Ţările Uniunii Europene trebuie să acorde drept de sejur soţiei/soţului homosexual al unui cetăţean european, indiferent de naţionalitatea sa, inclusiv dacă un stat membru nu recunoaşte căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, a decis marţi justiţia europeană, potrivit AFP.
„Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, resortisant al unei țări non - UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor”, se arată în comunicatul curții.
Curtea subliniază că "noţiunea „soţ”, în sensul Directivei 2004/38, este neutră din punctul de vedere al genului şi este, aşadar, susceptibilă să înglobeze soţul de acelaşi sex al cetăţeanului Uniunii în cauză".
Adrian Coman și americanul Robert Claibourn Hamilton au cerut recunoasterea căsătoriei lor in România, căsătorie oficializata la Bruxelles în 2010. Dacă instanța se pronunță în favoarea lor, impactul va fi considerabil pentru România, dar și pentru țările din spațiul UE care nu au recunoscut căsătoria între persoanele de același sex.
Cei doi au contestat și la Curtea Constitțională a României prevederea din Codul Civil care împiedică recunoașterea căsătoriilor persoanelor de același sex încheiate în străinătate. După mai multe termene, CCR a decis sa solicite un punct de vedere al Curtii Europene de Justitie în acest caz.
Constituția României nu interzice în prezent căsătoriile între persoane de același sex. Astfel, articolul 48, alin 1 din Legea fundamentală spune că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Prevederile sunt însă completate de Codul Civil care stabiliește explicit că este vorba despre uniunea între bărbat și femeie: ”Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora” (art. 271).
În toamna lui 2016, în plină campanie pentru alegerile legislative, majoritatea partidelor au semnat un acord de susținere a inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției în sensul preluării definiției din Codul civil și în Legea fundamentală. Inițiativa a fost promovată de Coaliția pentru Familie și se află încă în procedură legislativă. CCR a avizat favorabil proiectul, însă avizul vizează respectarea procedurii de revizuire și nu conținutul efectiv al acesteia. După o eventuală adoptarea a inițiativei de către Parlament, aceasta trebuie să fie supusă votului în cadrul unui referendum național.
da vrea neapărat sa fie recunoscut în Romania
vrea reclama ....
Nu avem nici un acord de genul cu US, deci decizia ECJ e irelevanta. Granitele se respecta pentru non-EU.
Daca ambii sunt rezidenti UE, decizia nu obliga la nimic statele membre.
Cu decizia asta ne-au mai dat un sut in fund sa ne mai civilizam un pic
Varianta scurta: casatoria intre persoane de acelasi sex este despre drepturi civile si nu despre casatorie in biserica.
ma bucur pt reusita lor!
sa mai primeasca niste palme de-astea ccr, ca prea s-a politizat si raspunde numai la comanda..
bine nu ar fi prima data cand CCR face pisu pe deciziile de genu asta... pt ca legea e facultativa pt unii... dar ca idee
Curtea recunoaste dreptul tarilor membre de a admite sau nu casatoria intre persoane de acelasi sex.
Curtea obliga Romania la recunoasterea casatoriei exclusiv pentru obtinerea dreptului de sedere si atat.
Titlul e bombastic sa faca trafic...
Ma asteptam la o informatie exacta nu la manipulare.
La articolul 45 decizia vorbește explicit despre recunoașterea drepturilor asociate unei căsătorii cu o persoana de același sex in statul de reședința. Nu o recunoaște România statutul de soț, însă trebuie sa ii dea lui Claiton toate drepturile asociate, indiferent de eticheta asociata cuplului.
Dece "bateti toba", pe acest subiect? Vreti sa-i atrageti pe cei indecisi?
Desigur, suntem prea multi oameni pe Pamint si ce faceti voi, diminuaza proliferarea speciei; lucru poate bun.
Nu ne puteti convinge, ca asa ceva poate fi o familie.
Un contract (pax) administrativ, nu va este suficient?
Nu ne perturbati educatia copiilor, va rugam!
Noi va acceptam, dar fiti decenti!
precis ajunge vedeta pe la pro tv sau kanal d, sau fo latrina de'a varanului.
ca e chipesh. poate'l baga la "ai stil" :-)
sunt multe showuri la care ar putea sa contribuie...
deci, pe curand, brother.
Cand am aderat la UE am fost de acord cu renuntarea la suveranitate pe unele domenii ale vietii social-politice si economice; de asemenea am fost de acord cu principiile fundamentale ale tolerantei si nediscriminarii.
Infoiala asta nationalist intoleranta nu are nimic comun cu Europa civilizata, ci mai degraba cu primitivismul de tip dughinist.
Ghidul a fost scris acum multi ani:
https://en.wikipedia.org/wiki/After_the_Ball_(book)
dar de obligatii sunt scutiti daca nu au drepturi? cand se taxeaza salariul, ii scuteste cineva de CAS pentru ca sunt homosexuali? Copiii lor nu vor trebui hraniti, imbracati, educati, la fel ca toti ceilalti (mai putin aia din orfelinate, de care isi bate joc statul roman crestin-ortodox)? si daca un cuplu de lesbiene are un copil, o fi tragedie ca are copilul doua mame?..
Cei doi locuiau in SUA, si la un moment dat romanul a ramas somer. Pai n-are America destul welfare, trebuie sa trageti la welfare-ul romanesc?