Mandatele inspectorului-şef şi inspectorului-şef adjunct de la Inspecţia Judiciară s-au încheiat, începând cu 1 septembrie, ceea ce înseamnă blocarea activității principale a instituției. CSM trebuie să delege în aceste funcții, dar și să discute ordonanța lui Toader de a prelungi mandatele actuale, potrivit Mediafax.

Mandatele lui Lucian Netejoru (inspector-șef) și al lui Gheorghe Stan (inspector-șef adjunct) de la Inspecția Judiciară s-au încheiat în data de 1 septembrie. Până la delegarea unor inspectori șefi, întreaga activitate a instituției bate pasul pe loc. În aceste condiții nu pot fi lucrate noi sesizări cu privire la eventuale abateri disciplinare ale magistraților și nici nu vor putea fi încheiate cercetările derulate în acest moment de către inspectorii judiciari, toate documentele aferente având nevoie de un aviz al conducerii, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. De asemenea, nu vor exista nici sesizări din oficiu cu privire la abaterile pe care magistrații le-ar săvârși, acest aspect fiind în lista atribuțiilor inspectorului-șef.

Pentru a evita ca activitatea de bază a Inspecției Judiciare să fie blocată, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis în urmă cu câteva zile, spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, o ordonanță prin care cere prelungirea mandatelor lui Netejoru și Stan, până când se ocupă aceste funcții. Însă, surse din cadrul CSM arată că nu a fost încă stabilită o dată pentru avizarea ordonanței lui Tudorel Toader.

„Întrucât dispoziţiile Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii în vigoare nu reglementează situaţia în care mandatele funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare expiră înainte de finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor funcţii şi nici posibilitatea exercitării cu titlu interimar a funcţiilor de inspector-şef şi inspector-şef adjunct, în situaţia în care acestea devin vacante din alte motive. Faţă de faptul că mandatul actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare expiră la data de 1 septembrie 2018 şi nu există o dispoziţie legală care să reglementeze expres modul de asigurare a interimatului pentru aceste funcţii; (...) Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă: La articolul 67 din LEgea nr. 317/2204 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, (...) se introduce un alineat nou cu următorul cuprins:

1. În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct în funcţie, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării funcţiei în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii”, se arată în documentul transmis către CSM de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Pe de altă parte, minuta Comisiei nr.1 a CSM, întrunită în 9 iulie, arată că și-a însușit punct de vedere al DLDC (Direcția Legislație, Documentare și Contencios) privind posibilitatea de delegare în funcțiile de inspector șef și inspector- șef adjunct al Inspecției Judiciare. Potrivit unor surse, DLDC a concluzionat că Plenul CSM poate delega în funcțiile de inspector-șef și inspector-șef adjunct, însă o dată a întrunirii plenului nu a fost stabilită, până la acest moment.

Despre această decizie a Comisiei nr.1, și judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, arată că plenul este organul competent să delege în funcțiile de conducere.

„Ori de câte ori mandatul legal al conducătorului oricărei instanțe sau parchet încetează iar funcția nu este ocupată prin concurs sau examen, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii deleagă un judecător, respectiv un procuror în acea funcție până la ocuparea ei prin concurs sau examen. Nu este obligatorie delegarea ocupantului anterior al funcției, Secția apreciind. (...) În cazul Inspecției Judiciare, Comisia nr 1 a Consiliului a decis, firesc față de cele ce preced, că Plenul CSM are competență legală de a delega și în funcțiile de conducere în care are indrituirea legală să numească”, a scris judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, pe Facebook.

Inspecția Judiciară este o instituție intens discutată în interiorul CSM, existând posibilitatea ca acesta să fie unul dintre motivele pentru care nu a fost încă luată o decizie privind conducerea acestei instituții. De altfel, șapte membri au transmis, zilele trecute, o scrisoare lui Eduard Hellvig, prin care îi cer directorului SRI să transmită Consiliului protocolul încheiat cu Inspecţia Judiciară şi să urgenteze desecretizarea documentului, deoarece instituţia este, potrivit magistraţilor, singura care a refuzat nejustificat să îl transmită, deşi i-a fost cerut în două rânduri.

Instituția a fost împărțită în două și cu ocazia controlului făcut la DNA, în toamna anului trecut.