica romaneasca.
    • +1 (1 vot)    
     2.000.000 de dosare la mana PNL si PSD (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 18:27)

     Ilia [anonim] i-a raspuns lui Alex

     Datorita lui Basescu CNSAS A INCEPUT SA FUNCTIONEZE.
     Pana in 2005 a avut la dispozitie 9000 de dosare;
     In prima sedinta CSAT din februarie 2005 Basescu a dat ordin sa fie predate dosarele si astfel la CNSAS au ajuns 2.000.000 de dosare, printre care si cele ale Judecatorilor CCR de astazi.

     Daca PNL avea de gand sa faca ceva pt. CNSAS l-ar fi temperat pe "prietenul" politic Voiculescu. In mod cert, Voiculescu ar fi ascultat de "amicul" tariceanu ca doar nu asculta de basescu.

     Mona Musca este persoana care a propus legea Lustratiei; Mona nu a facut rau nimanui asta fiind criteriul dupa care CNSAS da verdict de politie politica. Asadar, in cazul ei verdictul a fost pur politic.

     Singurul rau facut de Mona a fost sustinerea legii Lustratiei, ingropata dupa iesirea ei din politica de B. Olteanu in Parlament,
     Inca un rau facut de Mona Musca este si plangere penala facuta de ea in 2004 si semnata de catre ea personal, impotriva lui Adrian Nastase, plangere de la care i s-a si tras lui nastase dosarul penal.

     "Esti naiv daca crezi ca tariceanu sau vreo forta politica / partid are interes de control al dosarelor - exceptie face PSD-ul."

     Dupa o asemenea afirmatie nu mai are sens sa discutam.
     • -1 (1 vot)    
      Mai citeste, poate afli ceva (Duminică, 3 februarie 2008, 14:48)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui Ilia

      Ai dreptate cind spui ca nu mai are sens sa discutam - Romania nu exista din 2005 cind derbedeul basescu a ajuns presedinte.

      Exista colectia Monitorului Oficial, pe care o poti rasfoi si pe net, nu stiu daca partea a II-a exista, unde poti afla cind s-a luat decizia predarii dosarelor catre CNSAS. Cum spuneam, latratul nu inseamna ca ai dreptate.

      Despre M. Musca vom mai auzi. Pentru binele si desteptarea ta vezi cine a fost ea.
      Legea Lustratiei a fost propusa in 1990 cind s-a scindat AFDPR in doua - sa incep sa spun cine, cind, unde cred ca este complicat pentru un lacheu al lui basescu.

      Asa ca prietene, da-i inainte cu netul ca asa te destepti. Spor la treaba.
    • +1 (1 vot)    
     alex... punctual vorbind (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 19:30)

     suca [anonim] i-a raspuns lui Alex

     esti pe langa.

     cum nimeni nu poate manipula CNSAS-ul cand se voteaza si 70% din membrii sunt prietenii lui iliescu, ghise, stolnici, voiculescu, vadim si restul de securisati?
     pe ce lume traiesti? sau de ce incerci sa ne vinzi gogosi?

     tot ce faci tu este sa-l faci derbedeu sau betiv pe basescu. de ce? numai tu poti sti... nu ma chinui sa te-nteleg ca mi-e teama ca nici tu nu te-ntelegi cateodata.

     dar sa-ncerci sa arunci toata vina pe un om cand pnl-ul vrea sa puna mana pe dosarle securitatii este dovada de amicitie cu aceste personaje securiste.

     pana una alta, pnl-ul si psd0ul au cei mai multi securisti sau informatori dovediti. daca lasam in mina lor aceste dosare or sa ne conduca inca 20 de ani...
     • -1 (1 vot)    
      Suca draga, (Duminică, 3 februarie 2008, 15:13)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui suca

      Toate partidele au multi securisti - similar cum prostia a fost impartita democratic de catre Dumnezeu. Nu asta este problema, eu iti pot da multe exemple de la toate partidele, inclusiv PD.

      Daca citesti cu atentie postarea mea referitoare la redefinirea colaborarii cu securitatea vezi ca este singura solutie normala la ora actuala.
      Daca iar se incepe cu hei-rupisme pentru a avea ce toca fatucile in campanie, iar o sa iasa o lege / norme proaste. Ajungem ca in Franta, cu un hatis legislativ din care cu greu se pot descurca specialistii. Trebuie o lege simpla, clara si la obiect - cel mult doua pagini. O astfel de lege nu poate fi facuta sub presiunea alegerilor.

      Referitor la deciziile CNSAS, sigur nu stii cum arata si ce inseamna. Este bine sa te documentezi. Apoi poti vorbi. Doar derbedeul de basescu prinde ceva din zbor, face tam-tam si apoi uita despre respectiva chestiune. In superficialitatea lui nu poate sa finalizeze o actiune pe care o incepe. VERIFICAT. Poate o finaliza ceva sticle de alcool.

      Romania a ajuns in 2008 intr-o situatie urita datorita lui iliescu, care nu a vrut / nu a putut sa opreasca ascensiunea securistilor in 1990. Trebuia taiat un rau de la radacina, atunci in 1990 si alta era acum situatia.

