C​CR ia în discuție sesizările PNL, USR, PMP și pe cea a președintelui Klaus Iohannis la legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Șeful statului a susținut că o astfel de decizie trebuie luată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament, reaminteșteMediafax. Tot astăzi, judecătorii constituționali vor urmări obiecțiile ridicate de PNL și USR la modificarea legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Modificarea Codului de procedură penală și a legii privind organizarea judiciară sunt, de asemenea, pe ordinea de zi. ​

Acum o lună, grupul PNL a depus o sesizare de neconstituţionalitate privind proiectul de lege care înfiinţează Fondul Suveran de Investiţii.

"Între forma adoptată de Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, constatăm existenţa unor deosebiri majore de conţinut în privinţa modului în care se constituie aportul de capital în natură prin adăugarea în forma adoptată de camera decizională a 10 entităţi economice (dintre care 4 entităţi economice, antecitate, nu au fost avute în vedere nici în forma iniţială a legii şi nici după dezbaterea desfăşurată în Senatul României)", se arată în sesizarea PNL, citată deAgerpres.

Doscumentul a fost semnat de 66 de deputaţi PNL.

USR argumentează că a astfel a fost încălcat principiul bicameralismului. De asemenea, partidul condus de Dan Barna mai subliniază că sunt încălcate atribuțiile Parlamentului, pentru că înființarea operatorilor economici nu poate fi realizată prin lege adoptată de legislativ, ci de către executiv. Sesizarea a fost făcută de 51 deputați din USR, PMP și aleși neafiliați.

Curtea Constituţională a României discută tot astăzi sesizările PNL, USR şi pe cea a Instanţei supreme în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară.

Instanţa supremă susţine că noile reglementări transformă recursul dintr-o cale extraordinară de atac "într-o veritabilă cale ordinară de atac".

Magistraţii mai notează şi că modificările aduse articolului care se referă la "comunicările publice" şi la "furnizarea de alte informaţii" încalcă exigenţele privind claritatea legii.

Modificarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost contestată de 91 de deputaţi din PNL, USR şi de un deputat neafiliat.

PNL a atacat la CCR decizia din 9 iulie a deputaţilor care au respins cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis.