Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri ca pozitia Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile justitiei nu ar trebui sa ne ingrijoreze, iar modificarea acestei legislatii este necesara, rolul sau fiind acela de a da un impuls discutiilor pe aceasta tema, informeaza Agerpres.

Tudorel ToaderFoto: Facebook / Tudorel Toader

Tudorel Toader a fost prezent miercuri la lansarea de carte a colegului sau de Cabinet Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri.

"Noi avem o buna colaborare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite, cu toate ambasadele. Ambasadorul si ambasada reprezinta interesele statului respectiv in Romania, care pot fi de ordin economic, cultural, stiintific, universitar si asa mai departe", a spus ministrul, in cadrul unor declaratii de presa.

Intrebat daca ar trebui sa ne ingrijoreze reactia Departamentului de Stat al SUA, el a raspuns: "Sunt convins ca nu trebuie sa ne ingrijoreze. Noi avem deplina libertate sa legiferam asa cum Constitutia ne cere, sa legiferam in parametrii si standardele europene si internationale".

"Faptul ca un ambasador, un departament isi exprima o anumita pozitie nu trebuie sa ne ingrijoreze pentru ca noi, repet, avem competentele, capacitatea, libertatea de a legifera. Noi trebuie doar sa avem grija, repet, sa avem grija sa ne indeplinim acest mandat in limitele statului de drept si in parteneriatele si colaborarile pe care le avem", a adaugat Toader.

Seful de la Justitie a precizat ca fondul relatiei cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, este de buna colaborare, chiar daca uneori au existat si pareri diferite.

"Eu am luat pozitie publica fata de acest comunicat si va spuneam - si repet - ca Departamentul de Stat se exprima cum si cat i se permite. Eu am discutat de multe ori cu ambasadorul SUA. Chiar daca uneori nu am fost cu totul de acord in unele probleme, chiar daca uneori am mai pus niste accente si ne-am trimis niste mesaje publice, fondul relatiei este de buna colaborare.

Nu inseamna ca dansul nu are libertatea sa-si exprime o opinie, dar, daca-si exprima o opinie, o preocupare, o ingrijorare, nu inseamna ca imi schimb conditia si eu ma abat de la ceea ce stiu ca trebuie sa fac, in parametrii competentelor legale si in parametrii exigentelor constitutionale", a sustinut ministrul Justitiei.