      Basescu, derbedeul cum il numesc eu, a facut si face foarte mult rau societatii romanesti. Nu are sens sa dau exemple, deoarece le-am mai dat pe forum. Minciuna, duplicitatea si josnicia acestui individ permit tuturor profitorilor actuali sa prospere. In detrimentul unei dezvoltari normale a societatii, a noastra a tuturor.
 • 0 (2 voturi)    
  sa se publice arhiva pe net (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 13:47)

  apostatul [anonim]

  ocultand datele personale,
  cu posibilitati de cautare dupa unitati administrativ-teritoriale,institutii publice dintre 1945-2008 pentru ca politie politica se face inca
  cu aruncare de resurse in neant
  • 0 (0 voturi)    
   Nu se poate (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:29)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui apostatul

   Daca stii ce inseamna arhivare electronica stii de ce nu poate fi pusa pe net.
   • 0 (0 voturi)    
    eu stiu ce inseamna si tot nu inteleg argumentul (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 23:16)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui Alex

    ti-e frica, gogule?

    cat de greu crezi ca e sa scaneze documentele si sa le posteze pe internet?

    'or fi prea multe, gigicule... vad ca esti inversunat rau sa pui bete in roate. cred ca esti un securist mic, sau un sclavut de-al lor.
    • 0 (0 voturi)    
     Arhivare electronica (Duminică, 3 februarie 2008, 15:18)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui gigi

     Gigi sau costel, cum o fi numele tau. Stii cum arata arhiva si in ce stadiu este ? Scanatul ce rata de eroare are ? Iti permiti sa te joci cu viata unor oameni cind ai asemenea rata a erorilor ?

     Ce zici gigicule ?
     Sau pentru tine nu conteaza decit scandalul, la fel ca pentru betivanul nostru suprem ?
 • +1 (1 vot)    
  factor politic responsabil (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 14:00)

  antique [anonim]

  in romania nu exista.
  solutia este ca dosarele sa fie facute publice.
  • +1 (1 vot)    
   Publicarea dosarelor ea singura NU E O SOLUTIE (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:34)

   Oma [anonim] i-a raspuns lui antique

   Pentru ca nimeni nu are timp sa citeasca tone de dosare

   Consecinta va fi ca tot cei care au televiziuni si presa - adica TOT PSD si PNL - vor "da verdicte" si vor executa public pe cine vor vrea ei, in locul CNSAS
   • 0 (0 voturi)    
    Gresesti (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:33)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Oma

    Sint cazuri in care institutia Avocatului Poporului poate reprezenta un individ care are un verdict fals de colaborare.
    Trebuie definite notiunile de colaborator / informator / ofiter / membru PCR / nomenclaturist.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:30)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui antique

   Nu stiu daca se va intinpla asa ceva, chiar ca este singura solutie.

   Atunci o sa vedem cine vrea sa studieze si cine vrea sa stea pe net.
 • -1 (3 voturi)    
  sa se reinfiinteze CNSAS! (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 14:02)

  sempere [anonim]

  Sa fie cooptat si Marius Oprea de la Guvern, un istoric cu adevarat anti-comunist (nu ca Vladimir Tismaneanu), plus alti istorici destoinici precum Lucian Boia, Denis Deletant, Stelian Tanase, Tom Gallangher si altii.
  Sa fie adusi si specialisti nemti care s-au ocupat de arhivele STASI!

  *parerea mea e ca razboiul impotriva fostilor securisti in Romania nu s-a terminat ci de abia incepe. Pe ei!
 • +3 (3 voturi)    
  solutie (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 14:12)

  oibo [anonim]

  Sa fie toate puse pe net. informatia trebuie sa fie libera. In acest fel nimeni nu va mai folosi informatiile ca arme politice. Oprobiul public isi va face treaba, nu va mai fi nevoie de nici o lege a lustratiei.
  • 0 (0 voturi)    
   Informatie libera cu Presa sub Ocupatie (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 18:11)

   dc [anonim] i-a raspuns lui oibo

   ce gluma proasta
 • +3 (3 voturi)    
  Propuneri (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 14:26)

  Florin Ionescu [anonim]

  In urma cu 9 ani , cand s-a inffintat CNSAS, aveam o alta Constitutie! Cum nici o lege nu se poate aplica retroactiv , nici hotararile CS nu ar trebui sa isi produca efecte anterior datei publicarii in Monitor.
  Dar asa cum l-au suspendat pe presedinte, Securistii au vrut sa taie si aripile libertatii. Nu o sa reuseasca !
  Solutie ideala si logica este o alta Constituie , care sa faca posibila existenta CNSAS si alegeri parlamentare in vot uninominal. pentru asta propun:
  1. Strangere de semnaturi pentru schimbarea Constitutiei( cred ca 100mii trebuie)
  2.O intiativa in Parlament pentru schimbarea Constitutiei. cred ca e nevoie de 2/3 dintre ei.
  3. Referendum pentru schimbarea Constitutiei.(odata cu alegerile locale)
  Toate astea sa nu dureze mai mult de 3 luni, timp in care CNSAS sa functioneze conform legii actuale, (daca decizia CS este atacata la Consiliul Legislativ.)
  Solutie alternativa: Sa solicitam toti, Presedintelui , renuntarea la cetatenia Romana si sa nu le mai platim asa Impozite!
  • +1 (1 vot)    
   F.bine (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:11)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Florin Ionescu

