Alexandra Lancranjan, procuroarea DNA care instrumenteaza dosarul in care Liviu Dragnea si conducerea firmei Tel Drum sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, scrie sambata, pe pagina sa de Facebook, despre un nou exemplu "De ce te afecteaza pe tine modificarile Codului de procedura penala?". Exemplul oferit de Alexandra Lancranjan este, de aceasta data, despre cazurile de evaziune fiscala.

HotNews.roFoto: Hotnews

Postarea integrala a Alexandrei Lancranjan:

De ce te afecteaza pe tine modificarile Codului de procedura penala? #4

Dorel, fratele lui Gigel, a ales sa nu lucreze la stat. El detine un lant de firme, in care figureaza ca actionari cetateni straini care nu au fost niciodata in Romania, firme prin care alimenteaza piata neagra cu ce este nevoie: alcool, tigari, legume-fructe, medicamente.

In loc sa plateasca statului TVA Dorel alege sa foloseasca multe facturi fictive si firmele, in mod miraculos, sunt mereu pe zero. Dorel este linistit deoarece are o vila cu piscina, o asigurare de sanatate privata in Viena, copiii la scoala in Elvetia si 5 masini de teren pentru care plateste impozit niste maruntis.

Dorel a vazut ca in cazul lui Gigel procurorul a mai putut sa faca cate un act sau doua in speranta ca va putea proba fapta asa ca se bucura ca, peste noapte, au mai aparut niste modificari la Codul de procedura penala.

Pentru ca nu detine firmele pe numele lui Dorel stie ca acum trebuie sa astepte un an de la inceperea anchetei si daca nimeni nu isi da seama ca procurorul este obligat sa inchida dosarul (noul alin. de la art 305 C. proc. pen.). Aici pana si Dorel este un pic ingrijorat ca nu isi da seama ce se intampla daca procurorii nu gasesc timp de un an autorul unei crime.

Daca totusi exista vreun procuror care il descopera pe Dorel si solicita o masura preventiva, Dorel stie ca cel mai rau lucru care i se poate intampla este sa fie arestat la domiciliu. (modificarea art 223 alin. (2) C. proc. pen. si art 218 C. proc. pen.)

Dorel este mandru de el ca si-a construit o vila cu cinematograf si teren de golf ca sa nu se plictiseasca. Asa poate sa stea acasa si sa fie la zi cu stirile si filmele, sa isi comande pizza, sa faca cumparaturi online, sa gaseasca o metoda sa faca afaceri de la distanta (poate se apuca de speculatii financiare ca a auzit despre bitcoin). Dorel stie ca timpul petrecut acasa, in arest la domiciliu, va fi scazut dintr-o eventuala pedeapsa deci este in castig.

In timp ce se uita la televizor, asteptand sa treaca perioada asta de ancheta, Dorel se amuza de modul cum a fost facuta perchezitia domiciliara. Ce baieti destepti au fost cei care au modificat codurile. (modificarea art 156 si urm C. proc. pen.)

Daca Dorel era anchetat in noiembrie 2017, procurorul putea sa caute singur chiar daca tu ii puneai la dispozitie o parte din acte, ca nu te credea pe cuvant ca nu ai altele. Procurorii astia nu sunt niciodata baieti de comitet, sa te lase in pace.

Acum are voie sa ia doar ce scrie expres in autorizatie. De unde sa stie procurorul ca tu ai un caiet in care ai trecut toate firmele si cine cui emite facturi fictive? Si toate numele fictive ale actionarilor.

In timp ce se gandeste cum sa faca un ghid de prelungire al anchetei in rem mai mult de un an, pe care il va detalia maine, Dorel mai scrie doua contestatii la masurile asiguratorii, ca acum legea ii permite sa faca cate contestatii vrea si scrie plangerea penala impotriva procurorului care nu i-a dat inapoi un act ridicat de la perchezitie in 30 zile cum scrie in noul cod. Ca acum este infractiune.

Dorel este un personaj fictiv, in realitatea evazionistii poarta multe alte nume. Cu efectele evaziunii fiscale te intalnesti insa in fiecare zi, indirect, la scoala, la piata, la medic...