Firma de salubritate din Iași a trimis din greșeală 100.000 de lei în contul unei persoane fizice și nu reușește să-și ia banii înapoi

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 1 august 2018, 9:30 Actualitate | Esenţial


Grava greseala contabila la Salubris Iasi
Foto: pixabay.com
Firma de salubritate din Iaşi, Salubris SA a virat peste 100.000 de lei în contul unei persoane fizice, în loc să trimită banii furnizorului de combustibil. Acum, societatea încearcă să afle cine este norocosul şi să îşi recupereze banii, transmite Mediafax.

SC Salubris SA Iaşi a ajuns să se judece cu două bănci după ce a făcut în mod greșit plata unei facturi către un furnizor de combustibil. Astfel, peste 100.000 de lei au ajuns în contul unei persoane care a scos banii, iar reprezentanţii firmei de salubritate au rămas cu paguba.

Astfel, Judecătoria Iaşi a constatat că Salubris a solicitat obligarea unor instituții bancare la restituirea sumei de 131.702,98 lei. Cei de la Salubris au precizat în instanță că, în urma relațiilor contractuale pe care le are cu un furnizor de combustibil, pe data de 1 martie 2017, a primit o notificare din partea acestuia, prin care îi comunica numărul de cont în care urmau a fi efectuate plățile începând cu data de 1 martie 2017, iar, pe 3 martie 2017, a efectuat plata contravalorii unei facturi, în contul indicat de acea societate. Cei de la Salubris au mai menționat că a fost virată suma amintită în contul indicat, dar fără a verifica dacă respectivul cont aparține furnizorului, conform procedurii uzuale și fără a sesiza faptul că plata făcută nu îi aparține respectivei firme, ci unei persoane fizice, care a retras suma de bani de la diferite bancomate.

„În ordinul de plată de pe 2 martie 2017, noi am indicat corect denumirea și Codul de Identificare Fiscală atât ale beneficiarului, cât și ale plătitorului, suma ce urma a fi plătită și ce reprezintă contravaloarea combustibilului conform facturii de pe 1 februarie 2017. Instituțiile bancare erau obligate să parcurgă o procedură de validare, procedură ce presupunea identificarea elementelor corespunzătoare contului, însă acestea nu și-au îndeplinit obligațiile ce le reveneau, validând și efectuând operațiunea prin care suma a fost direcționată către un beneficiar diferit de cel indicat de plătitor”, au menționat în instanță reprezentanții SC Salubris SA Iași.

Reclamanții au arătat că, deși au cerut restituirea sumei, solicitarea lor nu a primit un răspuns favorabil, iar băncile nu ar fi întreprins demersuri pentru recuperarea sumei decontate eronat în contul altui beneficiar decât cel indicat.

La rândul ei, una dintre bănci a formulat o întâmpinare, prin care a cerut respingerea cererii, arătând, în esență că răspunderea sa ar putea fi antrenată exclusiv în temeiul normelor ce reglementează răspunderea contractuală. Reprezentanții băncii au adăugat că nu sunt în culpă, întrucât şi-au executat întocmai obligaţiile asumate, operând transferul sumei indicate de Salubris SA în contul indicat de către aceasta, reclamanta fiind cea care nu şi-ar fi executat obligaţiile contractuale privind completarea corectă a ordinului de plată.

De asemenea, cealaltă bancă a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii, arătând în esenţă că a realizat creditarea contului IBAN cu suma amintită, pe baza instrucţiunii de plată dată de ordonator, iar plata a fost procesată în mod automat, exclusiv pe baza codului IBAN, conform obligaţiilor care îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, nefiind necesară şi nici obligatorie verificarea unor date suplimentare, cum ar fi concordanţa cu numele sau denumirea titularului contului.

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins cererea SC Salubris SA.

"Instanţa respinge cererea formulată de reclamantă, ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamantei privind obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată", au menţionat judecătorii ieşeni.

Totuşi, cei de la Salubris au formulat apel, iar dosarul a ajuns acum la Tribunalul Iaşi.

Băncile nu au dezvăluit în contul cui au ajuns banii depuşi de Salubris SA, astfel că societatea s-a adresat şi Poliţiei cu o plângere penală pentru înşelăciune.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6829 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Justie (Miercuri, 1 august 2018, 9:41)

  lasa [utilizator]

  Trebuie sa ne intrebam cine sunt actionarii lui Salubris si de ce nu se investigheaza inselaciunea.....
 • +3 (3 voturi)    
  este uzual.. (Miercuri, 1 august 2018, 9:48)

  CRMS [utilizator]

  Am patit si eu de mai multe ori sa completez OP-uri gresite in care Numele beneficiarului sa nu corespunda cu IBAN-ul..si intotdeuna banii au ajuns conform IBAN-ului si banca niciodata nu a sesizat discrepanta.
 • +2 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 1 august 2018, 10:08)

  un_deget_de_secaturi [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  asta-i furt (Miercuri, 1 august 2018, 10:50)

  nahir [utilizator]

  Bancile se prevaleaza de faptul ca e obligatia emitentului sa completeze corect si clar datele de identificare ale benficiarului, pentru transferul sumei de bani fiindu-le suficient codul IBAN. Sunt cam la limita.
  Faptul, insa, ca a existat o persoana care a scos banii prin retrageri succesive, inseamna ca la cel putin una din banci a avut un complice. Nu poti retrage 131000 lei instant, fara sa stii ca de fapt banii aia sunt de furat.
  Se zice ca SALUBRIS nu e prima firma care ia teapa de genul asta, prin comunicarea unui cont bancar care nu e al firmei reale.
 • +2 (2 voturi)    
  Ok (Miercuri, 1 august 2018, 11:34)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Din pacate transferurile se fac exclusiv dupa iban, restul campurilor poti sa scrii ce vrei in ele...in domeniul asta, treaba e capitalista, cine greseste plateste :))) nimeni nu te ajuta si nimeni nu e vinovat, nici macar sistemul, chiar daca ai rotit miliarde prin conturile bancii si esti ultrapremium, banca da din umeri si te lasa cu buza umflata sub scuza “dv. ati gresit, nu se poate face nimic, adresati-va politiei” :))))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by