   Corect !
   O mica completara retorica:
   Inlocuirea celor 13(sau cati sunt)mumii cu personalitati nesantajabile din domeniul justitiar!
   • 0 (0 voturi)    
    Nu exista nesantajabili in justitie ! (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:35)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Victor

    Orice tinar procuror / judecator este "indrumat" sa intre in sistem. Marea majoritate a acestora sint rude de militieni, securisti, colaboratori, magistrati.
  • -1 (1 vot)    
   Fericiti sunt cei saraci cu duhul ! (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 16:12)

   Kartouche [anonim] i-a raspuns lui Florin Ionescu

   De la infiintarea acestei armate de paraziti – CNSAS –ul – am sustinut ca este o gaselnitza aberanta, formata din slugile unor partide politice, „angajati” de revansarzi si impostori pentru a se razbuna impotriva adversarilor politici. Am pledat pentru accesul la arhivele securitatii, de catre istorici sau cei care au fost urmariti si prigoniti dar nu de catre uneltele politice. Aceasta armata de paraziti, impostori sau farisei, ai CNSAS-ului costa prea mult pentru o tara ca a noastra. ...... Acum, Basescu, a gasit alte dosare (comuniste in totalitate), de cadre pentru a scormoni si scoate gunoaiele trecutului, declarate ca adevarate, incriminatorii, pentru a le folosi impotriva adeversarilor politici ! .... Iar cu schimbarea Constituiei esti ridicol ! Asa se schimba o Constitutie ?? Sarmane fericit !
   • -1 (1 vot)    
    Ai dreptate ! (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:37)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Kartouche

    Numai peste astfel de indivizi poate domni basescu.
 • +1 (3 voturi)    
  UFFF (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 14:27)

  Transilvanian man [anonim]

  Ce mai doresc nesimtitii de la guvernare! eu zic sa ne faca si o lege care sa ne oblige la sclavagism .Chiar vom ramane impasibili si vom mai suporta mult opresiunea securistilor taricenilor si patricienilor ...fara scrupule si fara onoare.
  • +1 (1 vot)    
   Bravo, jos Tariceanu ! Te admir ! (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:39)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Transilvanian man

   Ce inteligenta tipic ardeleneasca !
   Ce ne-am fi facut fara voi ?
   Esti cumva de la Cluj ?
   • 0 (0 voturi)    
    mai poti ma Alex (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 23:19)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Alex e numele tau sau era numele de cod?

    ba nesimtitule mai potoleste-te.
    • 0 (0 voturi)    
     Sint obisnuit cu lacheii (Duminică, 3 februarie 2008, 15:21)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui gigi

     Pe lachei trebuie sa ii tii din scurt, altfel musca.

     Unde ai invatat de SCANARE ?
     La facultate ?
     La un master ?
 • +2 (4 voturi)    
  Nu stiu sa fac propuneri, dar voi semna pt. legea (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 14:33)

  Andra [anonim]

  initiata de societatea civila -> 100.000 de semnaturi se vor strange cat ai clipi

  Si daca tot ne pornim ...:) haideti sa facem si o lege de Realibilitare a Legii referendumului care a ajuns iintr-o forma jalnica : presedintele - care reprezinta o INSTITUTIE a Statului roman, poate fi demis daca se prezinta si un singur cetatean la vot, in schimb orice alt referendum, care vizeaza probleme de interes national extrem de acute, nu se valideaza decat daca se prezinta 50% plus 1 dintre romanii inscrisi pe liste.

  Si, pt. ca mi-am amintit, sa facem si un proiect de lege pentru votul uninominal majoritar (votul direct).

  Sa-i innecam in legi BUNE - ca sa fie nevoiti sa adopte cel putin jumatate din ele, ACUM !

  Sau sa le intarzie-taraganeze dupa metoda lui Iliescu-tariceanu, si ca sa stim si noi astfel, CINE si CE VREA pentru viitor -

  Pentru ca se poate observa cat de greu atarna in situatia de astazi faptul ca cei de la putere REUSESC atat de bine si pentru un timp atat indelungat sa-si camufleze adevaratele intentii sub pretexte din ce in ce mai transparente.
 • +1 (1 vot)    
  publicare (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:10)

  micu [anonim]

  Publicare inregrala pe net!
 • 0 (0 voturi)    
  terbil (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:18)

  Radu [anonim]

  Consider ca, in cazul in care aceasta lege importanta iese din cadrul constitutiei, atunci constitutia insasi trebuie amendata. Sunt nenumarate crime comise in numele comunismului iar Securitatea a fost bratul inarmat al comunistilor. Delatorii care vin si ne invata sa traim (politicieni, preoti, etc) nu fac decat sa ne cufunde in marasm. Persoanelor cu asemenea moralitate le trebuie interzis accesul in fata maselor. Altfel, ei vor construi legi strambe, asa cum si morala le e stramba.
  Exista si un precedent. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, constitutia japoneza a fost intocmita in asa fel incat armata sa nu poata angaja un razboi in afara tarii. Cineva a considerat ca militarii japonezi au impins tara lor in dezastru si a vrut sa se asigure ca nu o vor mai face.
  Daca aceasta constitutie nu ne lasa sa ne cunoaste delatorii, ea nu e buna. De ce nu ma mir oare?
 • +1 (1 vot)    
  Adevarul (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 15:53)

  Dan [anonim]

  Stapanul dosarelor oare cine a fost timp de 18 ani?
  Oare cine le-a spalat, distrus, cosmetizat?
  Nu cred ca Ticu Dumitrescu, sau vreunul dintre noi civilii care ne aratam indignati pe buna dreptate de decizia CCR.
  Dosarele au fost la mana gastii de banditi indiferent de partidul din care a facut parte timp de 18 ani. Ei au putut face orice si-au dorit cu aceste dosare si le pot manevra nestingheriti in continuare.
  Doar nu credeti ca va descoperi Ticu Dumitrescu dosarul din care sa rezulte cum a facut afaceri Ion Tiriac cu banii securitatii romane, sau oricare alt imbogatit pe banii tarii. Acest dosare au disparut de mult din arhiva publica si se gasesc eventual in arhivele personale ale banditilor care ne conduc ca sa se santajeze la nevoie unul pe altul. Asa ca vom avea acces doar la ce dosare vor ei sa ne permita accesul.
 • +1 (1 vot)    
  Securitate? (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 16:00)

  Merphemy [anonim]

  CCR a dovedit ca nu a existat Securitetea! Dragi romani, nu va fie frica, Securitatea nu a existat, a-ti avut un cosmar si CCR v-a trezit! Unde erau in urma cu 18 ani membrii CCR? Sigur erau in partea cealalta a baricadei din Decembrie 89! Daca Guvernul va lua arhiva, PSD-ul le va tunde si freza. Ei nu sunt la guvernare, ei numai dicteaza si scribii din Guvern dau Ordonante de Urgenta. Inclusiv d-l Tariceanu stie valoarea mass-media pentru alegeri (vezi Constanta) si a dat TVR-ul adversarului politic aliat, PSD
 • 0 (0 voturi)    
  Faliment (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 16:29)

  Weather [anonim]

  Falimentul CNSAS s-a inregistrat in momentul in care a ascuns dosarul de informator al lui Corneliu Coposu.Din acel moment a inceput de fapt declinul institutiei iar prabusirea de acum e un final firesc...
 • 0 (0 voturi)    
  desfiintarea (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 16:59)

  marius [anonim]

  Da, sa se desfiinteze.
  M-am saturat de analizele CNSAS care spuneau ca unul nu a colaborat, ca apoi sa-l schimbe pe Onisoru si sa apara alte documente si sa vedem ca a colaborat, iar impricinatul face contestatie si se voteaza ca totusi nu a colaborat, etc.
  Toate arhivele ar trebui sa devina publice si accesibile pe net. Legat de cat de greu e sa cauti, a aparut intre timp Google si se rezolva.
  S-ar termina cu alti sute de neproductivi cu drept de viata si de moarte asupra oamenilor. S-ar termina si cu posibilitatile de santaj. Daca cititi celelate comentarii se deduce ca toti martirii de la Sighet si canal au fost securisti sau macar informatori. Sa terminam ambiguitatea. Orice sistem de control al accesului la informatie, genereaza neincredere si banuieli, mai ales la noi.
  Germania a deschis arhivele si nu a avut nevoie de institutii cu sute de oameni care sa se joace de-a verdictul pe bani publici.
  • 0 (0 voturi)    
   a (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:40)

   wedf [anonim] i-a raspuns lui marius

   cuvantul cheie: "a deschis arhivele"
 • +1 (1 vot)    
  articol in The Economist despre CNSAS si securisti (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:16)

  dragos [anonim]

  Cititi aici:

  http://www.economist.com/blogs/certainideasofeurope/2008/02/grave_worries_about_romania.cfm

  Fragment:
  ...the Romanian parliament is still shamefully full of former Securitate officers and collaborators, using their offices to silence the ex-dissidents whose lives they once ruined...
 • 0 (2 voturi)    
  deconspirare completa (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 17:21)

  calin buzatu [anonim]

  Solutia : publicarea integrala a dosarelor fostilor securist pe internet. Presupune un efort mare la inceput - scanari, personal IT, insa ulterior cheltuielile se justifica - va fi nevoie doar de un sistem securizat de gestiune si publicare virtuala.
  • +1 (1 vot)    
   Si toti mosii si babele vor citi pe internet (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 18:09)

   Orion [anonim] i-a raspuns lui calin buzatu

   iar daca nu vor reusi sa inteleaga 2 milioane de dosare in 45 de zile cat mai sunt pana la alegeri, vor sari sa ii ajute Cristoiu, Gadea, Iosif Boda, Ghise, si Serban Nicolae, care oricum stau 24 de ore din 24 numai la televizor.

   Si astfel treaba-i rezolvata.
 • +1 (1 vot)    
  NU DATI MIOARELE IN LABA LUPULUI (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 18:11)

  PRUDENT [anonim]

  Pana acum, CNSAS era acuzat de politizare. Dar INTENTIA PNL ESTE DE SUBORDONARE TOTALA politicienilor de la putere. ESTE, DE DEPARTE, CEA MAI PROASTA SOLUTIE. Nu dati mioarele pe mana lupului!!
 • 0 (0 voturi)    
  Solutii (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 18:46)

  LO [anonim]

