Vicepremierul ungar, Zsolt Semjen, a declarat miercuri seara ca extinderea cetateniei maghiare infaptuieste astazi unificarea natiunii maghiare din perspectiva dreptului public, doleanta formulata in cele Douasprezece puncte redactate cu 170 de ani in urma prin revendicarea "Unirea cu Ardealul", scriehirado.hu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vicepremierul responsabil pentru politicile nationale a facut declaratiile in cadrul programului de gala organizat de Consulatul General al Ungariei miercuri seara in Sala Mare a Operei Maghiare de la Cluj.

Zsolt Semjen a spus ca extinderea cetateniei maghiare reprezinta un fel de reparatie istorica in conditiile posibilitatilor actuale. El a spus ca toate natiunile sunt unice si irepetabile si, prin urmare, fiecare natiune "implicit si cea maghiara" are fata de umanitate menirea de a-si elabora si transmite caracterul national, adica in acest caz: cel maghiar.

El sustine ca doua ideologii eronate pericliteaza aceasta viziune. Prima este negarea caracterului national, iar cea de-a doua sovinismul. Prima considera conceptul de natiune unul perimat, iar cea de-a doua pune sub semnul intrebarii dreptul la existenta al altor natiuni. "Noi respectam toate natiunile, dar ne si asteptam la respect din partea lor", a declarat vicepremierul ungar.

Semjen a asemuit natiunea maghiara cu un scaun cu trei picioare: unul dintre picioare fiind maghiarii din Ungaria, cel de-al doilea cei din Bazinul Carpatic, iar cel de-al treilea diaspora maghiara de pretutindeni. El a considerat ca natiunea trebuie sa se sprijine pe fiecare dintre cele trei picioare. Daca unul din acestea isi pierde stabilitatea, intreaga natiune ajunge in primejdie.