Funeraliile cu onoruri militare pentru Imre Nagy, eroul revoltei maghiare ucis de sovietici în 1956, au făcut din Viktor Orban liderul mare şi mulţumit de sine care se plimba, marţi, prin centrul oraşului Milano. În ziua acelei ceremonii tardive, 16 iunie 1989, Zidul Berlinului şi Pactul de la Varşovia se ţineau în picioare tot mai greu. Orban era un activist de 26 de ani sosit de la Alcsútdoboz, un sat mizerabil aflat la 50 de kilometri vest de Budapesta, potrivit Corriere della Sera, citat de Rador.

Viktor OrbanFoto: Agerpres/EPA

Înainte ca serviciul militar să îi inspire ura pentru comunism care l-a împins spre politică, fotbalul a fost singura sa pasiune. În acea zi, Orban era tânărul ales să vorbească, maxim şapte minute. Sosea momentul său, ştia că urmau să îl urmărească în direct milioane de unguri. Putea să spună ce voia, i-au explicat, dar trebuia să evite provocările, precum să reclame retragerea forţelor sovietice.

Imediat ce a avut microfonul, a cerut exact ceea ce a transformat cele şapte minute ale sale în evenimentul zilei. Se născuse un nou lider, tânăr, curajos şi, momentan, liberal. A fondat un partid, Fidesz, care prevedea interzicerea înscrierii pentru persoane cu vârste mai mari de 35 de ani.

Trei decenii mai târziu, acel partid controlează două treimi din Parlamentul de la Budapesta, este la putere neîntrerupt de aproape 9 ani, a redus dramatic libertatea presei, are infiltraţi în curţile de justiţie şi tribunale, a impozitat în mod nesustenabil organizaţiile neguvernamentale care strâng fonduri în străinătate şi amenință că va închide Central European University, o excelenţă culturală independentă a ţării.

Liderul său şi premier fără pauză din 2010 este tot el, omul cu talent înnăscut în a mirosi starea de spirit a mulţimii şi în a profita de momentul potrivit pentru a împinge limitele tot mai departe. Orban a demonstrat-o încă o dată într-un discurs pe 26 iulie 2014, când a teoretizat punctul de cotitură: "Naţiunea maghiară nu este o simplă sumă de indivizi, ci o comunitate care are nevoie să fie organizată, consolidată şi dezvoltată.

În acest sens, noul stat pe care îl construim este un stat anti-liberal", a spus. La fel ca şi aliaţii săi italieni de azi, Orban, susţine politologul Ivan Krastev de la institutul de Ştiinţe Umane din Viena, nu e interesat să aibă prioritate într-o discuţie culturală cu oameni de bune maniere; vrea să câştige la urne.

În lunile în care a venit la putere, Budapesta era plină de afişe cu "se vinde" pe toate străzile.

Virusul marii recesiuni luase în țară o formă specială: un milion de unguri au făcut împrumuturi în franci elveţieni pentru a-şi urma visul de a duce un stil de viaţă occidental, dar deprecierea Forintului maghiar i-a lovit pe neaşteptate. Pentru campania electorală a lui Orban din 2010 acel episod a fost echivalent cu scandalul bond-urilor subordonate de Banca Etruria în 2015, în Italia. "Democraţia liberală a fost incapabilă să protejeze bunurile publice esenţiale pentru a susţine o naţiune", a declarat Orban.

A fost răzbunarea sa personală. Umilinţa din anii de trecere la capitalism pe care a suferit-o din partea intelectualilor şi a liberalilor de la Budapesta trebuie să fi făcut parte din ceea ce îl motivează. Într-o seară, la o recepţie, un cunoscut politician liberal-democrat, Miklos Haraszti, s-a apropiat de el şi cu un gest insolent, i-a aranjat cravata. Arivistul de la ţară nu ştia să se transforme în societate.

Cei prezenţi - povesteşte Krastev - îşi amintesc că viitorul premier s-a înroşit, era confuz şi furios. Azi, opoziţia liberală, cultă şi europenistă - şi aici, ca şi în Italia - este redusă la starea de supravieţuire: afonă, fără idei, prea slabă şi divizată pentru a corecta orice detaliu al lui Orban şi al sistemului său. Şi, totuşi, ar fi multe de revizuit. Prietenii din copilărie din satul Alcsútdoboz, printre care un fost instalator pe nume Lorinc Meszaros, au devenit cei mai bogaţi oameni din ţară, după ce au câştigat licitaţii publice finanţate de UE cu fonduri (şi) italiene.

Recent, biroul antifraudă de la Bruxelles a observat multe neregularităţi în contracte de 40 de milioane de euro care au legătură cu un tânăr numit István Tiborcz. Până atunci, era cunoscut în special pentru că s-a căsătorit cu fiica lui Orban. (preluare Rador)