Biserica Ortodoxă Rusă a spus că va răspunde ”dur și cu aceeași măsură” Patriarhatului de la Constantinopol după ce acesta a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, scrieMoscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joi, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina. Sinodul a anulat totodată excomunicarea patriarhului ucrainean Filaret, pe care a decis să îl "restabilească în funcţia sa ierarhică".

Alexander Volkov, purtător de cuvânt al Patriarhului rus Chiril, a spus că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe ruse își va exprima poziția în cadrul unei înturniri ce va avea loc la MInsk. El nu a spus ce măsuri ar putea fi luate.

La sosirea la Minsk, Chiril a spus jurnaliștilor prezenți: ”Sper că Biserica Ortodoxă va găsi puterea să treacă peste greutăți ... pentru a rămâne unită”.

Rusia va "apăra interesele ortodocșilor" în cazul unor tulburări religioase în Ucraina, după ce Patriarhatul din Constantinopol a recunoscut o biserică ucraineană independentă de tutela Moscovei, a amenințat vineri Kremlinul. "Dacă au loc acțiuni ilegale, atunci, evident, la fel cum Rusia apără peste tot interesele rușilor și ale rusofonilor, va apăra interesele ortodocșilor. Este o poziție globală și de înțeles", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Filaret este ierarhul care a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană în 1991, după ce Ucraina a devenit stat independent. El s-a proclamat patriarh al acestei biserici şi ca urmare a fost excomunicat de Patriarhia Rusă.

Independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene este "o provocare" susţinută de Washington,a declarat ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.Acestea sunt "provocări întreprinse de Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, cu susţinerea publică şi directă a Washingtonului", susţine şeful diplomaţiei ruse.

"Această provocare a fost gândită în scopul de a folosi cele două biserici schismatice din Ucraina (Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului şi Biserica Ucraineană autocefală), pe care nu le-a recunoscut niciodată nicio Biserică Ortodoxă, dar pe care în interesul acestei provocări, convocând zilele trecute Sfântul Sinod la Constantinopol, patriarhul Bartolomeu le-a declarat canonice şi a ridicat anatema de pe cei doi ierarhi ce conduc aceste Biserici schismatice", a spus Lavrov.