  Vad ca unii doresc un Institut Gauk, dar sa stiti ca asta presteaza mai putin decat fostul CNSAS, e un fel de institut de cercetare; altii vor modelul polonez, numai ca aia au fost in prag de razboi civil dupa aia; imaginati-va ce ar iesi la noi, cu temperamentul si apucaturile noastre: macel. Ce solutii au cei care vor publicarea pe net a dosarelor (2 mil.), ca sa protejeze viata privata a celor din dosar, sau ne intereseaza si detaliile de budoar?
  Eu cred ca CNSAS trebuie sa functioneze in continuare, fara 12 veseli naparstoci in varful lui; deciziile sa fie luate de o instanta adevarata, iar functionarii sa lucreze gratis.
 • +1 (1 vot)    
  PNL sa aiba CNSAS :-)) (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 19:06)

  Florin [anonim]

  Hotzi se judeca intre ei, ce tara de kkat am ajuns.
  Unde mai e o mica moralitate, nu cerem mult, doar o boaba de moralitate.
  Vrem ca CNSAS sa ramana asa cum a fost pana acuma, nici o schimbare, este perfect asa.
 • 0 (0 voturi)    
  propunere pentru lege (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 19:08)

  Vlad [anonim]

  Solutia corecta cred ca este ca CNSAS (sau cum se va numi) sa nu mai aiba putere decizionala, Treaba acestuia se va rezuma la cautarea in arhive a tuturor documentelor referitoare la un anume individ, evidentierea numelui acestuia (daca s-a folosit nume de cod) si stergerea numelor altor persoane, dupa care respectivul dosar se inmaneaza individului sau, dupa caz, se publica. In plus, corect ar fi, ca toti cei care au o functie publica sa le fie facute publice dosarele.
 • -1 (1 vot)    
  publicarea integrala... (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 19:31)

  Ovidiu P [utilizator]

  publicarea integrala a dosarelor fostilor securist pe internet, daca vrem sa mai asteptam inca 10 ani pana se vor publica dosarele!

  A, si se vor publica intai dosarele celor care sunt impotriva guvernului (daca vor intra in subordinea guvernului)
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia este simpla. (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 19:37)

  Bogdan [anonim]

  Daca legea de functionare a CNSAS este neconstitutionala... atunci cred ca ca trebuie sa schimbam constitutia... Condamnarea comunismului trebuie sa fie reflectata in legea fundamentala.
 • +1 (1 vot)    
  Propuneri (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 19:39)

  alexa [anonim]

  CNSAS sa treaca in subordinea Ministerului Justitiei. Si sa devina ceea ce se cerea prin punctul 8 - un organism de curatare al clasei politice.
 • 0 (0 voturi)    
  cnsas (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 19:49)

  dumitru [anonim]

  cei ce cred că în 1989 s-a schimbat ceva,sunt
  în aer!
  Când s-ar fi putut crede că s-a făcut ceva cu condamnarea comunismului,a intrat pe ring curtea constituţională.voila.
  acest sistem,bazat pe lipsa de autoritate a statului,nu mai poate fi îmbunătăţit.trebiue ras.
  păcatcă naţiunea noastră fatalistă şi laşă,nu este capabilă s-o facă.
  noi nu putem, să ne conducem singuri.ne-am născut slugi şi vom rămâne slugi.
 • +1 (1 vot)    
  Nici un partid nu trebuie sa aiba acces la arhive! (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 20:37)

  AnticoruptieinRomania [utilizator]

  Alianta PNL-PSD-PC se pregateste, printr-o ordonanta de urgenta sa intre in posesia acestei arhive, ceea ce nu este corect. Marius Oprea este consilier al primului-ministru si membru PNL, asa ca administrarea arhivelor de catre acest individ nu ar fi benefica decat PNL, PSD si PC. Sincer cred ca s-a pus la cale intre PNL, PSD si PC ca CNSAS sa fie demolat, iar Tariceanu sa treaca arhivele in custodia institutului condus de Oprea, institut care practic nu se poate lauda cu absolut nici o actiune de investigare a comunismului.
  Deci, prin tradatorii liberali , Felix, Iliescu, Patriciu si restul vor pune mana pe arhive pentru a le folosi in campania electorala.
  1. CNSAS TREBUIE SA RAMANA IN FORMA INITIALA SI CU AMENDAMENTE CONFORM CONSTITUTIEI.
  2. MEMBRII CC TREBUIESC RECUZATI, LA FEL SI AVOCATUL POPORULUI.
  3. TREBUIE SA IESIM IN STRADA SI SA DAM JOS ACEST GUVERN MANIPULAT DIN UMBRA DE PSD SI PC!
 • 0 (0 voturi)    
  solutia pt CRIZA CONSTITUTIONALA... (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 20:46)

  Code Blue [anonim]

  este cea recomandata de Bogdan @ 19h37. CCR nu este legea si nu este mai presus de lege. Iar Constitutia nu este o colectie de articole, ci o colectie de principii si valori democratice. CCR are datoria constitutionala de a apara aceste valori, printre care se numara si transparenta, responsabilitatea, onestitatea oamenilor politici fara de care institutiile create de Constitutie nu au nici o credibilitate. Cind membrii CCR se folsesc de constitutie ca sa isi apere rudele si prietenii turnatori si mincinosi, ei actioneaza impotriva intereselor statului, sint deci niste tradatori care trebuie judecati si pedepsiti. Deci solutia este ca DNA sa ii ancheteze pe impostorii din CCR pt subminarea tarii, democratiei, etc ... ca in legea propusa de comisia juridica a Parlamentului mai deunazi.
 • +1 (1 vot)    
  Dosarele trebuie pazite (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 22:44)

