Comunitatea "Va vedem Sibiu", care a organizat protestul de peste 31 de ore din fata sediului PSD Sibiu, a reactionat marti searaprintr-un comunicatdupa ce PSD Sibiu a cerut interventia politiei, pentru ca nu se simte "in siguranta intr-un oras european in 2017" si ii acuza pe protestatari ca sunt "iresponsabili" deoarece "si-au adus si copiii." Protestatarii spun ca protestul a fost unul pasnic, civilizat, iar in cele 31 de ore au trecut pe la locul protestului foarte putini copii, insotiti intotdeauna de parinti.

Protest-record la SibiuFoto: Facebook / Vadedem#dinSibiu

De asemenea, in ceea ce priveste acuzele PSD Sibiu cu pribire la faptul ca protestul a facut sa inspire nesiguranta printre cetateni, protestatarii spun au fost mereu fotografiati si filmati de doamne care radeau si zambeau, semne care nu pot fi asociate insecuritatii.

Redam comunicatul comunitatii:

Asa cum se stie, de 31 de ore incoace protestam pasnic in fata sediului PSD din Sibiu, pentru a ne exprima dezacordul in legatura cu actiunile din Parlament prin care PSD trece agresiv legile justitiei, in pofida tuturor avertismentelor lansate de partenerii nostri strategici (SUA si UE), organismele profesionale ale magistratilor (CSM si 4.000 din cei 7.000 de magistrati), comisiile internationale specializate (Comisia de la Venetia si GRECO), societatea civila si strada.

Asa cum live-ul aproape neintrerupt (cu exceptia perioadei cand a fost oprit din cauza raportarilor abuzive la Facebook si unor momente de defectiuni tehnice) facut de noi timp de 31 de ore o demonstreaza, protestul nostru a fost unul pasnic si civilizat. Au vazut asta pana acum sute de mii de oameni, pe Internet si la televiziunile de stiri.

Ca intotdeauna, PSD traduce ceea ce vedem cu totii intr-un mod distorsionat si mincinos: acolo unde sunt victime care se apara de agresiunile unui Parlament abuziv, PSD vede agresori. Acolo unde sunt oameni pasnici si civilizati, vede brute agresive (oare de ce nu pot ei concepe ca pot exista proteste in care sa nu fie implicate bate si lampase? Le e cumva subconstientul bantuit de astfel de imagini?)

E impresionant cate minciuni a reusit PSD sa coaguleze in cateva fraze. O sa le luam pe rand, fara speranta ca le vom putea inventaria pe toate.

PSD minte, in aceste fraze, in ceea ce tine de : 1) numarul participantilor (ei spun 20; am fost azi, la ora 12, aproape 200, cum se poate vedea pe inregistrarea disponibila pe pagina noastra); 2) componenta grupului nostru (vorbesc de copii adusi cu forta in frig; se poate vedea, si pe inregistrarile noastre, probabil si pe camerele de la sediul PSD, ca in cele 31 de ore, au trecut pe la locul protestului foarte putini copii, insotiti intotdeauna de parinti si bine protejati de frigul care le face rau la protestul anti-PSD, dar le face cumva straniu bine la targul de Craciun din Piata Mare, la 100 de metri distanta; 3) atitudinea grupului nostru (am fost, secunda de secunda, linistiti, pasnici - si creativi, ce-i drept, iar creativitatea poate reprezenta pentru PSD o forma de agresiune); 4) legalitatea adunarii noastre (pentru adunarea de ieri, intrucat ne aflam in exteriorul unei cladiri apartinand unei persoane juridice de drept public, protestul nostru tacut nu avea nevoie de autorizare, conform legii 60/1991; azi, am luat autorizare pentru protest tocmai pentru nu putea exista nici un dubiu juridic); 5) sesizarile facute de cetatenii Sibiului (nici unul dintre sibieni nu s-a declarat lezat sau macar deranjat de protestul nostru, ba chiar dimpotriva, am fost aplaudati - ceea ce, din nou, ar putea reprezenta un fapt scandalos pentru PSD); 6) insecuritatea pe care am fi generat-o persoanelor din sediu (am fost mereu fotografiati si filmati din sediu de doamne care radeau si zambeau, semne pe care in general noi nu le asociem cu insecuritatea - dar PSD are un mod propriu de a traduce realitatea, asa cum spuneam); 7) faptul ca am fi aruncat in aer statul de drept (ne miram ca am reusit aceasta atat de usor - cateva sute de parlamentari PSD se straduiesc sa faca aceasta de un an intreg, noi am reusit intr-o singura seara, cu un protest tacut).

Iata 7 minciuni inghesuite in 7 fraze - si am mai putea continua cu evidentierea altor falsuri. Ne limitam la acestea, intrucat e limpede ca textul comunicatului PSD e mincinos si distorsionant. Si contine, pe langa minciuni, si un autodenunt - acela al punerii de presiune pe autoritatile statului pentru a lua masuri represive impotriva unui protest pasnic. Spre cinstea lor, autoritatile sibiene au refuzat sa raspunda acestor presiuni. Le multumim si le felicitam.

In finalul amplului lui studiu asupra tuturor comunismelor existente vreodata pe planeta, filozoful polonez Leszek Kolakowski aseza urmatoarea concluzie generala: dincolo de diferentele inerente, minciuna e sufletul nemuritor al comunismului. PSD Sibiu tocmai a ilustrat, prin comunicatul lui mincinos, aceasta concluzie a filozofului polonez.

#vavedemdinsibiu in continuare.

Text de Radu Vancu