Ministerul Educatiei anunta consultare publica privind structura anului scolar 2018-2019; elevii, parintii si dascalii din invatamantul preuniversitar, asteptati sa-si spuna parerea
Chestionarul contine cinci intrebari care vizeaza colectarea unor puncte de vedere referitoare la durata minima a anului scolar, data de incepere a acestuia, durata vacantelor de iarna si de primavara, respectiv necesitatea vacantei intersemestriale.
Intrebarile la care trebuie sa raspunda elevii, parintii si dascalii din invatamantul preuniversitar sunt "Care este data la care credeti ca ar trebui sa inceapa anul scolar 2018-2019?", "Care credeti ca este cea mai potrivita durata vacantei de iarna?", "Care credeti ca este cea mai potrivita perioada a vacantei de Paste?", "In ce masura credeti ca este necesara o vacanta intersemestriala de o saptamana?" si "Care credeti ca ar trebui sa fie durata minima a anului scolar?".
Nu se solicita date cu caracter personal, iar raspunsurile sunt confidentiale si vor fi utilizate doar in scopul consultarii.
Consultarea se realizeaza exclusiv online, pana in 24 ianuarie.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Primul semestru pana la vacanta de Craciun, adica undeva la 17 saptamani de activitate. Cele doua saptamani de vacanta care in mod normal erau la inceputul lunii septembrie si faceau parte din vacanta mare sa fie adaugate vacantei de Craciun. Ar rezulta o vacanta de iarna de vreo 5 saptamani, cu inceperea semestrului 2 la inceputul lunii februarie. S-ar face economie la lumina si caldura si s-ar evita intreruperile cauzate de vremea rea specifica acestei perioade din an.
La un an scolar de 35-36 de saptamani cat avem de obicei, nu cred ca ar fi o problema ca semestrul 2 sa fie mai lung cu 1-2 saptamani decat primul, mai ales ca ar fi intrerupt de vacanta de Paste.
Ar rezulta ce-i drept o vacanta de vara mai scurta, dar pe care si asa o consider prea lunga si care duce la totala deconectare a elevilor .
Parerea mea este ca e bine sa inceapa la 15 sept (sau in prima zi lucratoare de dupa). Deasemenea, cred ca nu e obligatoriu ca urban/rural sa fie fix aceeasi structura a anului scolar: in zonele rurale de munte, unde te gandesti ca iarna pune in dificultate ajungerea copiilor la scoala (cu atat cat scolile nu sunt in localitate) poate ar trebui modificat programul cumva (probleme cu usurinta de a ajunge la scoala, cu incalzirea - cateodata pe lemne, care probabil e mai costisitoare).
Si in plus, lasati copii sa fie copii. Incercati sa schimbati modul de evaluare; nu ii mai pregatiti pt teste standardizate si urmariti progresele copiilor si recompensati profesorii care sunt capabili sa invete toti elevii, nu doar varfurile. Centrati totul pe copil, pe interesele lui si pe progresele lui si nu pe profesor si scoala.
TRIMESTRE in loc de semestre, ca sa fi foarte CLARE vacantele si sa nu ii mai zapaceasca pe toti, copii, parinti, profesori... In acest fel si perioadele de scoala ar fi egale, nu un semestru mai lung ca altul...
Vacanta de vara sa fie vacanta de vara, cat timp este cald afara, adica de la 15 iunie la 15 septembrie, ca oricum pe caldurile alea care incep de la 1 iunie nimeni nu se mai gandeste la scoala... In plus nu ar mai fi motive de cheltuit (spalat bani) de la "buget" prin banii parintilor pe aere conditionate care oricum nu se pot folosi in timpul orelor ca pot afecta sanatatea copiilor.
Pot exista de asemenea 2 saptamani de vacanta in mai.
Tot ne plangem ca materia este prea multa. Poate ideea ar fi sa se mai stea 4-6 saptamani in plus in scoala iar materia sa fie predata mai lent, cu mai multe aplicatii.
Eventual s-ar putea pune si mai putina presiune pe temele pentru acasa (depinde de acum de fiecare profesor si politica scolii).
Limitarea vacantei de vara ar fi - la modul cel mai concret - o crima impotriva umanitatii. Si ar trebui pedepsita ca atare.
Argumentul comparatiilor cu situatia ipotetica din alte tari - nu se stie care - e absolut superficial. Nu se poate compara clima din Norvegia, de exemplu, cu cea din Grecia. Si nici ciclurile de viata si de dezvoltare ale copiilor.
Dar n-ar fi vorba de scoala in sensul pe care-l cunoastem si de care ne speriem:
- profesor reclamand respect manifestat prin supunere;
-verificare tema si impuscat copilul cu o nota pentru a-i arata ca nu a inteles ce i s-a predat cu o zi inainte; poate nu ai fost bun la predare, profesore!
Scolile noastre stau nefolosite in perioada vacantei, in timp ce multi dintre noi platim niste spatii (de multe ori improrii) si semiprofesionisti sa ii distreze si sa-i invete pe copii ceva in timp ce muncim.
Ar fi minunat sa li se permita copiilor si unor cadre interesate de activitati educative accesul in scoli, mai mult de 35 saptamani; poate chiar mai mult de 4 ore pe zi.
Copiii mici chiar isi doresc; poate si aia mari, dar trebuie educati de mici in sensul asta.
- notarea per semestru nu este concludenta pentru ca nu urmareste evolutia copilului. Teoretic, la o materie, un copil poate fi ascultat doar o data pe semestru, la care se mai aduga o lucrare scrisa. Deci 2 ascultari/an!
- psihologic, copilul e mai motivat sa invete si are mai multe sanse sa-si indrepte si notele si atitudinea in cazul structurii cu trei trimestre. O nota mica e mai usor de indreptat, nu scoate copilul din cursa.
- creste atentia si importanta acordata profesorilor.
- si, nu in ultimul rind, structura trimestriala are o logica clara: vacanta de iarna, vacanta de primavara, vacanta de vara, nu talmes-balmesul actual. -
Acum, perioada dintre vacanta de iarna si vacanta intersemestriala e , practic, o perioada moarta
Lipsa de respect fata de ei insisi. Dar nu e de mirare.
Chestionarul nu poate fi accesat.