Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că proiectele de modificare a codului penal și codului de procedură penală au fost făcute cu respectarea deciziilor Curții Constituționale și a directivelor europene. El sugerează că Parlamentul este responsabil pentru decizia CCR de a declara neconstituționale o serie de articole.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

”Simple precizări, contrare unor afirmații apărute în spațiul public! Ministerul Justiției a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, în sensul punerii acestora de acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivelor referitoare la confiscarea extinsă, respectiv consolidarea prezumției de nevinovăție. Proiectul de lege a fost elaborat în limitele deciziilor CCR și Directivelor UE ! La data de 18 august 2017, Guvernul României a adoptat respectivul proiect de lege, care a fost transmis către Parlament în vederea legiferării”, a scris Toader pe Facebook.

Unele prevederi legate de abuzul în serviciu şi traficul de influenţă din Codul Penal sunt parţial neconstituţionale, a decis CCR. Aproape jumătate din articolele reclamate în obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Opoziţie, Klaus Iohannis şi ÎCCJ, au fost declarate neconstituţionale. Judecătorii Curţii Constituţionale au avut în dezbatere, în şedinţa de plen de joi, sesizările făcute de preşedintele Klaus Iohannis, de partidele din Opoziţie şi de către ÎCCJ asupra legii de modificare a Codului Penal şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.