Președintele Klaus Iohannis a convocat-o pentru joi, ora 11.30, pe Viorica Dăncilă la o nouă rundă de discuții privind rectificarea bugetară, după ce marți a suspendat ședința CSAT nefiind de acord cu propunerile guvernului.

Klaus Iohannis si Viorica DancilaFoto: Presidency.ro

Potrivit programului oficial al Regelui Spaniei, Felipe al VI-lea are programată joi o întâlnire cu Viorica Dăncilă, la o oră neprecizată.

„Palacio de La Zarzuela. Madrid, 06.09.2018. Audiencia a la Sra. Viorica Dăncilă, Primera Ministra de Rumanía”, scrie pe agenda oficială a Regelui Spaniei. Guvernul român nu a comunicat nimic oficial pe această temă.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica -Viorica Dăncilă, prin care o invită pentru consultări, la Palatul Cotroceni, în data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, în temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu necesitatea rectificării bugetului de stat pe anul 2018. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită. La această întâlnire au fost invitați și miniștrii de resort”, a transmis Administrația Prezidențială.

Președintele arată că, potrivit Constituției, CSAT are responsabilități în privința proiectelor de acte normative inițiate sau emise de Guvern cu privire la propunerile de buget ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale,

”În consecință, rolul constituțional al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, caracterul obligatoriu conferit de lege hotărârilor acestei autorități publice, precum și dezideratele și angajamentele asumate atât de Președintele României, cât și de Parlament, prin Strategia națională de apărare a țării pentru perioada 2015–2019, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015, impun Guvernului responsabilitate în stabilirea resurselor bugetare necesare funcționării instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale”, se arată în scrisoare.

Președintele mai transmite că, în baza art. 80 și ale art. 86 din Constituție, a decis invitarea Guvernului pentru consultări, acesta vizând clarificarea unor aspecte care țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente și de importanță deosebită.

”Ulterior acestor consultări, Președintele României urmează să convoace o nouă ședință a CSAT în vederea reluării discuțiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018”, se încheie scrisoarea adresată premierului.

Guvernul se reunește miercuri, la ora 13.00, pentru a găsi o soluție pe această temă, fiind avansată ipoteza adoptării rectificării, fără avizul CSAT. Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a precizat că rectificarea poate fi aprobată, fără avizul CSAT, doar de către Parlament.