Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va discuta „configurația” rezultată după recunoașterea de către Patriarhia de la Constantinopol a unei Biserici ortodoxe independente în Ucraina în următoarea ședință din 25 octombrie, a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Vasile BanescuFoto: basilica.ro

„BOR a pledat permanent pentru rezolvarea problemei autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina prin dialog și înțelegere frățească între cele două Patriarhii implicate și pentru păstrarea unității Bisericii Ortodoxe a Ucrainei prin acordarea autocefaliei celor trei structuri existente.

Actuala configurație a problemei va fi discutată în cadrul proximei ședințe a Sfântului Sinod al BOR din 25 octombrie”, a precizat Bănescu, într-un mesaj transmis redacției.

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joi, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, decizie care sigur va stârni furia Moscovei.

Într-un comunicat difuzat la finalului Sfântului Sinod, Patriarhatul Constantinopolului a anunțat „reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis de asemenea să îl „restabilească în funcția sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, cel care a proclamat după obținerea independenței Ucrainei un Patriarhat independent de tutela rusă, fapt ce a dus la excomunicarea sa de către Moscova.

Biserica Ortodoxă Rusă a denunțat imediat decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol drept „o catastrofă” și o „schismă”. „Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine și în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, Alexander Volkov, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti. „De fapt, putem califica ceea ce s-a întâmplat astăzi drept legalizarea unei schisme”, a continuat Volkov. „Patriarhia Constantinopolului a depăşit linia roşie”, a adăugat acesta.

Ulterior, Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile euharistice cu Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului.