Creșterea cazurilor de rujeolă este o problemă tot mai serioasă pentru continentul european. În primele șase luni ale anului au fost înregistrate peste 41 000 de cazuri de rujeolă, o bolală infecțioasă virală acută, foarte contagioasă. Experții spun că de vină pentru epidemie este scăderea ratei de vaccinare a copiilor împotriva virusului rujeolic, scriu cei de lasciencealert.com.

Copil cu rujeolaFoto: Flickr/ Dave Haygarth

În primele șase luni ale acestui an au fost înregistrate 41 000 de cazuri de rujeolă în Europa, dublu față de cifrele înregistrate pe tot parcursul anului trecut (23 927). În 2018 au fost înregistrate 37 de decese din cauza virusului.

,,Ne confruntăm cu o situație foarte serioasă”, spune doctorul pediatru Alberto Villani de la Spitalul Pediatric Gesu. ,,Oamenii mor din cauza rujeolei. O astfel de situație ar fi fost de necrezut în urmă cu 5 sau 10 ani.”

Alberto Villani este președintele Societății de Pediatrie din Italia.

Motivul pentru care epidemia se răspândește tot mai repede este scăderea ratei de vaccinare. Pentru ca astfel de scenarii să fie prevenite este nevoie ca cel puțin 95% din populație să fie vaccinată.

În anumite părți ale Europei rata persoanelor vaccinate nu trece de 70%, conform Organizației Mondiale a Sănătății (WHO).

,,Acesta este cel mai important factor în răspândirea virozei”, spune Anca Păduraru, membră a Comisiei Europene de la Bruxelles. ,,Este inacceptabil să ne confruntăm în secolul XXI cu o boală care ar fi putut și ar fi trebuit să fie eradicată”, adaugă aceasta.

Campaniile anti-vaccinare fac apel la un studiu retras din cauza folosirii unor date fictive

Mișcarea anti-vaccinare a crecut semnificativ în ultimii ani, iar un mare rol în această poveste îl joacă un studiu publicat în 1998 de Andrew Wakefield. Wakefield a falsificat cu bună știință rezultatele studiului pentru a argumenta că există o legătură între vaccinul împotriva rujeolei și autism. Wakefield patentase la rândul său un vaccin alternativ împotriva virusului rujeolic și își dorea ca acesta să înlocuiască tradiționalul MMR. Între timp, studiul fostului medic a fost retras, iar lui Wakefield i s-a luat dreptul de a practica medicina după ce a fost acuzat de încălcarea normelor de conduită academică și medicală.

Deși cercetările ulterioare arată că nu există legături cauzale între vaccinare și autism, foarte multe persoane consideră că vaccinarea prezintă astfel de riscuri și, în consecință, refuză să își vaccineze copiii.

Situația se poate agrava foarte ușor. Un studiu realizat în 2014 arată că eforturile de a corecta percepția eronată a publicului despre vaccinare sunt cu mult sub eforturile celor care fac campanii anti-vaccinare în mediul online.

Mesajul anti-vaccinare se răspândește mai repede ca epidemia de rujeolă și este la fel de periculos. Dacă 5% din membrii unei comunități refuză să fie vaccinați sau să își vaccineze copiii, se poate înregistra un efect disproporționat asupra sănătății publice, deoarece rata anuală de rujeolă s-ar tripla.