Guvernul a aprobat miercuri un proiect de OUG privind reorganizarea administratiei publice centrale. Astfel, Minsterul Fondurilor Europene se infiinteaza prelunad o serie de activitati de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Organismului Intermediar pentru Programul Operational Capital Uman de la Ministerul Muncii. De asemenea, SGG va prelua de la Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Social structurile si activitatile, cu exceptia celei din domeniul dialogului social, care va fi preluata de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale. Vezi ce alte schimburi de structuri vor mai fi facute in cadrul Guvernului.

Prin PUG au fost infiintate Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si separat Ministerul Fondurilor Europene, prin reorganizarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Ministerul Fondurilor Europene a fost infiintat prin preluarea structurilor de specialitate si a activitatilor din domeniul fondurilor europene de la MDRAPFE, cu exceptia activitatilor, structurilor si personalului aferente Programului operational regional 2007-2013 si 2014-2020, Programului operational "Dezvoltarea capacitatii administrative" 2007-2013, Programului operational "Capacitate administrativa" 2014-2020, autoritatilor de management/autoritatilor comune de management, autoritatilor nationale, secretariatelor tehnice comune, punctelor de contact/punctelor nationale de contact/persoanelor nationale de contact pentru programele finantate din FEDR-CTE, ENPI-CBC, ENI-CBC, IPA-CBC si din fonduri nationale, precum si functiile de puncte de contact in materie de control pentru programele finantate din ENI-CBC. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene va prelua activitatea si personalul Organismului Intermediar pentru Programul Operational Capital Uman de la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

Totodata, Secretariatul General al Guvernului va prelua de la Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Social structurile si activitatile, cu exceptia celei din domeniul dialogului social, care va fi preluata de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

Alte modificari:

  • Trecerea Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" din subordinea Secretariatului General al Guvernului in subordinea Ministerului Mediului;
  • Trecerea Comisiei Nationale de Prognoza din subordinea Ministerului Finantelor Publice in subordinea Secretariatului General al Guvernului;
  • Trecerea Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei din subordinea Guvernului in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Ministerele nou-infiintate si institutiile care preiau activitati si structuri de la alte ministere preiau si personalul aferent acestora, in conditiile legii. Personalul preluat isi pastreaza drepturile salariale avute la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.