Curtea Europeana de Justitie (CEJ) se va rponunta cu privire la drepturile cetatenilor britanici care vor sa ramana cetateni UE dupa iesirea Regatului Unit din blocul european, scrie The Guardian. citat de news.ro.

Cinci cetateni britanici care locuiesc in Olanda au facut apel catre un tribunal din Amsterdam sa trimita cazul lor la Curtea Europeana de Justitie. Ei sustin ca drepturile lor deja existente nu pot fi anulate din cauza Brexitului. Miercuri, tribunalul a decis trimiterea cazului la CEJ.

Un purtator de cuvant al celor care au demarat cazul a declarat: "Suntem recunoscatori tribunalului si, bineinteles, suntem incantati de decizie. Cu toate acestea, este doar primul pas in clarificarea situatiei".

"Acest caz a fost intotdeauna despre clarificarea situatiei, nu doar pentru cei 46.000 de britanici care locuiesc in Olanda, ci si pentru cei 1,2 milioane de britanici care locuiesc in alte tari membre UE. Dupa cum s-a demonstrat in ultimele zile, inca nu este clar ce inseamna Brexitul. Nu te poti juca cu vietile a 1.2 milioane de oameni", a adaugat el.

Judecatorul tribunalului din Amsterdam va trimite doua intrebari catre CEJ in urmatoarele doua saptamani.

Prima dintre ele solicita judecatorilor de la CEJ sa decida daca Brexitul inseamna ca toti cetatenii britanici care locuiesc in state membre UE isi vor pierde automat cetatenia UE si toate drepturile care vin la pachet, inclusiv libertatea de circulatie.

Daca raspunsul la aceasta intrebare este nu, judecatorii de la CEJ trebuie sa determine daca ar trebui sa se aplice anumite conditii sau limitari acestor drepturi de indata ce Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana si daca da, care anume ar fi acelea.