Curtea Penală Internațională anunță că își ”va continua munca de neoprit”, transmițând astfel că nu se lasă intimidată de amenințările lansate de SUA privind eventuale sancțiuni, transmite Reuters.

Casa AlbaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Precizarea vine la doar o zi după ce consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională, John Bolton, a lansat amenințările cu sancțiuni în cazul în care CPI va dispune declanșarea unei anchete referitoare la posibile crime împotriva umanității în Afganistan.

Reprezentanții Curții, cu sediul la Haga, au mai spus, într-o declarație de presă, că CPI este o instituție independentă și imparțială, susținută de 123 de state.

”Curtea Penală Internațională, în calitate de tribunal, va continua să își facă munca de neoprit, în acord cu principiile statului de drept”, se arată în declarație.

Statele Unite iau în considerare impunerea de sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale (ICC), dacă aceasta va continua „persecutarea” americanilor, a declarat John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Siguranță Națională, citat de BBC.

Bolton a numit Curtea Penală Internațională „nelegitimă” și a promis că Statele Unite vor face tot ce le stă în putință pentru a-și proteja cetățenii.

Procurorul CPI Fatou Bensouda a declarat anul trecut că există indicii temeinice privind comiterea unor crime de război și crime împotriva umanității în Afganistan, precizând că toate părțile implicate în conflict ar urma să fie chestionate, inclusiv membrii ai forțelor militare americane și ai CIA.