Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) discuta marti pe tema declaratiilor premierului Viorica Dancila, care i-a catalogat drept "autisti" pe cei care "dezinformeaza UE in ciuda faptului ca stiu adevarul". Conform presedintelui CNCD, Asztalos Csaba, Dancila a transmis deja un punct de vedere privind declaratiile sale, neconfirmand insa si prezenta la audieri, informeaza news.ro.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a precizat luni pentru News.ro ca punctul de vedere al premierului a fost depus la CNCD in cursuli zilei, iar in aceste conditii audierea, care este programata marti, la ora 9.30, poate avea loc si in absenta Vioricai Dancila, care nu a confirmat prezenta.

Viorica Dancila, care marti pleaca intr-o vizita la Bruxelles, a declarat, luni dimineata, ca nu a primit inca o invitatie de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru a fi audiata, ca nu stie daca va merge, dar ca ar vrea sa mearga.

"Nu am primit inca o invitatie de la CNCD, nu stiu daca voi merge, as vrea sa merg. Dupa cum stiti, mi-am cerut scuze public, nu am vrut sa fac nicio referire la acest aspect, ba mai mult, vineri voi avea o intalnire cu asociatiile de parinti, cu ONG-urile din domeniu, pentru a cauta solutii pentru acesti copii, si nu numai, pentru cei care au aceasta problema, dar si pentru alte domenii, cei cu sindrom Down, cu boli rare. Vom incerca sa ajutam, tinand cont ca eu chiar si atunci cand am fost europarlamentar am cautat sa ajut copiii sau oamenii care au probleme. (...) Deci nu a vrut sa fie nicio referire, nu imi sta in caracter sa fac astfel de lucruri, dar pentru ca acest lucru s-a intamplat, chiar vreau sa am o intalnire, sa vad problemele", a declarat luni Viorica Dancila.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, sambata, la RFI, referindu-se la autosesizarea Consiliului in cazul declaratiei Vioricai Dancila, ca in astfel de spete relevanta este functia persoanei respective si ca nu orice cetatean este premierul Romaniei.

Csaba Asztalos a precizat ca, in toate cazurile, conteaza atitudinea unei persoane dupa savarsirea unei posibile fapte de discriminare si ca, bineinteles, scuzele publice si regretul sunt luate in considerare.

Intrebat daca, personal, considera grava afirmatia premierului, presedintele CNCD a raspuns: "Am avut discutii cu fel si fel de formatori de opinie de la data declaratiei si unii spun ca exageram pentru ca este o exprimare care se foloseste in mod curent in societate. Probabil ca se foloseste, dar nu cred ca este o exprimare corecta. Insa in astfel de spete relevanta este functia persoanei respective. Nu orice cetatean este premierul Romaniei. Fiind o persoana cu inalta demnitate publica, influenteaza comportamente in societate si atunci are o responsabilitate mai accentuata in exprimare si rigoarea este mai importanta in cazul unor astfel de persoane".