Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar urma sa decida luni daca judecatoarea Camelia Bogdan - care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare in dosarul ICA si care a fost exclusa din magistratura in luna februarie - va fi reprimita in magistratura, scrie News.ro. Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a dezbatut pe 4 decembrie recursul declarat de Camelia Bogdan impotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii si ar urma sa decida astazi daca judecatoarea va fi reprimita in magistratura.

Camelia BogdanFoto: AGERPRES

Avocatii Cameliei Bogdan au sustinut, in sala de judecata, ca aceasta are din partea Agentiei Nationale de Integritate un raport in care se arata ca nu s-a aflat in stare de incompatibilitate atunci cand a participat la un seminar organizat de o asociatie care era finantata de Ministerul Agriculturii, parte vatamata in dosarul ICA. Mai mult, ei au aratat ca raspunderea magistratilor se prescrie in termen de doi ani, conform unei decizii a CEDO, dar si a unui recurs in interesul legii adoptat de Inalta Curte.

Joia trecuta, Consiliul Superior Magistraturii, care s-a intrunit in sedinta de plen, a avut pe ordinea de zi raportul Inspectiei Judiciare privind cererea de aparare a reputatiei formulata de Camelia Bogdan, insa a amanat discutarea acestui punct.

In februarie 2016, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu in dosarul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat in cauza, au sustinut ca judecatoarea Camelia Bogdan este incompatibila deoarece a participat si predat la un seminar organizat de o asociatie care era finantata de Ministerul Agriculturii, parte vatamata in dosarul ICA.

In 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis sa respinga sesizarea si au aratat ca nu exista nicio abatere disciplinara din partea judecatoarei. Decizia a fost insa infirmata de Lucian Netejoru, inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, care a decis sa transmita sesizarea la Sectia pentru judecatori a CSM. In argumentatia sa, Netejoru arata ca judecatoarea Camelia Bogdan ar fi incalcat articolul 99 din legea magistratilor, articol potrivit caruia constituie abatere disciplinara incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii.

In februarie 2017, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan pentru incalcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv pentru "incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii".

Decizia a fost atacata cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Judecatoarea a sustinut la instanta suprema ca Inspectia Judiciara, respectiv seful acestei institutii, Lucian Netejoru, este in slujba lui Dan Voiculescu si lucreaza pentru interesele acestuia.