Sistemul de incalzire geotermala de la scoala din Ocnita, judetul Dambovita, considerat inovativ la momentul instalarii, s-a dovedit a fi neperformant, urmand sa fie reparate sobele, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, primarul din Ocnita, Eduard Barcau, citat de Agerpres.

"Sunt probleme pentru ca in fiecare luna octombrie, noiembrie, cand intram in iarna, cedeaza de fiecare data compresoarele, pompele de caldura, ventiloconvectoare care sunt montate. Nu stiu de ce s-a ales aceasta solutie tehnica, pentru ca ele sunt partial alimentate cu energie electrica. La etajul doi al scolii furnizeaza energie termica undeva la 30 de grade Celsius, deci este destul de frig acolo, iar agentul termic din aceasta pompa pleaca in instalatia termica la 45 de grade. Acele ventiloconvectoare aveau rolul de a ridica temperatura din salile de clasa, de la 45, cat era in calorifere, la 50-60 de grade pentru a fi incalzite", a precizat primarul Eduard Barcau.

Edilul din Ocnita spune ca a luat decizia ca in salile de clasa de la etajul doi al scolii, acolo unde salile de curs nu se incalzesc, sa nu se tina cursuri.

"Acum noi am inchis etajul doi temporar, am repus in functiune instalatia de gaze, am refacut si am reparat sobele de teracota care existau pe etajul doi, nu le-am daramat, si am alimentat cu gaze toate sobele pentru a putea utiliza si clasele respective", a spus Eduard Barcau.

Acesta spune ca in lunile de iarna factura la curent, din cauza sistemului de incalzire, este de aproape 10.000 de lei pe luna.

"Vrem sa pastram pompa de caldura, dar numai pompa de caldura, sa mergem pe calorifere clasice in salile de clasa si sa venim cu o centrala termica pe gaze, pentru ca scoala are gaze, pentru a ridica agentul termic practic si a furniza in parametrii normali, la 60 de grade. Ca sa va faceti o idee, acum facturile de electricitate sunt de 8.500 - 10.000 de lei pe luna, in perioada iernii. Am facut un calcul si am spus ca este imposibil sa platim 10.000 de lei pe gaze pentru o scoala pe timp de iarna, in conditiile in care am avea o centrala termica pe gaze", a spus primarul.

Acesta a adaugat ca sunt probleme si cu asigurarea mentenantei sistemului geotermal.

"Problema este cu aceasta centrala geotermala ca nici nu putem umbla la ea si o seta asa cum vrem noi, e o singura persoana autorizata, o firma care vine de la Piatra Neamt care vine si asigura mentenanta acestei centrale. Din cate stiu eu, mai sunt montate astfel de centrale geotermale, una chiar la o scoala din Dambovita, si functioneaza foarte bine, dar solutia tehnica nu a fost energie electrica cu ventiloconvectoare in salile de clasa, a fost alta solutie tehnica, probabil ajutata aceasta pompa de o centrala conventionala, lemne sau gaze", a spus primarul din Ocnita.

Conform acestuia, proiectul a fost realizat in 2008 si a costat circa 900.000 de lei, bani asigurati prin Administratia Fondului pentru Mediu.

"In 2008 a fost pus in functiune, deci cam in 10 ani de zile aproape cedat. Oricum perioada de garantie, care a fost de cinci ani, s-a dus de mult. In momentul de fata pregatim o documentatie tehnica, vrem sa venim in tandem, asa cum v-am spus, sa montam o centrala pe gaze care sa lucreze paralel cu aceasta centrala geotermala, dar sa schimbam toate caloriferele in salile de clasa pentru ca astea nu mai functioneaza", a declarat primarul din Ocnita, Eduard Barcau.