Comisarul european Vytenis Andriukaitis pentru sănătate și siguranță alimentară va analiza situația pestei porcine africane din România, dar și ce măsuri pot fi luate pentru creșterea eficienței în combatere și eradicare, scrie Mediafax, citând Ministerul Agriculturii.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Precizarea a fost făcută în contextul în care ministrul Petre Daea și oficialul european au participat la o conferință pe această temă.

”Comisarul Andriukaitis s-a arătat extrem de interesat de aceste discuții, afirmând că, împreună cu aparatul tehnic, va analiza evoluția PPA în România, precum și măsurile ce pot fi luate pentru creșterea eficienței în combatere și eradicare”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Potrivit documentului transmis, una dintre concluziile conferinței a fost aceea că bolile transfrontaliere nu pot fi eradicate fără cooperarea fermierilor, dar și nevoia de cooperare internațională pentru prevenirea răspândirii bolilor.

De asemenea, reprezentanții delegați ai României au apreciat că este necesară alocarea de sume distincte pentru cercetare în privința bolilor transfrontaliere.

”Mecanismele actuale sunt costisitoare, consumatoare de resurse financiare, umane și administrative și au un important impact economic și social. Ca mod de abordare în perspectivă, este necesară alocarea de sume distincte și consistente pentru cercetare, iar România este și va fi parte în lupta comună împotriva bolilor animalelor”, mai menționează sursa citată.

Săptămâna trecută, s-a desfășurat la Bruxelles o conferință cu tema „Bolile transfrontaliere în Europa, importanța cooperării internaționale pentru creșterea sustenabilă a animalelor”, la eveniment fiind prezenți reprezentanți din 41 de țări.