În timp ce mulți copii nu au unde să învețe, există școli de lux ridicate cu sume uriașe, care stau goale. În Dâmbovița s-a construit o clădire cu 1 milion de euro, care nu a fost folosită niciodată. La Galați o școală de 200.000 de euro e părăsită pentru că nu sunt copii, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Două școli din județul Galați, construite în anii 2000, sunt închise de aproape un deceniu din cauza lipsei de elevi. Investiția în cele două unități, una din oraș, alta de la țară, depășeste suma de 400.000 de euro.

Școala din mediul rural a intrat în conservare, iar autoritățile locale alocă sume importante de bani ca să nu se degradeze, în timp ce unitatea din orașul Galați s-a transformat în grădiniță.

Școala din satul gălățean Plevna a fost construită între anii 2005-2007 printr-un proiect al BERD, în valoare de 200.000 de euro. Clădirea realizată din panouri de tip sandwich are două clase și anexe și a fost utilizată doar doi ani, fiind închisă deoarece la cursuri nu s-a adunat numărul necesar de elevi. Autoritățile locale spun că de aproape 10 ani fac eforturi ca să țină clădirea în conservare.

Liceul Tehnologic Turburea din Gorj a fost reabilitat, anul trecut, cu fonduri de la Banca Mondială, în valoare de peste trei milioane de lei, dar niciun elev al unității de învățământ nu a promovat prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat din 2018, așa că se va transforma n şcoală profesională.

Primarul, și el fără diplomă de bacalaureat, a decis să investească în sport și să afle între timp din ce cauză au elevii rezultate slabe. A amenajat o sală de forță și un teren sintetic, acoperit.

În Dâmbovița, școala din comuna Dărmănești, a cărei construcție a costat un milion de euro și care a fost finalizată în 2013, nu a primit niciun elev de la inaugurare. Motivul? Inițial, aici ar fi urmat să funcționeze o școală profesională, având în vedere că un investitor anunțase intenția ridicării unei fabrici. Investiția nu s-a mai realizat, dar școala da.

Această școală a costat aproape un milion de euro. Este a Primăriei. Banii au fost de la Banca Mondială. Recepția finală a fost în 2013. Sunt mai multe motive pentru care nu a devenit funcțioală, printre acestea și diminuarea numărului de elevi”, a declarat primarul Valentin Mihalache.

Clădirea are 2 etaje. Sunt 8 clase și 4 laboratoare. Între timp însă în unele zone ale clădirii au apărut igrasia și mucegaiul.

“Sunt zone care trebuie refăcute. La o clădire care zace nefolosită așa se întâmplă. Nu are încălzire. Au apărut igrasia și mucegaiul în anumite zone”, spune primarul din Dărmănești.

Edilul a precizat că este în trative cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a fi înființat aici un centru de pregătire.

La rândul său, inspectorul general școlar al ISJ Dâmbovița, Sorin Ion, a declarat că în condițiile actuale această construcție nu-și avea rostul.

“Mă îndoiesc că cineva din inspectorat (ISJ - n.r.) a fost întrebat la momentul construcției cu privire la necesitatea școlii. Eu nu eram inspector șef atunci. În condițiile prezentate atunci de ei, construcția era necesară, în condițiile actuale, nu”, a declarat Ion.

“Investiția nu s-a mai făcut. Aici ar fi urmat să fie o școală profesională sau liceu tehnologic. Nu s-au mai făcut. Acum Primăria e în discuții ca aici să fie făcut un centru național ISU”, a spus Sorin Ion.

În Dărmănești funcționează două școli, în comună fiind aproximativ 500 de elevi.