Curtea Constitutionala dezbate miercuri sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ pentru modificarea si completarea Legii privind statutul functionarilor publici, care abroga prevederea potrivit careia functionarii publici sunt suspendati din functie in cazul in care sunt trimisi in judecata pentru infractiuni, inclusiv de coruptie si de serviciu, potrivit news.ro.

Sesizarea de neconstitutionalitate asupra acestei legi se afla pe ordinea de zi de miercuri a sedintei de plen a CCR.

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in 4 decembrie legatura cu legea care abroga suspendarea raportului de serviciu al functionarului public ca urmare a trimiterii in judecata, apreciind ca o astfel de masura diminueaza standardele de integritate, componente ale statului de drept, si creeaza un privilegiu nejustificat.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curtii Constitutionale, luni, 4 decembrie a.c., o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici", a anuntat Presedintia, seful statului apreciind ca legea contravine prevederilor art. 1 alin. (3) - (5), art. 16 alin. (1) si art. 54 alin. (2) din Constitutie.

Articolele constitutionale invocate de presedinte prevad ca "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate", "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale" si ca "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Un alt articol invocat in sesizarea presedintelui este cel conform caruia "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".