Premierul polonez, Mateusz Morawieck, spune că flancul Estic al NATO trebuie întărit ca răspuns la politica agresivă a Rusiei, comentând astfel întrevederea de luni dintre președintele SUA Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

Poza de familie, summit-ul NATOFoto: NATO.int

"Flancul Estic al NATO trebuie să fie întărit pentru că, din nefericire, politica agresivă a Rusiei nu a încetat”, a comentat premierul polonez, într-o conferință de presă.

"Această agresiune nu s-a diminuat în nicun fel. Președintele Trump trebuie să fi ajuns la aceeași concluzie (după întâlnirea cu Vladimir Putin-nr), a mai spus Morawiecki.

Prestația președintelui american la conferința comună susținută luni, la Helsinki, alături de Vladimir Putin a strânit un val de critici atât din partea presei occidentale, cât și a politicienilor americani, democrați și republicani. Tonul unanim a fost acela că Trump a cedat în fața lui Putin, atacând serviciile secrete americane pentru investigația privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA și creditându-l pe președintele rus care a negat orice intervenție a Kremlinului.

Trump nu a condamnat nici anexarea Crimeei de către Rusia. Prestația sa l-a făcut pe unul dintre cei mai vocali contestatari ai săi, senatorul republican John McCain să spună că niciun președinte american nu s-a „înjosit” astfel în fața unui lider rus.

Atitudinea lui Trump vine după ce, săptămâna trecută, i-a atacat pe aliații din NATO pe tema chelutielilor militare, principala țintă fiind Germania. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a remarcat că disensiunile între SUA şi UE s-au accentuat "de la începerea mandatului preşedintelui Donald Trump". "Europa trebuie să devină suverană şi să aibă încredere în sine. Nu ne mai putem baza în totalitate pe Casa Albă", spunea oficialul german.