Deși cetățenii din Uniunea Europeană au o speranță de viață mai mareîn comparație cu locuitorii altor zone ale globului (cu 2,5 ani mai mult decât americanii și cu 4,6 mai mult decât chinezii), continentul european este divizat de o diferență majoră, scrieThe Economist.

Speranta de viataFoto: Captura YouTube

În vreme ce spaniolii din Madrid au o medie de viață de 85 de ani, bulgarii din regiunea Severozapaden au o speranță de viață de doar 73 de ani. Diferența dintre cele două părți ale Europei- de 12 ani- ocolește doar Slovenia și Danemarca, informează The Economist.

Lucrurile nu au stat întotdeauna în acest fel. În anii 60, locuitorii din Letonia și Lituania trăiau, în medie, la fel de mult ca cetățenii din Cipru și Franța. După o lungă perioadă de tranziție marcată de reducerea ratei de mortalitate în rândul nou-născuților, estul continentului european a rămas în urmă la capitolul speranță de viață după ce cortina de fier a fost lăsată gradual asupra estului.

Obiceiurile nesănătoase și mediile neconvenționale în care trăiesc est-europenii contribuie la apariția unor boli cronice precum cancer, diabet și boli de inimă. Estul Europei este casa multor fumători și alcoolici, conform Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA).

Ungarii sunt cei mai predispuși la boli cronice, arată statisticile, însă ratele sunt foarte crescute și în Polonia, Slovacia și Croația.