”Astăzi, în schimbul promisiunii plății a 360 de rate care vin o dată pe luna, lumea primește un plan și un zâmbet. De la arhitect, până la dezvoltator, nimeni nu prea îți zice cu ce se mănâncă de fapt ce îți vinde. Odată ce ai pus bila pixului unde scrie ”Cumpărător!, ești bun de plată”, spune arhitectul Radu Negoiță, care ne explică cum să identificăm capcanele din schița apartamentului pe care vrem să-l cumpărăm direct de pe planșă și care sunt cele mai dese cazuri întâlnite în practică sa de arhitect.

Arhitect Radu NegoitaFoto: Hotnews

Radu Negoiță este una dintre acele puține persoane care nu se limitează să își facă în mod profesionist meseria ci vrea să schimbe mentalități: a breslei din care face parte, a autorităților, a dezvoltatorilor și a noastră a tuturor. Par vorbe mari, dar dacă intrați pe pagina să de FacebookCase Strambe pe Radaro să vedeți cu câtă risipă de energie, timp și bani duce această lupta.

Proiectul sau a fost împlinit printr-o carte ”Disconfort Residence” care ne poartă printre capcanele unei schițe. I-aș spune mai mult un ghid de bun simț într-o junglă urbană, totul scris într-un limbaj accesibil și nespecialistului și pigmentat cu umor... cu mult umor.

Explicatii

Explicatii

Mecanismul este unul simplu:

Radu ia o schița reală a unui apartament (majoritatea primite de la oamenii care îi scriu), un plan simplu, și îți explică ce e în neregulă cu apartamentul acela, ce norme tehnice se încalcă, cum îți e păcălit ochiul de către dezvoltator și cu ce probleme te-ai putea confruntă toată viață.

Așa aflăm că un hol de intrare ar trebui să aibă o profunzime de 1,80 de metri pentru o intrare confortabilă. ”Fă o piruetă cu mâinile întinse și vezi dacă nu te vei izbi cu capul de ușa frigiderului când încerci să dai jos o haina groasă de iarnă de pe ține”, spune cu umor Radu.

Tot normele tehnice spun că o camera trebuie să aibă minim 12 metri pătrați. Diavolul stă însă în detalii:

”Am întâlnit un bloc de locuințe care respectă toate normele tehnice, dare era practic de nelocuit. Camerele erau de 12 mp, dar erau tip vagon (6x2) pentru că maria sa dezvoltatorul să mai înghesuie 10 apartamente peste alte 40”, explică Radu.

Urmăriți în interviu ce poți face pentru că locuința ta să fie ACASĂ și nu doar o casă.

Câteva sfaturi pe scurt

Interviul integral