  Arca [anonim]

  Societatea civila trebuie sa impiedice acest lucru. Dosarele nu trebuie sa incapa pe mina PNL sau a oricarui alt partid.
 • -1 (1 vot)    
  stire stil Hotnews :))) (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 23:05)

  Marius [anonim]

  Desi premierul zice ca in nici un caz nu vrea sa subordoneze CNSAS fata de guvern, totusi Hotnews stie mai bine si mai da o mica dezinformare :)))
  Guvernul nici daca ar vrea nu ar putea sa-si subordoneze, pentru ca nu are majoritate in parlament, ar insemna ca ceilalti sa accepte ca PNL sa controleze comoara cu secrete, ceea ce evident ca e f putin probabil.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu uita cine scrie articolul (Duminică, 3 februarie 2008, 15:24)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Foanfa de PORA.
 • +1 (1 vot)    
  SIMPLU (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 23:39)

  Christian Curec [anonim]

  Daca vad ce se intimpla acum nu pot decit sa exclam:
  E SIMPLU !
  CNSAS - a fost o institutie ok. Inclusiv pentru Curtea Constitutionala. Care fie vorba intre noi putea sa se sesizeze de mult pana acum.
  Dar acum e pericolul prea mare... si cei mari si latzi... au decis...
  Penibil.
  Imi e rusine ca traiesc in Romania. Si cind nemtii sau englezii care lucreaza cu noi la firma ma intreba ceva... imi vine sa imi bag capul in pamint mai ceva ca strutul...
  Concluzia.
  Romania e po tara minunata. daca nu ar exista romanii.
  Si va rog sa ma contraziceti daca cumva puteti ???!!!
 • +1 (1 vot)    
  Rugaminte (Sâmbătă, 2 februarie 2008, 23:53)

  dani [anonim]

  Rog frumos locuitorii bucurestiului sa se prezinte la manifestare.Eu nu pot sunt cam departe de el
  :((

  Va multumesc!
 • +1 (1 vot)    
  SIMBOLUL SPERANTEI (ULTIMA)(01) (Duminică, 3 februarie 2008, 0:29)

  EXCALIBUR O.S.S.E.R. [anonim]

  …………………………………………………
  (S-12) SIMBOLUL SPERANTEI
  Amintiti-va de decembrie 1989
  Spontaneitatea , bravura si spiritul de sacrificiu al manifestantilor impotriva sistemului si structurilor sale autocrate –dictatoriale au ramas gravate in memoria natiunii pentru totdeauna . Acele momente ne-au facut sa vibram la unison cu intensitate emotionala profunda , traind senzatii coplesitoare de teama si curaj . Puterea noastra era credinta in dreptate si adevar , forta era daruirea cu care ne-am investit in actiune , simtindu-ne impreuna de neinvins . Ecoul revoltei noastre a facut instantaneu turul mapamondului , am impresionat , devenind poporul ce a indraznit sa se opuna stapinilor , scriindu-se o pagina de istorie adevarata .
  Aureola cu care ne-au privit alte natiuni s-a estompat , devenind astazi umbroasa . Oare din vina cui ? A tuturor , dar in acelasi timp , a nimanui !!!

  Marea majoritate eram tineri in 1989 , aveam intre saptesprezece si douazeci si sapte de ani , eram milioane unul si unu ( 3 749 801 ) , eroii nostri au ramas pe caldarim , daruirea si sacrificiul lor a creat legamintul invizibil care ne-a unit atunci sperantele.
  Astazi sintem in floarea virstei ,avem intre treizeci si patru si patruzeci si patru de ani ,
  Sintem risipiti ( 1 754 692 ) in toate colturile lumii , dar nu cred ca cineva poate afirma ca si-a renegat originea si vatra stramoseasca , stergind trecutul si amintirile .
  Nu cred ca cineva care a fost implicat si a trait acele momente din plin , poate uita sau renega eroii de atunci , ei reprezinta simbolul puritatii spirituale a neamului , iar
  destinul a facut din acei tineri , simbol al sacrificiului in numele sperantei .

  Vom avea noi toti , impreuna , puterea de a onora daruirea si sac
 • -1 (1 vot)    
  Ii disfinteaza in sfarsit ? (Duminică, 3 februarie 2008, 7:21)

  G . Buju. Canada [anonim]

  Pai orisicum ,nau facut nimic ! Tot comunistii ,securistii,lingaii,calaii sunt la conduceri si infiltrati in tot si toate !

  Nu trebuia infintat de la inceput ! Ca de obicei,,teoria'' este frumoasa,practica va mananca !

