Un steag negru a fost arborat la Primăria Sfântu Gheorghe de Ziua Imnului, imaginile fiind făcute publice de Alexandru Cumpănaşu, președinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, relatează Mediafax. Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, precizează în schimb că steagul negru de pe Primărie a fost arborat în urma decesului unui cetățean de onoare al municipiului, care primise distincţia "Pro Urbe". "Este doar o coincidență nefericită", a spus Porcsalmi.

Steag negru arborat la Primaria Sfantu GheorgheFoto: Facebook - Alexandru Cumpanasu
  • Vezi mai jos ce spun primarul localității și prefectului județului

"Cat de nesimtiti puteti fi?!. Cat de mult vreti sa ne stârniti sentimente pe care poporul roman nu le-a cunoscut?!!!. Astazi- PRIMARIA SFANTU GHEORGHE - DE ZIUA IMNULUI NATIONAL A ARBORAT STEAGUL DE DOLIU NATIONAL PE PRIMARIE - INSTITUTIE ROMANEASCA. Solicit politiei nationale si jandarmeriei interventie urgenta!...CNMR va continua demersul de ANULARE in instanta functionarea UDMR!!!", scrie preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănaşu, pe pagina sa de Facebook, prezentând și o fotografie în care se vede arborat un steag de doliu pe sediul Primăriei din Sântu Gheorghe.

Potrivit poliliției locale, nu a fost depusă vreo sesizare în acest sens.

29 iulie este Ziua Imnului Național, iar evenimente au fost organizate cu această ocazie în întreaga țară.

  • UPDATE - Lider UDMR: "O coincidență nefericită"

Steagul negru a fost arborat sâmbătă pe Primăria Sfântu Gheorghe, după decesul unui cetățean de onoare al municipiului, care primise distincţia „Pro Urbe”, a declarat, pentru Mediafax, președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint.

"Așa se procedează de peste 20 de ani de când se acordă această distincție. Când moare o persoană care a primit această distincție se arborează steagul negru în ziua decesului și se îndepartează după înmormântare. Steagul a fost pus sâmbătă și va fi dat jos luni. Nu a fost nimic planificat, este o coincidență nefericită și neplăcută", a afirmat Porcsalmi.

  • UPDATE - Primarul Antal Arpad: "A decedat o persoană laureată cu premiul Pro Urbe. Unii scriu fără să se intereseze"

Steagul negru care a putut fi văzut, duminică, de Ziua Imnului Naţional, pe clădirea Primăriei Sfântu Gheorghe a fost arborat în urma decesului unei persoane laureate cu premiul Pro Urbe, cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul local municipal, a precizat primarul municipiului, Antal Arpad, citat de Agerpres.

"A decedat o persoană laureată cu premiul Pro Urbe. Unii scriu fără să se intereseze", a declarat primarul UDMR, referindu-se la comentariile pe acest subiect apărute în spaţiul public.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat la rândul său pentru Agerpres că, din informaţiile pe care le are, steagul ar fi fost arborat încă de vineri, adăugând că autorităţile locale ar fi putut înlătura orice "suspiciune" dacă l-ar fi înlăturat cu o zi înaintea sărbătoririi Zilei Imnului Naţional.

  • UPDATE - Prefectul de Covasna: "Putea fi luat de aseară pentru evitarea interpretărilor"

Steagul negru putea fi ridicat de sâmbătă seara pentru a nu se mai crea niciun fel de interpretare, declară prefectul de Covasna, Sebastian Cucu. Întrebat de Mediafax despre steagul negru arborat pe Primăria Sfântu Gheorghe, Cucu a spus că Instituția Prefectului nu are nicio atribuție directă în asemenea situație.

"O astfel de faptă era prevăzută ca infracțiune până la modificarea Codului Penal în 2014, după care a fost abrogată. La momentul acesta nu există infracțiunea de ofensă adusă însemnelor naționale. Instituția Prefectului poate aplica amendă pentru nearborarea drapelului României. O asemenea faptă, care reprezintă o ofensă adusă însemnului național, era pedepsită din punct de vedere penal, însă a fost abrogată, iar la acest moment nu există o sancțiune. Nici măcar la nivel contravențional", a spus Sebastian Cucu.

Din cunoștințele sale, drapelul a fost pus de vineri, după moartea unei persoane distinse cu premiul "Pro Urbe", însă consideră că putea fi dat jos sau să fi fost pus într-un alt loc, nu lângă tricolor.

"Am înțeles că mobilul pentru care a fost pus acest drapel este pentru că a decedat o persoană distinsă cu premiul Pro Urbe. E un premiu care se acordă de către Consiliul Local. Asta are mai puțină importanță pentru că drapelul a fost pus de vineri, aseară putea fi luat pentru a nu se mai crea niciun fel de interpretare având în vedere că e Ziua Imnului Național", a mai spus prefectul de Covasna.

Este pentru a treia oară când drapelul negru este arborat pe faţada Primăriei Sfântu Gheorghe în preajma unor sărbători naţionale, în urma decesului unor laureaţi Pro Urbe.

Prima dată s-a întâmplat pe 24 ianuarie 2016, iar gestul a fost interpretat de către unii dintre membrii comunităţii româneşti drept o jignire la adresa Zilei Unirii.

La acea dată, conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a explicat că însemnul îndoliat a fost arborat în memoria lui Sinka Mozes, un laureat al Premiului Pro Urbe, care murise în urmă cu câteva zile.

A doua oară s-a întâmplat pe 24 ianuarie 2017, când au murit doi laureaţi Pro Urbe, iar, la acea vreme, conducerea instituţiei a ţinut să sublinieze că a fost o "coincidenţă" şi că arborarea steagului negru nu are nicio legătură cu sărbătorirea Zilei Unirii.

"Categoric nu are nicio legătură (...) Mai întâi a murit domnul Laszlo Attila, laureat al Premiului Pro Urbe (...), iar apoi a încetat din viaţă şi domnul Szots Daniel, de asemenea o personalitate a comunităţii noastre, care a fost distins cu acest premiu. În memoria lor a fost pus steagul de doliu, aşa cum am procedat de fiecare dată până acum în astfel de situaţii. Este o întâmplare că decesul a coincis cu această sărbătoare şi categoric steagul nu are nicio legătură cu acest eveniment", a declarat, la vremea respectivă, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva.