Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spune că este o variantă de lucru înghețarea salariilor din 2019, așa cum reiese din documentul prezentat de liberalul Florin Cîțu, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a Legii Salarizării, adică în 2020, nu până în 2022, transmite Mediafax.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Senatorul PNL Florin Cîțu a afirmat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate și nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Liberalul prezintă în acest sens un document ce ar fi fost trimis Comisiei Europene prin care coaliția de guvernare promite înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

Mai exact, la data de 18 octombrie, MFP a trimis către CE o scrisoare în care menționează măsurile pe care dorește să le ia, astfel încât să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 3% de anul viitor, potrivit site-ului Comisiei. Un fragment din acest document, publicat pe Facebook de Florin Cîțu, arată că printre aceste măsuri se numără și cea de îngheţare a salariilor în sectorul public la nivelul din 2018.

UPDATE 15.15 - Teodorovici: Nu sunt probleme legate de bugetul României / Cîțu: Este clar că nu sunt bani

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici și senatorul PNL Florin Cîțu au avut sâmbătă după-amiază, la Antena 3, un schimb de replici legat de situația bugetului de stat, ca urmare unui document trimis Comisiei Europene, relatează Mediafax.

„Nu sunt probleme legate de bugetul României. Sunt doar scenarii sumbre pe care colegii din Opoziție încearcă să le inducă în spațiul public și total nejustificate. Dați-mi o singură dovadă, când Partidul Social Democrat a tăiat sau nu și-a respectat o promisiune făcută atât mediului economic, cât și referitor la veniturile populației, dați-mi un singur exemplu, ca să fie credibil ce spuneți?”, i s-a adresat Eugen Teodorovici lui Florin Cîțu, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Senatorul liberal i-a replicat că: „Domnul ministru, anul trecut, spuneați că nu vor scădea salarii, când ați aplicat Legea salarizării unitare și-au fost mii de exemple pe care le-am adus noi, dar și oameni din sectorul bugetar, că le-au scăzut salariile. Este doar un exemplu. Ați spus că nu veți crește taxe. Avem deja supraacciza, de doi ani de zile.”

De menționat că supraacciza la carburanți a fost eliminată din Codul fiscal de la 1 ianuarie 2017 și a fost reintrodusă din septembrie-octombrie 2017, fiind încă în vigoare.

Senatorul liberal a adăugat la lista exemplelor supraimpozitarea contractelor part-time, susținând că exemplele pot continua.

„Ideea este simplă: dumneavoastră spuneți că veți reduce deficitul anul viitor prin înghețarea aplicării Legii salarizării unitare. Este clar că nu sunt bani. Dacă aveați bani, nu veneați și ne spuneați că nu aplicați Legea salarizării unitare. Este un document pe care l-ați trimis ca o soluție pentru Comisia Europeană, ca să înțeleagă cum veți face acest lucru”, a mai spus Cîțu.

Altă soluție pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar, prezentată de senatorul liberal din documentul către CE, este vânzarea licențelor de 5G. Inițial, această vânzare a fost inclusă în venitul pentru 2018, dar nu s-a făcut în acest an, astfel că acest tip de venituri a fost mutat în bugetul pentru anul viitor.

„Știți foarte bine că domnul Grindeanu a spus foarte bine că nu se întâmplă nici anul viitor, dar le-ați trimis celor de la Comisia Europeană, prin acest document, ca o sursă de venit”, a detaliat Cîțu.

Ministrul Finanțelor nu a răspuns detaliat la aceste afirmații, susținând că sunt detalii mult prea tehnice, iar mesajul este altul.

„Peste câteva săptămâni venim în Guvern cu proiectul de buget pe anul 2019, moment în care cu toții vom vedea, inclusiv domnul senator și ceilalți colegi din Opoziție, că ceea ce noi am promis vom și respecta pentru anul 2019 și anii care urmează”, a mai spus Teodorovici, în intervenția telefonică de la Antena 3.

UPDATE 13.29 ”Este un document trimis Comisiei Europene”, a confirmat Teodorovici la Digi 24, adăugând că documentul prezintă ”un scenariu, o posibilă variantă”, și că orice guvern trimite la Bruxelles astfel de scenarii. ”În câteva zile intrăm în Guvern cu proiectul de buget, vom alege o variantă”, a mai spus ministrul de finanțe.

Ce a declarat Teodorovici, anterior, la România TV:

"Face o confuzie în ce spune și ce gândește (n.r.: Florin Cîțu). Spune că România răspunde CE în reducerea cheltuielilor publice. Trebuie spus că nu e criza la nivelul bugetului, nici la nivelul aplicării legii pensiilor sau salarizării. Oricât e de mare impactul, PSD și-a respectat promisiunile. Documentul vorbește despre o astfel de abordare și vă spun calculele: legea salarizării are aplicabilitate până în 2022. M-ați auzit spunând că aș aplica legea într-un termen scurt. Ca legea salarizării să fie aplicată integral pînă în 2020. E un scenariu propus în acest sens Comisie Europene".

Acesta spune că a discutat deja despre această variantă cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, dar a refuzat să spună dacă liderul PSD Liviu Dragnea este de acord, potrivit sursei citate.

"Vedeți cum arată legea bugetului peste câteva săptămâni pentru va prevedea formula finală pentru 2019, adică ne menținem promisiunea de creștere cu 15% la pensii. Iar la salarizare, nu că nu se aplică, ci mai repede se va aplica. E o formulă luată în calcul", a mai spus Teodorovici.

Ministrul spune că promisiunile legate de punctul de pensie și majorarea salariului minim de la 1 ianuarie vor fi respectate. Totodată, Teodorovici l-a acuzat pe Florin Cîțu de intoxicare: " E intoxicarea opiniei publice. De când este senator asta a făcut. De asta a fost dat afară din sistemul bancar".