  Halal Rumania . Halal ,,societate civila'' care sa razboit cu ursuletii si icoanele !
 • +1 (1 vot)    
  ALIANTA PNL-PSD = DEZASTRUL ROMANIEI (Duminică, 3 februarie 2008, 9:36)

  dana [anonim]

  RESTAURATIA a inceput atunci cind PNL si-a dat mina cu PSD. Atunci nu am realizat cit de scump ne va costa asta.PNL a tradat nu numai ALIANTA DA cu care a cistigat alegerile, nu numai programul de guvernare, nu numai lupta anticoruptie, ci a tradat PRINCIPIILE DEMOCRATIEI. In acest moment ne-am intors cu multi ani in urma. De fapt ROMANIA este condusa de PSD, iar PNL executa. "Dinozaurii" comunisti au prins curaj si ne conduc iar vietile.Nu mai asteptati ceva de la PNL, ei vor face ce le spune PSD. O vor lungi, se vor "consulta" cu societatea civila, cu partidele etc. pina trec alegerile.
 • +1 (1 vot)    
  ALIANTA PNL-PSD = DEZASTRUL ROMANIEI (Duminică, 3 februarie 2008, 10:11)

  dana [anonim]

  RESTAURATIA a inceput atunci cind PNL si-a dat mina cu PSD. Atunci nu am realizat cit de scump ne va costa asta.PNL a tradat nu numai ALIANTA DA cu care a cistigat alegerile, nu numai programul de guvernare, nu numai lupta anticoruptie, ci a tradat PRINCIPIILE DEMOCRATIEI. In acest moment ne-am intors cu multi ani in urma. De fapt ROMANIA este condusa de PSD, iar PNL executa. "Dinozaurii" comunisti au prins curaj si ne conduc iar vietile.Nu mai asteptati ceva de la PNL, ei vor face ce le spune PSD. O vor lungi, se vor "consulta" cu societatea civila, cu partidele etc. pina trec alegerile.
  • 0 (0 voturi)    
   Restauratia (Duminică, 3 februarie 2008, 16:55)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui dana

   Stimata Dana,
   Sint de acord cu tine cu ura impotriva PNL si PSD.
   Ofera solutii, stimata printesa.
   Vrei cumva sa avem parte de repetentii si profitorii de la PD ?
   Expune solutia ta, nu face tam-tam ca derbedeul de basescu.
  • 0 (0 voturi)    
   Alianta Pnl-Pd a nenorocit Romania (Vineri, 8 februarie 2008, 7:07)

   VULPEA [anonim] i-a raspuns lui dana

   DA ASA ESTE DRAGA DANA ALIANTA SA PNL -PD A NENOROCIT ROMANIA SI A DISTRUS TOT CE SA FACUT IN GUVERNAREA PSD ADICA SCADEREA INFLATIEI SI ALTFEL ERA TRAIUL DE ZI CU ZI NU ERA ASA GREU TU II BLAMEZI ACUM SI PE PNL SI PE PSD DAR FARA NICI UN MOTIV DACA ESTI DREGA ASA DE BUNA DE CE NU L-AI CRITICAT PE BASESCU CA DATORITA LUI SI AL LIBERALILOR AVEM INFLATIE SI RISCAM O HIPERINFLATIE SI ASTA DATOIRITA GUVERNARII DEZASTRUOASE DRAGA ACTUALII GUVERNANTI A FOST SI SUNT REPERTENTI LA CAPITOLUL ECONOMIC SIN LOC CVA TOT ROMANUL SA TRAIASCA MAI BINE TRAIESTE MAU PROST IN FIECARE ZI TU CANA STII CA SUNT OAMENI CARE SUFERA DATORITA PROSTIEI VOASTRE CA ATI IESIT IN STRADA ATUNCI IN DECEMBRIE 1989 ATUNCI DE BINE DE RAU AVEAM DE ROATE CHIAR DACA STATEAM LA COZI IAR TU SI GENERATIA TA HABAR NU AVETI PE CE LUME TRAITI SUNTETI TOTAL AERIENI VOI STITI CA DATORITA VOUA ROMANII TRAIESC FOARTE RAU FAC FOAME INU AU MEDICAMENTE ETC.UNDE ESTE INDUSTRIA IESEANA DANA UNDE ESTE INDUSTRIA ROMANEASCA UNDE SUNT FABRICILE SI UZINELE CONSTRUITE DE OAMENI CU SUDOAREA FRUNTII LOR NOI AM AVUT DAR DIN CAUZA TILHARILOR CARE AU PRELUAT PUTERA CUPA 1990 MA REFER LA TOATE GUVERNELE POST DECEMBRISTE CARE AU DESFIINTAT INDUSTRIA ROMANEASCA DE CE AU DISTRUS INDUSTRIA CE NU MAI RENTAU FABRICILE NU MAI RENTAU OTELARIILE UITATI-VA LA TEROM CARE ERA PERLA INDUSTRIEI USOARE IESENE DAR DE CE AU DISTRUS IREMEDIABIL UZINELE NICOLINA PENTRU CA NICI UNA NICI ALTA NU ERA FALIMENTARA CI LE AU FALIMENTAT TILHARII MAI MULT PENTRU AFACERILE IMOBILIARE IAR DACA SE VA PRIVATIZA I ANTIBIOTICE -IASI ACEASTA SAOCIETATE NU VA MAI TRAI MULT FIIND INTR-O ZONA FOARTE BUNA SI METRUL PATRAT ESTE FOARTE MARE ASA CA DUPA ASA ZISA REVOLURIE ROMANII IN LOC SA TRAIASCA MAI BINE TREAIESC MAI RAU SI ASTA DATORITA VOUA FRAIERILOR CARE V-ATI DECIS SA IESITI IN STRADA SI CE ATI REZOLVAT ATI MUTIT CA NISTE PROSTI MA FIECARE AU LUPTAT PENTRU O CAUZA SI COMUISTII AU LUPTAT PENTRU CAUZA LOR ASA CA ALIANTA VOASATRA PNL-PD A NENOROCIT ROMANIA ASA CA.
  • 0 (0 voturi)    
   DRAGA DANA ESTI AERIANA (Vineri, 8 februarie 2008, 7:33)

