Aproximativ unul din 6 romani a consumat in ultimul an antibiotice fara reteta prescrisa de medic. Rezultatele sunt ingrijoratoare, date fiind riscurile la care se supun romanii prin consumul de antibiotice atunci cand acestea nu sunt recomandate de specialisti. Un studiu realizat de Cult Market Research a identificat categoriile care consuma intr-o mai mare masura antibiotice fara ca acestea sa le fie recomandate de medic.

MedicamenteFoto: AGERPRES

Care sunt categoriile de romani care consuma cel mai mult antibiotice fara reteta? Potrivit studiului, acestea sunt femeile, persoanele din mediul rural, romanii cu venit lunar de 1001 - 2000 lei, salariatii, persoanele cu un nivel scazut al studiilor si parintii.

Studiul citat a analizat consumul de antiobiotice fara reteta in mai multe categorii ale populatiei. Principalele variabile analizate sunt socio-demografice.

Difera consumul de antibiotice fara reteta in functie de varsta? Conform studiului, nu exista diferente majore de consum intre tineri, adulti si varstnici. Altfel spus, romanii de toate varstele consuma aceste medicamente fara recomandarea medicului.

Totusi, varstnicii (65 ani+) tind sa ia antibiotice fara acordul medicului intr-o masura mai mica fata de celelalte categorii.

Studiul arata si ca educatia romanilor poate sa influenteze decizia lor de a lua antibiotice fara prescriptie medicala. Este probabil ca cei cu studii medii si sub medie sa ia antibiotice fara reteta intr-un procent mai mare decat romanii cu studii superioare.

De asemenea, unul din 5 romani din mediul rural a luat, in ultimul an, antibiotice fara reteta.

Romanii care locuiesc in mediul rural iau intr-o proportie mai mare antibiotice fara a fi sfatuti de medic decat romanii rezidenti in mediul urban.

Una din cinci romance a luat in ultimul an antibiotice fara reteta. Procentul femeilor care au luat antibiotic fara prescriptie este mai mare decat cel al barbatilor. Tendinta de automedicatie cu antibiotic este vizibil mai crescuta in randul romancelor.

Una dintre asocierile surprinzatoare este aceea ca parintii isi administreaza singuri antibiotice intr-o masura mai mare decat romanii care nu au copii.

Dintre toate categoriile de ocupatii prezente in cadrul studiului, salariatii consuma in cel mai mare procent de antibiotice fara reteta. Urmeaza categoria romanilor casnici/fara ocupatie care apeleaza la automedicatie.

De asemenea, romanii cu un venit lunar mai scazut iau antibiotice fara reteta intr-un procent mai mare decat romanii care se bucura de un nivel salarial mai ridicat.

Studiul Cult Market Research a realizat in perioada 15-25 ianuarie 2018, prin telefon, pe un esantion de 943 de romani cu varsta cuprinsa intre 18 si 86 de ani.