   VULPEA [anonim] i-a raspuns lui dana

   TU VORBESTI DE RESTAURATIE TU VORBESTI CA ALIANTA PNL-PSD AR FI DEZASTRUL ROMANIEI NU DANA DEZASTRUL ROMANIEI A INCEPUT ATUNCI CIND L-ATI VOTAT PE BASESCU IAR EL SI CU ALIANTA DA PNL-PD A ADUS ECONOMIA ROMANIEI LA DEZATRU DECI ACEST DEZASTRU ESTE SI DATORITA VOUA CELOR CARE L-ATI VOTAT PE BASESCU DAR DE FAPT L-AI INTREBAT PE BASESCU UNDE ESTE FLOTA COMERCIALA A ROMANIEI ITI SPUN EU A VINDUT-O LA FIER VECHI PE NIMIC SI AM AVUT CEA MAI MARE FLOTA COMERCIALA DIN EUROPA PE CARE DERBEDEUL DE BASESCU A DISTRUS-O TU STII CE FLOTA AM AVUT 106 NAVE COMERCIALE IN CARE SE PUTEA TRANSPORTA 108 VAGOANE DE MARFA INTR-O NAVA AUZI DANA NICOLAE CEAUSESCU NE A PLATIT DARORIA EXTERNA DECI NE A LASAT FATA DATORII EXTERNE IAR ACUM TILHARUU ASTIA LA CARE II SOUI TU DEMOCRATI AU NENOROCIT TARA AVEM CEA MAI MARE DATORIE EXTERNA DIN EUROPA ASA CA TOATE GUVERNELE CARE SAU SUCCEDAT LA CIRMA ROMANIEI AU FACUT RAU DAR ALIANTA DA PNL-PD A FACUT SI MAI RAU A NENOROCIT TARA A ADUS-O APROAPE DE FALIMENT IAR ACESTI TICALOSI TREBUIE JUDECATI SI CONDAMNATI DAR DIN PACARE LA NOI CORUPTIA ESTE GENERALIZATA ASA CA DEAGA DANA TRAIESTI INTR-O SOCIETATE CORUPTA UNDE BIROCRATIA ESTE MARE ASA CA DRAGA DANA ESTI AERIANA
 • 0 (0 voturi)    
  Titlu tendentios (Duminică, 3 februarie 2008, 10:18)

  Mihai [anonim]

  Ce e cu titlul acesta tendentios? Nu a spus ieri foarte clar Tariceanu ca doreste sa evite orice banuiala ca ar vrea sa subordoneze guvernului CNSAS-ul sau arhiva acestuia? Prin ce e sustinuta afirmatia din titlu? Daca guernul, si nu CC-ul cu membrii numiti se stie de cine, ar fi avut initiativa desfiintarii CNSAS, se putea face macar presupunerea ca ar vrea "sa puna mina pe arhive". In conditiile date, acest articol cu titlu necorespunzator se inscrie in campania anti-PNL purtata foarte pe fata de Realitatea si alte organe de presa aliate Cotroceniului. Nu sint penelist, sint ecologist, dar gindesc cu capul meu si mi se pare o mizerie ca oamenii de presa isi vind asa de ieftin constiinta. Am intrebat de zeci de ori pe forumul Realitatea TV de ce nu se organizeaza o campanie impotriva deciziei CC dupa modelul campaniei populiste impotriva taxei auto. Nici unul din comentarii nu mi-a fost publicat. Sper ca Hotnews nu e la fel de vindut. Ar putea totusi evita erorile jurnalistice de tipul acestui titlu.
  • 0 (0 voturi)    
   Noapte buna! (Duminică, 3 februarie 2008, 10:35)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Daca esti ecologist m-am lamurit.
   Gandirea nu este o functie ecologica. Vegetarea este functia de baza a ecologiei.
   Plecand de aici pot spune doar un lucru : Iti urez : noapte buna!
 • 0 (0 voturi)    
  Ei (Duminică, 3 februarie 2008, 15:18)

  mircea [anonim]

  Ei sunt. Ei ne calca.
 • 0 (0 voturi)    
  Cea mai proasta solutie! (Duminică, 3 februarie 2008, 19:10)

  martin [anonim]

  Cea mai proasta si ticaloasa solutie este aceea de a da cheile arhivei lui Tariceanu prin Oprea- Rumburak,astfel incat Ghise, Quintus,"seniorul" Stolnici si mai ales cei inca nestiuti, sa fie feriti de orice grija.
  Singura solutie buna este ca la alegerile, pe care pegra galbena si vanghelistii , nu le vor putea totusi impiedica, toti oameni cinstiti sa voteze contra gastii patriciene liberaloide, a aliatilor lor vanghelisti (sau daca vreti nastasisti sau iliesisti) si desigur a marelui saurian Felix Voiculescu (care nu-si merita nici macar votul propriu ) !
 • 0 (0 voturi)    
  Solutii (Duminică, 3 februarie 2008, 22:00)

  Ana Popescu [anonim]

  Varianta unei initiativa cetatenesti ar avea pe linga avantajele mentionate si afirmarea spiritului civic:
  onest,transparent,demn.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by